USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Назвали перші результати жнив на Волині

18 Липня 2016 13:05
Погодні умови змушують коригувати терміни обмолоту зернових на Волині однак цьогоріч прогнозують мільйон тонн обмолоту зернових.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 18 липня.

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко, в області посівні площі порівняно з 2010 роком збільшилися майже на 80 тисяч гектарів – з 478 до 550,8 тисячі гектарів. Посіви зернових збільшилися до 295 тисяч гектарів (на 55 тисяч більше, ніж у 2010 році або на 24 більше, ніж торік). Жнива в області розпочалися практично на всій території, хоча не обходиться без коригування термінів обмолоту через погодні умови. Так, останніми днями задощило і збирання зернових призупинено. Невтішні прогнози і на найближчі дні.

Наразі ранні зернові посіяно на площі 267 тисяч гектарів, посіяно ще 18 тисяч гектарів ріпаку (на 8 тисяч менше, ніж торік, у зв’язку з погодними умовами). За станом на сьогодні обмолочено 15 тисяч гектарів ранніх зернових, 67 тисяч тонн зерна за середньої врожайності 44 центнери з гектара. Завершили обмолот озимого ячменю, який зібрали на площі 5,7 тисячі гектарів, намолочено майже 25 тисяч тонн, в окремих господарствах урожайність становила понад 60 центнерів. Розпочали збирання посівів ярого ячменю, обмолочено 3 тисячі гектарів, 14 тисяч тонн за середньої урожайності 45 центнерів.

Активно тривають роботи по обмолоту гороху, якого зібрали 1800 гектарів, або 53%, намолочено майже 8 тисяч тонн. Триває збір озимого ріпаку, обмолотили ріпак на площі 6 тисяч гектарів, намолотили 17 тисяч тонн. На окремих площах розпочали збирання озимої пшениці, її зібрали на площі 5 тисяч гектарів.

Посадовець запропонував сільським головам та керівникам районів проводити обмолот зернових учасникам АТО, які зараз перебувають на службі, безплатно, як це вже два роки поспіль роблять у Переспівській сільській раді Рожищенського району.

Погодні умови для збирання врожаю зернових ускладнилися, але враховуючи, що розрахункове навантаження на комбайн становить зараз 92 гектари (найнижче в Україні після Рівненщини), на думку Юрія Горбенка, наявний технічний парк дозволяє провести обмолот зернових вчасно.

Наразі закупівлю зерна нового врожаю здійснюють підприємства ПАТ «Аграрний фонд» на базі Луцького КХП №2, який купує пшеницю 2-го класу за ціною 3850 гривень за тонну і готовий закупити до 15 тисяч тонн. КХП №2 закупило 500 тонн ячменю, виплативши агровиробникам 1,5 мільйона гривень. Волинська філія ДПЗКУ на базі Володимир-Волинського КХП активно проводить закупівлю ячменю, пшениці, ріпаку, гороху. Ціни наразі нестабільні, але Володимир-Волинський КХП закупив 2 тисячі тонн ячменю, виплативши аграріям 7 мільйонів гривень, 100 тонн ріпаку, виплативши 1,5 мільйона, понад 100 тонн пшениці, виплативши 0,5 мільйона. Активно закуповує зернові та ріпак ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», аграріям вже виплатили майже 30 мільйонів гривень.

Говорячи про прогнозовані врожаї, посадовець зауважив, що є підстави прогнозувати понад мільйон тонн намолоту зернових.

Нагадаємо, що через теплі погодні умови цьогоріч жнива в області розпочали на декаду раніше, ніж планувалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus