USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Найгірші дороги Луцька. РЕЙТИНГ

21 Грудня 2010 10:42
Оголошений наприкінці листопада рейтинг «ВН» на визначення найгіршої дороги Луцька приніс свої результати: найбільше читачі незадоволені покриттям вулиць району Балки, Клима Савури та Станіславського.

Нагадаємо, що з 22 листопада до 13 грудня на «ВН» тривало голосування для визначення рейтингу «Чортової дюжини доріг Луцька». Читачі голосували за 13 номінантів, визначаючи, яка з доріг – найбільший сором міста, жах для водіїв і тортури для їх авто.

Окрім запропонованих редакцією варіантів, читачі «ВН» запропонували вулицю Степову та загалом вулиці району ДПЗ.

Колишній міський голова та діючий депутат міськради Богдан Шиба коментує, що в 2008 році на ремонт доріг місто витратило 30 мільйонів гривень. Він каже, що, аби зробити покриття усіх доріг ідеальним, потрібно протягом п’яти років щорічно витрачати таку суму.

«Якщо дороги будуть будуватися лише за рахунок міста, то ситуація ставатиме жахливішою з кожним роком. Тим більше, що тепер змінилося оподаткування і немає поняття транспортного збору. Відрахування вестимуться безпосередньо при заправці авто. Мільйонів 15-20 в міський бюджет не поступить, а саме вони йшли на будівництво доріг. Все буде залежати від держави. Якщо не буде в державному бюджеті спрямування коштів на місцеве самоврядування, зокрема на будівництво доріг – в наступному році вони не будуть робитися взагалі», - зазначив Шиба.

Прокоментувати рейтинг ми попросили депутатів Луцької міської ради, які обиралися на мажоритарних округах, до яких входять найгірші вулиці міста. Пропонуємо лучанам самим зробити висновки, про те, якими є перспективи ремонту доріг у Луцьку – з огляду на оцінку цієї проблеми обранцями громади, себто тими, кому лучани довірили вирішувати їх проблеми у владі.
Сам рейтинг найгірших вулиць міста Луцька склався таким чином.

13. Вулиця Єршова

12. Вулиця Карбишева

Депутат Луцької міської ради Олександр Семенюк вважає, що місту необхідна комплексна програма ремонту доріг. Для цього об’єктивна комісія експертів повинна визначити, які вулиці ремонтувати потрібно вже – а ремонт яких можна притримати, каже депутат.
Семенюк коментує, що не бачить особливого сенсу в тому, аби депутати наввипередки подавали запити щодо ремонту вулиць їх району. Така гра у того, хто швидше виб’є гроші з бюджету, призведе до того, що вулиці які дійсно потребують ремонту, можуть залишитися без фінансування.
«Всі ми сплачуємо податки, і вони повинні йти в тому числі на ремонт доріг. Не варто викручувати руки підприємцям. Вони достатньо сплачують податки, аби додатково оплачувати ще й ремонт доріг. Ремонт повинен бути за рахунок міського бюджету», - коментує Семенюк можливість залучити приватний бізнес до ремонту покриття біля їхніх офісів.
Депутат, який «представляє» вулиці Єршова та Карбишева, каже, що в його окрузі є дороги з куди гіршим покриттям, та вулиці, де воно взагалі відсутнє. Наприклад, вулиці Лущанська та Наливайка, де розміщений переважно індивідуальний сектор, у період дощів на легковому авто не проїхати.
Декілька років тому жителі Наливайка навіть страйк робили з цього приводу. Однак реакції з боку влади, за словами депутата, не було.

11. Вулиця Лідавська

Іван Корчук, котрий виграв вибори в районі, до якого входять вулиця Лідавська і район Вишків, у депутатські запити як метод вирішення проблеми не вірить.
Каже, що доцільніше було б розробити цільову програму «Дороги» на наступну п’ятирічку. В ній же ж передбачити, яким методом яку дорогу робити.
Наприклад, деякі дороги, що входять до його округу, потребують не асфальтового покриття, а лише щебеневого, оскільки є доїзними і малолюдними.

10. Вулиця Підгаєцька

9. Вулиця Вереснева

Депутат Тарас Бас, до округу якого входять вулиці Підгаєцька та Вереснева, каже, що після прийняття бюджетної сесії можна буде говорити про те, в якому обсязі фінансуватиметься ремонт доріг. Якщо ж коштів буде недостатньо – варто підключати спонсорські гроші підприємств, чиї офіси знаходяться біля проблемних ділянок.
Бас також наголошує, що необхідно передивитися саму технологію ремонту доріг, аби вибирати альтернативні види покриття, залучати інноваційні технології, що здешевлюють будівництво.

8. Вулиця Потапова

Участь підприємців, а також громади у ремонті доріг вважає необхідною і депутат Антон Сосновський. До його восьмого округу входить вулиця Потапова, яка стала номінантом рейтингу. Депутат каже, що закликав громаду не лише сподіватися на підтримку місцевої влади, а й самоорганізовуватися, в тому числі і для ремонту доріг.
Сосновський стверджує, що його громадська ініціатива «Наш район» готова була надати половину коштів, необхідних для ремонту, в тому числі доріг. Однак ще половина мала б надійти від жителів.
«Але, на жаль, доводиться констатувати, що люди не хочуть самоорганізовуватися. Або організовуються в дуже маленьких питаннях і в маленьких кількостях. Але ми привчаємо їх до того, що, крім них, ніхто їм нічого не зробить», - коментує Сосновський.
Депутат каже, що й участь підприємців, приміщення яких знаходяться біля проблемних доріг, могла б бути активнішою. Зокрема, на його думку, власник бару «Майдан», біля якого дорога розтрощена, міг би вже за 15 років зробити біля себе «золоте» покриття.

7. Перехрестя проспектів Молоді і Соборності

Депутат Луцькради Руслан Ніколайчук, якому в окрузі дісталися частина проспектів Соборності та Молоді, каже, що кожен день сам оминає яму біля світлофорного переходу.
Проте запевняє, що куди більша проблема не в тій ямі, яка на дорозі, а в дворах округу.
«Це стид і жах в дворах! Коли хтось приїжджає в гості – соромно завести їх у двір. Ями глибиною в 15 сантиметрів – не пройти, не проїхати»,- коментує обранець.
Ніколайчук каже, що підтримувати благоустрій у дворах, на його думку, повинні житлово-комунальні підприємства.
Депутат Аскольд Пекарський, що «ділить» проспекти з Ніколайчуком, вважає, що перед прийняттям бюджету необхідно скласти карту доріг Луцька і визначити, які саме дороги потребують нагального ремонту.
Також, на думку обранця громади, необхідно відмовитися робити ямковий ремонт, а йти за принципом «мало, але якісно».
Щодо проспекту Молоді, Пекарський не бачить тут катастрофічних проблем. Каже, що є вулиці з куди гіршим покриттям, і ремонтувати саме їх потрібно в першу чергу.
Депутат впевнений, що ями навіть «корисні» – спонукають водіїв їхати повільніше. Пекарський каже, в перспективі тут варто було б покласти «лежачих поліцаїв», аби знизити кількість наїздів на пішоходів.
Щодо вулиць, які потребують нагального ремонту, Пекарський назвав вулицю Садовського, де вибоїни досягають глибини в 30 сантиметрів, а проїзд у маршрутці №1, яка курсує цією вулицею, – як атракціон «Американські гірки».
Пекарський каже, що місцеві жителі побоюються, що якщо дорогу не відремонтують, маршрутники відмовляться їздити цією дорогою, і сотні жителів будуть добиратися кілометри пішки.

6. Дороги району «Вересневе»


Депутат Наталія Бунда вважає район таким, який влада занедбала чи не найбільше у місті. Тут лише дві вулиці – Корольова та Довженка - мають тверде покриття. Легковим авто з низькою посадкою на більшості вуличок важко проїхати.
Бунда каже, що погані ґрунтові дороги стають небезпечними для життя не лише для автомобілістів чи пішоходів, а й для тих, хто чекає приїзду «швидкої». Депутат розповідає, що був випадок, коли «швидка» не встигла надати допомогу тільки тому, що застрягла на дорозі.
Залучати кошти для ремонту доріг депутат хоче з міського бюджету, про що й озвучила запит на минулій сесії міської ради. Якщо коштів буде недостатньо – варто звертатися до міжнародних інституцій, вигравати гранти та конкурси для фінансування розбудови району з-за кордону, каже депутат.

5. Вулиця Електроапаратна

4. Вулиця Зв’язківців

Депутат Юрій Корольчук, який вибраний в окрузі, до якого входять вулиці-номінанти, каже, що «дороги державою кинуті на откуп».
Обранець зазначає, що з державного бюджету в минулі роки фінансували лише дороги державного значення, яких у Луцьку обмаль.
Проте, каже він, після включення транспортного збору у вартість бензину бюджетні кошти надходитимуть більш структуровано і за призначенням – тобто саме на ремонт доріг.
А тому не сумнівається, що за наступні п’ять років найгірші дороги Луцька, а значить, і Зв’язківців та Електроапаратна, будуть відремонтовані.

3. Вулиця Клима Савура

Депутат Анатолій Бірюков, до округу якого входить вулиця Клима Савура, проблему визнає і шкодує, що 300 метрів поганої дороги не вдалося залатати протягом минулої каденції.
Бірюков нагадує, що місто входить в 2011 рік з колосальними боргами, тому особливих надій на те, що ділянку полагодять у прийдешньому році, не плекає.
Депутат каже, що сам підхід до ремонту доріг можна було б переглянути. Адже ділянка, де найбільш пошкоджене покриття, знаходиться біля продуктової гуртівні, і саме його вантажівки найбільше пошкоджують дорогу. Тому фінансування ремонту має вестися спільно з гуртівнею.

2. Дороги району Балка

Депутат Сергій Сівак, який представляє у Луцькраді район «Балки», каже, що надіслав депутатське звернення на ім’я міського голови стосовно розробки проектно-кошторисної документації в районі масиву на наступний рік. Обранець коментує, що орієнтовно тут потрібно провести ремонт п’яти кілометрів дороги.
На підготовку документів знадобиться приблизно рік, і у 2012-му за наявності бюджетних коштів можна буде приступити до робіт.
Останній раз дороги в районі Балки ремонтували у 2007 році – до початку кризи. Саме після цього за ініціативи жителів тут провели новий маршрут. За словами депутата, аби зробити кілометр ідеальної європейської дороги, необхідно мільйон гривень. Проте, Сівак додає, що це стосується магістралей, а вулички мікрорайону обійдуться значно дешевше.

1. Вулиця Станіславського

Депутат Андрій Калахан, до округу якого входить частина проблемної вулиці Станіславського, каже, що на його території є дороги куди гірші. Наприклад, вулиця Городецька, яка виходить на Львівську і сполучає десятки провулків, періодично стає схожою на озеро.
Депутат коментує, що буде ставити питання про капітальний ремонт вулиці. Адже впродовж 2006-2010 років на жодній з 60 вулиць округу не було капремонту, а поточний проводився лише на 5 вулицях.
Депутат Микола Яручик, який ділить вулицю Станіславського з Калаханом по виборчому округу, каже, що до нього зверталися жителі району і він подаватиме запит на бюджетній сесії, аби включити видатки на ремонт дороги в наступному році.
Депутат запевняє, що в окрузі, який включає район ДПЗ, є чимало маленьких вуличок, якими важко проїхати. Яручик обіцяє, що особисто контролюватиме ремонт доріг та організовуватиме зібрання людей для того, аби послухати, які дороги району потрібно залатати в першу чергу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
До Яручика Показати IP 21 Грудня 2010 10:59
Миколо що ти робиш з ними, ти не міг найти більш престижнішу партію? Ти піднімаєш їм авторитет тому що ти там. Цікаво чи ти ще довго їх будеш терпіти?
michal Показати IP 21 Грудня 2010 11:10
а як щодо тких вулиць як Нахімова???? до виборів 2000 року, здається, навезли матеріалів техніки, навіть бордюр проклали... і ВСЕ!!!, а де ж асфальт, який по документах давним-давно мав би бути??????
Manhattan Показати IP 21 Грудня 2010 11:24
і шо з того що тут написано втілиться в реальність?? вже попередні скликання депутатів наробили як коти на глині, тепер ці так само нароблять, коли в бюджеті дірка в 200 мільйонів. але..дурень думкою радіє :)
TFA Показати IP 21 Грудня 2010 11:36
В першу чергу варто зробити ті дороги, по яким ходить громадський транспорт: Станіславського, Карбишева і т. д.
Українець до TFA Показати IP 21 Грудня 2010 12:58
Пам’ятаю передвиборчу обіцянку Шиби,що благоустрій почнеться з околиць.Прикольно дивитися назад в минуле і бачити сьогодення.
autobahn Показати IP 21 Грудня 2010 13:03
А де дорога що біля "Слона"? Тож власники нового магазину електротехніки, та "слоненят" могли скинутися і відремонтувати дорогу де маршрутки 16 та 31 зупиняються!А взагалі-то чого чекають? Зараз погода плюсова,сніг мякій, можна розчистити всі купи снігу що уздовж доріг, скоро знову підуть дощі а потім мороз і знову будуть шукати винних? Ворушіться шановні, раз влади захотіли!
Свєточка-конхвєточка Показати IP 21 Грудня 2010 16:20
А мені цієї зими дорогу полагодив Санта. сипнув сніжком і... чудо. Ями зникли, бруд по коліно теж... Санту - в мери.
mr.ZED Показати IP 21 Грудня 2010 19:15
зробіть Лідавську, бо це просто жах! Зимою неможливо проїхати... В інші пори року тільки на 1 передачі, інкаше захист двигуна так і залишиться між вибоїнами Зробивши вул.Лідавську повністю від Конякіна до залізничного переїзду можна значно розвантажити дорогу біля Автостанції та Варшавського.
Олександр Нижньов Показати IP 21 Грудня 2010 21:13
Так як Шиба відремонтував дороги в Луцьку в час Тимошенко-Ющенко більше ніхто так не зробить. Молодець Шиба!!!
Zmistovnyj Показати IP 22 Грудня 2010 12:20
Шановні! чому забули вулицю Вахтангова? там де багато великих фірм? Ганьба!
Олександр до Zmistovnyj Показати IP 23 Грудня 2010 19:42
Поїдьте на Львівщину, порівняйте дороги.
Вова до Zmistovnyj Показати IP 24 Грудня 2010 09:17
То нехай ті так звані фірми вулицю Вахтангова і зроблять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus