USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Найголовніше у житті людини – любов», – волинська письменниця Ольга Ляснюк

23 Жовтня 2019 20:51
У Луцьку відбулася зустріч шанувальників із талановитою письменницею, журналісткою, головою обласної організації Національної спілки письменників України Ольгою Ляснюк. Спілкування у формі діалогу відбулося в конференц-залі бібліотеки СНУ імені Лесі Українки. Зазначимо, що Ольга Ляснюк закінчила філологічний факультет і аспірантуру згаданого волинського вишу.

Наша землячка – переможниця багатьох літературних конкурсів обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів. 4 вересня 2019 року Ольга отримала у Влодаві нагроду ІІІ Міжнародного Троєстику Літературного.
Під час зустрічі Ольга читала свою поезію та відповідала на запитання шанувальників. Поетеса розповіла, що вважає літературну творчість справою свого життя. Однак сьогодні це дуже дороге задоволення. Тому вона поєднує її з журналістською діяльністю. Також зауважила, що як голова спілки письменників багато часу витрачає на написання протоколів і звернень, це часто переважає над поезією.

Пані Ольга розповіла, що поклик до поезії відчула ще в дитинстві, коли говорити вміла, а читати – ще ні. На творчість її надихають абсолютно несподівані речі – квіточка, яка проростає крізь асфальт, або павучок, який снує павутину на вінику. Там, де люди бачать речі, поетеса бачить образи.

– Сьогодні письменникам полегшують життя гаджети. Телефони і планшети завше при собі й думку відразу можна занотувати. Раніше було складніше, адже губилися ручки, не виявлялося під рукою паперу, – каже Ольга Ляснюк.

Найбільше творів письменниці – про любов. Саме це почуття авторка вважає найголовнішим у житті кожного. Цікаво, що прозові твори Ольга Ляснюк редагує, а поетичні – ні. Бо щойно у віршах поставлено крапку, вони вже не її, а читачів.

Ольга наголошує, що цінує в людях щирість і вміння прощати. Характеризує себе як вразливу оптимістку, хоча у підлітковому віці була страшенною песимісткою.
На зустріч завітали і волинські письменники. Колеги по творчому цеху високо оцінили життєдайні твори Ольги Ляснюк. Вони зазначили, що поетеса вміє дивувати й захоплювати і поезією, і прозою. У її творах часто озвучено те, що ховається у підсвідомості.

– Небо творчості дуже високе й просторе, під ним усім вистачає місця. Його світ дуже різноголосий, і для письменника важливо не повторити когось, не наслідувати. Оля відразу увійшла туди зі своїм неповторним голосом. Вона – експериментатор і глибокий лірик, не схожа на інших. Навіть її проза переповнена поезією. Я чекаю від Олі великої прози – романів і повістей, – зазначила письменниця Надія Гуменюк.

– Олині вірші треба читати не строфами, а звуками. Їхні рядки – це більше цукор, ніж сіль. А поезія дзеркальна, глибока, багато чого відсвічує, у ній присутній образ янгола. Нею треба причащатися, читати натще, ніби приймати проскурку, – вважає поетеса Наталія Шульська.

– Для Олі не існує заборонених тем, вона пише те, що лягає на душу. Це людина з сильною внутрішньою свободою. І цією свободою вона заряджає колег і читачів, – каже Ігор Ольшевський, який написав багато рецензій на книги Ольги Ляснюк.

Письменниця повідомила, що виношує задум написати дитячу книжку. А поки що мріє жити у мирній країні, щоб люди мали налагоджений побут і порядок у голові. Тоді буде лад у країні.

Оксана КУЦИК

Фото з особистого архіву письменниці

Довідка ВН.Ольга Ляснюк – українська письменниця, член НСПУ. Авторка збірок «Босоніж у вічність» (2000), «Третє бажання» (2003), «АНАЛОГіЯ» (2006), «Поцілунки у скло» (2010), «[без іронії]» (2016).

3 червня 2016 року обрана головою Волинської обласної організації Національної спілки письменників України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Микола Показати IP 24 Жовтня 2019 08:14
І регулярний с*кс
Алла Василівна Показати IP 24 Жовтня 2019 12:16
Дякую тобі, Олю, за твою творчість!
Читач Показати IP 24 Жовтня 2019 13:20
Оля, я черпаю з твоєї поезії натхнення. Ти - супер!
Вчитель Показати IP 24 Жовтня 2019 13:44
Я дякую за цікаву інфрмацію, використаємо на уроках літератури

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus