USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Зарплати «схуднуть»: учителям волинської громади урізають надбавки

13 Березня 2021 19:47
70 мільйонів гривень освітньої субвенції виділили з держбюджету для Підгайцівської громади на 2021 рік. У сільраді кажуть: цього недостатньо для того, аби в повному обсязі виплатити педагогам заробітну плату з урахуванням всіх надбавок. З початку року на перші три місяці уже не вистачало 750 тисяч гривень.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Якщо на повну зарплатню з усіма доплатами за січень-лютий віднайшли гроші в залишках бюджету 2020 року, то в березні не так пощастило. Усіх педагогів громади уже повідомили, що з 16 березня умови оплати праці буде змінено.

Як пояснили у відділі освіти, культури, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради, йдеться про зменшення надбавки за престижність. У громаді усім вчителям її виплачували в обсязі 30% до посадових окладів.

«Так, нам не вистачає субвенції, бо в нас є школи, де вісім учнів. А формула утримання там одного учня виходить 90 тисяч. А в Підгайцях на одного учня виходить 17 тисяч. Воно ж непропорційно, і через це ми й потрапляємо в таку боргову яму із заробітної плати, – пояснює начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради Жанна Скороход. – І тим педагогічним працівникам, які мають 30% престижності, ми говоримо тільки за престижність. Ця надбавка є необов’язковою, її встановлюють в межах від 5 до 30%. От частину цих відсотків буде знято».

Жанна Скороход каже: на скільки відсотків та яких саме навчальних закладів торкнуться такі зміни – ще не знають. Мовляв, усе це погоджуватимуть на засіданнях спеціальних комісій.

«Ми говоримо про ті заклади, де доплата складала 30%, – додає вона. – Буде враховано і наповнюваність класів, бо ж ви знаєте, що в Підгайцях і по 30 учнів у класі, а в тому самому Вишневі – по вісім».

Зауважимо, усе це – в межах чинного законодавства. Адже справді кожна громада має право сама встановлювати коефіцієнт відсотків престижності: від 5 до 30%. Тож у Підгайцівській громаді будуть вибірково обирати, кому лишити усі 30% надбавки, а кому зменшити її чи не до 5%.
У найбільшій школі громади – Підгайцівському НВК І-ІІІ ступенів – навчається майже тисяча учнів. На всіх – 70 педагогів. Директор навчального закладу каже: найбільше зменшення відсотків престижності вплине на молодих вчителів, у яких ще маленький стаж. Ба більше – молодь і без того рідко йде працювати до сільської школи, а що буде, як зменшать зарплатню, боїться й уявити.

«Нас було повідомлено про це, ми підготували такий наказ і повідомлення кожному вчителю, що, можливо, із березня будуть змінені умови оплати праці, – повідомила директорка Підгайцівського НВК І-ІІІ ступенів Лариса Ляшук. – Ми ж мали 30% надбавки. Ну, це залежить від кожного працівника: яка категорія, яка кількість років, бо ж це не тільки від посадового окладу іде. Зрозуміло, що зменшення заробітної плати не викличе радості».

Наталія Мацих працює тут вчителем, а окрім цього, ще й є класним керівником. Зізнається: учительська зарплатня і так не є великою, а якщо ще й уявити, що і її зменшать, то зовсім волосся дибки.

«Це була неприємна звістка, але в сучасному світі ми маємо бути готові до всього, – каже пані Наталія. – Ми сподіваємося, що все ж таки нам нічого не знімуть і не змінять, а там час покаже. Звичайно, хотілось би, що нашу роботу краще оплачували, я не думаю, що всі задоволені своєю зарплатою».

Як повідомляє відділ освіти Підгайцівської сільради, за їхніми підрахунками, на утримання одного учня Підгацівського НВК І-ІІІ ступенів громада витрачає трошки більш як 17 тисяч гривень із освітньої субвенції. А ось утримання одного учня в селі Вишнів б’є громаді по кишені: цілих 90 тисяч на дитину.

Навчальний заклад у селі Вишнів – справді невеличкий. Це малокомплектна початкова школа. Хоч розрахована вона на 40 учнів, нині тут навчається усього восьмеро діток. А працює лишень два педагоги.

«Якщо, наприклад, знімають цю доплату за престижність або опускають її до 5%, чи це суттєво вплине на загальну заробітну плату? Так, вплине. Це приниження власної гідності вчителя, але мені здається, що в нас абсолютно усі вчителі в ОТГ мають право отримувати цю надбавку», – вважає директорка Вишнівської початкової школи Світлана Приймак.

Вона каже: у селі вже починають розуміти, що школу невдовзі можуть і взагалі закрити. Мовляв, спершу зарплатню зменшують, згодом – і взагалі звільняють.

«Стосовно працівників – це болюче питання. От якщо буде проходити реорганізація навчальних закладів, то все-таки було б доцільно по можливості працевлаштувати педагогів, які були в тих навчальних закладах, бо люди мудрі, з освітою, з багаторічним досвідом, і втрачати такі кадри недоцільно», – додає Світлана Приймак.

Із кожним роком в державі обіцяють збільшити зарплати освітянам, створити гідні умови праці. І наче в держбюджеті на 2021 рік опісля довгих сперечань таки передбачали +20% до посадового окладу вчителів. Та ось зважаючи на згадану ситуацію, яка, до слова, спостерігається на лише на Волині, більших зарплат не варто чекати. Особливо це стосується працівників тих шкіл, що у глибинці.

Тим часом у Міністерстві освіти та науки України кажуть, що думка територіальних громад щодо зменшення відсотка надбавки за престижність в 2021 році у зв’язку із підвищенням посадових окладів на 20% є некоректною. Мовляв, освітня субвенція цього року більша, аніж була в 2020-му. Адже видатки, передбачені у держбюджеті, за обсягом більші на понад 25 мільярдів гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 13 Березня 2021 19:57
Головне ремонти та крісла купити чиновникам в кабінетах.
Лавреат Показати IP 13 Березня 2021 20:28
А аи за вову голосуйте
123@ Показати IP 13 Березня 2021 20:30
нарештi!!! не забули про незабутнiй аромат 90х. наступний крок - останнiй *** без солi доiдати. RESPECT, Mr President & Co!!!
Петрович Показати IP 13 Березня 2021 20:52
Не тільки ім урізають!
Анонім Показати IP 14 Березня 2021 08:41
а голові громади зарплату урізати не пробували? А то вчителям урізати, соціальних працівників скоротити. А може зарплата у Голови завелика чи землі забагато на свою сім"ю забрав?
Читач Показати IP 14 Березня 2021 18:17
Реальність наступна. Школи в Україні стають непотрібними. Практика показує, що можна навчатись дистанційно і по відео , які є в записах. Знання в майбутньому теж будуть непотрібними ще більш, ніж тепер. Українці перетворились на ринок робітничої праці для Європи. В себе економіка не має перспектив запрацювати. Для чого тепер ті школи з учителями. Зайві витрати на зарплати, енергоносії, обслуговування приміщень. На школах можна серйозно зекономити. А зекономлені гроші вкрадуть чиновники. На жаль, це реальність завтрашнього дня в Україні.
Анонім до Читач Показати IP 14 Березня 2021 21:18
Нарештi адекватний аналiз сьогодення та майбутнього. 5+

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus