USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Нардепи від «Голосу» пропонують відмінити надбавки вчителям

10 Жовтня 2019 21:41
Група народних депутатів з парламентської фракції «Голос» пропонує збільшити робочий час педагогічного працівника для виконання ним навчальної, виховної, методичної, організаційної роботи до 40 годин на тиждень, а також скасувати доплати вчителям. Про це, з посиланням на подані депутатами правки до законопроекту «Про повну загальну середню освіту», повідомляє ЦК Профспілки працівників освіти і науки.

У профспілці зазначають, що впродовж цього тижня члени робочої групи Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради, до складу якої входять представники Профспілки, обговорюють пропозиції народних депутатів України, внесених ними до законопроекту «Про повну загальну середню освіту» для розгляду його в другому читанні.

«Величезну тривогу викликають наміри окремих народних депутатів України: Совсун І.Р., Піпа Н.Р., Вакарчук С.І., Васильченко Г.І., Лозинський Р.М., Василенко Л.В., Цабаль В.В., Осадчук А.П., Юрчишин Я.Р., Рахманін С.І., Устінова О.Ю., Стефанишина О.А., Клименко Ю.Л. (усі члени фракції «Голос» – ред.), які у своїх пропозиціях пропонують (поправка 228) у статті 24 законопроекту встановити норму, що робочий час педагогічного працівника для виконання ним навчальної, виховної, методичної, організаційної роботи складає 40 годин на тиждень», – заявляють у профспілці.

Тобто народні обранці пропонують всупереч статті 22 Конституції України, статті 51 Кодексу законів про працю України, Законам «Про освіту», «Про загальну середню освіту» погіршити умови праці вчителів та запровадити для них 40 годинний робочий тиждень.

Також у профспілці висловили невдоволення пропозицією членів фракції «Голос» скасувати різні види доплат, які зараз отримують вчителі.

«Ці представники народу у Верховній Раді України хочуть скасувати доплати вчителям за класне керівництво, за перевірку навчальних робіт, за завідування навчальними майстернями, кабінетами, спортивними залами, навчально-дослідними ділянками, за обслуговування комп’ютерної техніки та за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів, завідування бібліотеками, роботу з бібліотечним фондом підручників, підвищення ставки заробітної плати за педагогічне звання «старший учитель», а також скасувати норми про обов’язковість письмової згоди вчителя на роботу на неповну ставку», – повідомляють у Профспілці працівників освіти і науки.

У профспілці також наводять обґрунтування депутатів щодо запропонованих нововведень:

«Нарахування заробітної плати педагогічних працівників зараз є дуже ускладненим, а також обмежує академічну автономію педагогічних працівників, приписуючи їм певні види діяльності як обов’язкові. Крім того, система надбавок і доплат створює хибні мотивації для педагогічних працівників, оскільки значну частину (до 50%) їхньої заробітної плати складають надбавки, натомість різниця між кваліфікаційними категоріями складає близько 5%. Тобто у педагогічних працівників немає мотивації до професійного зростання.

Ми пропонуємо суттєво збільшити розрив між кваліфікаційними категоріями та усунути доплати за певні види робіт, оскільки ці види робіт не є додатковими та мають входити у посадові обов’язки вчителів. Також ми пропонуємо скасувати надбавку за вислугу років, оскільки вона не відображає безпосередньо професійного зростання педагогічних працівників».

Окрім цього, народні обранці пропонують (поправка 495) вилучити зі статті 61 освітянського закону норми про встановлення науково-педагогічним, науковим та педагогічним працівникам доплати за наукові ступені та вчені звання, щомісячні надбавки за вислугу років, щомісячну доплату за сертифікацію.

Варто зазначити, що згідно зі статтею 61 закону «Про освіту» посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі 3 мінімальних заробітних плат та підвищується не менше ніж на 10 % за кожною наступною кваліфікаційною категорією.

«Глибоке занепокоєння викликають також пропозиції щодо заборони спрямування освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників гімназій, загальна кількість учнів в яких становить менше 50 осіб; ліцеїв, заснованих сільськими, селищними, міськими (міст з населенням менше 50 тисяч) радами; ліцеїв, загальна кількість учнів 10-12 класів в яких становить менше 300 осіб та здійснення оплати праці педагогічних працівників таких закладів освіти виключно за рахунок коштів їх засновників», – наголошують у профспілці.

Передбачається антиконституційна норма про припинення з 1 липня 2020 року безстрокових трудових договорів з керівниками закладів загальної середньої освіти та одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на шість років, а з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік без проведення конкурсу та звільнення їх у разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору. Аналогічна пропозиція про припинення трудових договорів передбачається стосовно педагогічних працівників, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік.

«ЦК Профспілки в зверненнях до територіальних організацій наголошує на необхідності щонайшвидшого вивчення та обговорення доопрацьованого законопроекту в колективах та забезпечення відповідної роботи з народними депутатами України з метою підтримки і врахування пропозицій ЦК Профспілки й недопущення прийняття норм, які звужують трудові та інші права громадян, серед яких освітяни, під час подальшого розгляду та голосування його у другому читанні та в цілому», – наголосили у Профспілці працівників освіти і науки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Волинянин Показати IP 10 Жовтня 2019 22:04
Коли я навчався у школі то вчителі залишали мене після уроків і сиділи з такими як я теж і ніхто їм за це не платив. Все це вони мали робити за 42 рублі зарплати. А нині вчитель не несе відповідальності за успішність учнів, відчитав тему, а чи учень зрозумів чи ні це проблема учня та ще батьків. І не рідко натякають що згодні за додаткову винагороду позайматись з учнем після занять у школі (так зване репетиторство). Платити вчителям потрібно але і посилити їхню відповідальність за успішність учнів. Успішність учнів це той кінцевий продукт , який має видати вчитель в кінці року. Так як токар видає деталь, будівельник - дім, селянин- продукти харчування і коли вони видають брак то несуть за нього і матеріальну відповідальність. А вчитель нині так по дотичній в успішності учнів - в табелі має право поставити навіть "2" і йому за це нічого...Так що тут варто думати.
Буде опа до Волинянин Показати IP 10 Жовтня 2019 23:25
В той же час вчитель не має жодного методу впливу на неуків крім двійки, а батьки завжди сваряться що їхнє "дитя" саме розумне і не смійте підвищувати на учня голос. З таким підходом скоро батьки самі будуть вчити дітей, бо вчителі підуть повністю в репетиторство) або поїдуть на польські поля, бо за 4000грн. їм нафіг не здалися чужі розбещенці.
скептик до Волинянин Показати IP 10 Жовтня 2019 23:47
є деякі учні, яким ті знання і оцінки глибоко до одного місця. а є ще такі, яким та навука мяко кажучи важко дається. а є ще відверті ледарі. то вчителю за роботу з таким контингентом треба ще доплачувати до тих 4000 доларів, які обіцяв пан президент. цікаво, ви у своюбуремну молодість до якої категорії спудеїв відносились ?
Попандопуло до Волинянин Показати IP 11 Жовтня 2019 06:45
Людина, яка порівнює учня з деталлю, домом, продуктом харчування і т. д. є дебілом.
Анонім до Волинянин Показати IP 11 Жовтня 2019 08:13
Ви, що прагнете повернення часів тих часів) А якже закон про декомунізацію?! Чому вчитель повинен сидіти з учнями після уроку? Може хай і інші працівники сидять на роботі по завершенню свого робочого часу! Школа дає знання тим, хто їх хоче взяти! Розумним нікого насильно не зробиш. Великм радість, коли діти приходячи на урок, виконали САМІ д/з, повторили з підручником пройдений матеріал дома. За таких учнів, які знають свій обов'язок, не проблема нести відповвдальність та розвивати їх траєкторію подальшого розвитку. Але коли учні навіть книжок в руки не беруть, то про що мова! Це як лікувати людину хвору на діабет, яка постійно їсть солодощі!!!
Вася Показати IP 11 Жовтня 2019 00:10
Если такой грамотныймиди и работай учителе за 4.700 с утра до вечера!!! Учителя раньше занимались с отставшими по личной инецеативе и то только стеми кто этого хотел и домашнюю работу у нас дома проверяли радители а сейчас перекинули все на плечи пед колектива.они не обязаны заставить детей выучить.так само как и везде пришел есть с тебя толк работаеш а если пришел пошаритца нах.с пляжа и некто тебя незаставляет и неучит работе! Своих детей мы должны и обязаны учить и проверять их знания а учителя изложили матерьял подвели итог и выставили оценку-это их работа .
Але Показати IP 11 Жовтня 2019 01:39
Вчитель отримує більше 10 тис грн і ні за що не відповідає!
скептик до Але Показати IP 11 Жовтня 2019 08:55
вчитель відповідає за якість своєї роботи, тобто як він викладає предмет. і 10 тис одержують далеко не всі
123 Показати IP 11 Жовтня 2019 08:41
А ці депутати випадково на обліку в лікаря психіатра не перебувають?
До 123 Показати IP 11 Жовтня 2019 09:51
Не перебувають... Бо заборонено видавати довідки про облік.
ангст Показати IP 11 Жовтня 2019 10:45
То будете самі вчити своїх дітей вдома, бо вчителів не залишиться.
Анонім до ангст Показати IP 11 Жовтня 2019 11:11
В Чехії успішно нострифікують дипломи і вже не один вчитель виїхаав) А депутати Голосу хай займають вакантні місця, а ще батьки хай долучаються і покажуть як треба! Благо вакансій багато, ніхто ж не буде працювати за ті копійки...де там 10тис .)
Сява ВакаГчук Показати IP 12 Жовтня 2019 09:06
..." і все буде добГе.... для кожного з нас" . Голосували за картавого - от і маєте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus