USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Непрофесійний чиновник та недієвий експерт: що відомо про кандидата від Луцька Моклицю

17 Липня 2019 08:49
Юрій Моклиця працював заступником Луцького міського голови з грудня 2015 року до березня 2017-го. За спеціальністю – викладач географії, до складу команди міського голови він потрапив завдяки протекції народного депутата від Луцька Ігоря Лапіна, чиїм помічником він був, пише Волинська правда.

Згідно з розподілом функціональних обов’язків, Юрій Моклиця координував діяльність управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, відділи екології, молоді, фізичної культури і спорту, служби у справах дітей. Під його відомством були комунальні заклади «Спорт для всіх», «Ласка», «Луцький зоопарк», «Парки і сквери». Та розквіту чи бодай суттєвого економічного ефекту від його координування місто не отримало.

До прикладу, на балансі міськради на той час перебували укриття, які потребували ремонту, проте у 2015-2016 роках до них нікому не було діла, а його зробили зараз. Дещо подібне й з відділом охорони праці. На момент чиновництва Юрія Моклиці у відділі працювало двоє осіб, а результативності від цього структурного підрозділу було мало.

Нині ж в міській раді діє управління праці, де крім відділу охорони праці, який займається превентивною діяльністю, є відділ інспектування. Останній, зокрема, створений для того, щоб виводити з тіні «зарплату в конвертах». У результаті роботи інспекторів цього відділу, у 2019 році суттєво зросли надходження до міського бюджету податку на доходи фізичних осіб, оскільки значна частина нелегальних працівників тепер уже офіційно працевлаштовані. За останні місяці минулого року було офіційно оформлено понад 5 тисяч чоловік та зареєстровано більше 1000 фізичних осіб-підприємців. Відповідно міський бюджет додатково отримав більше 5 млн. грн.

Ще два структурних підрозділи, які при Моклиці не могли похвалитися значними результатами роботи – відділ сім’ї та молоді й управління спорту нині – дієвий департамент сім’ї, молоді та спорту. Чого варта лише епопея зі спортивним комплексом «Спартак», який сьогодні врешті на балансі міської ради, але не завдяки роботі Юрія Моклиці.

Нагадаємо, до 2015 року фізкультурно-спортивне товариства «Спартак» отримувало державне фінансування. Але з 2015-го їх припинили фінансувати з держбюджету. Міська рада довго домагалася передачі приміщення місту, та Юрія Моклицю в «Спартаку» не сприймали всерйоз. На перших порах тренерам платили кошти з бюджету міста, але згодом міська рада відмовилася це робити. Власне тяганина зі «Спартаком» тривала увесь час чиновництва Юрія Моклиці. Ситуація настільки затягнулася, що в товаристві уже не вірили обіцянкам міської влади. Але врешті приміщення міській раді «Спартака» вдалося викупити, тепер тут ведуться ремонтні роботи, але це вже було в період «після Моклиці».

Широкого розголосу набрала й історія з використання спеціальних речовин для очистки басейну дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву плавання. Тендер на очистку басейна виграла фірма, яка запропонувала послуги, котрі на 200 тисяч грн були дорожчі за ідентичні.

Якщо ж порівняти доходи спецфонду басейну за час роботи Юрія Моклиці на посаді профільного заступника міського голови та нині, то цифри теж значно відрізняються: у 2016-му доходи спецфонду становили близько 1,5 млн грн., а у 2018 – 3 млн грн. Луцькі плавці почали їздити на спортивні збори, отримали спеціальне спорядження.

Наробила шуму й ситуація з розчисткою берегу річки Стир. Річ у тім, що одну з ділянок було обстежено спеціально для того, аби укласти договір з конкретним підприємцем – знайомим того ж таки Юрія Моклиці.

Крім того, саме тоді, коли Моклиця курував розчищення річок у Луцьку, не врахували рівень води, через що значні території перетворилися на болото. Так непрофесійність заступника міського голови завдала чималих збитків благоустрою міста. За час його піклування паркових зон міста поменшало, зокрема, вирізали сквер біля «Променю» під парковку. А лучанам, які зібрали підписи проти нищення дерев, він же радив гуляти на меморіалі «Вічна слава».

Не може Юрій Моклиця похвалитися і благоустроєм луцьких парків. Тоді не спромоглися перекрити в’їзд в парк, не розчистили канали, що й казати про повну реконструкцію парків: їх облагороджувати почали після того, як Моклиця пішов з посади. Сьогодні ж центральний парк міста – це його прикраса, але не завдяки Юрію Моклиці. На згадку про цього чиновника тут залишилася хіба єдина “алея Моклиці”, яку “облагородили” відсівом та сміттям.
Серед комунальних підприємств, якими опікувався згаданий колишній посадовець було і КП “Ласка”, на яке міська рада практично не звертала уваги. Натомість зараз тут змінили директора і нещодавно відремонтували дах в одному з приміщень. За час курування його Юрієм Моклицею, ремонтів на підприємстві не виконували.

Незважаючи на всі ці промахи, недопрацювання і порушення, після звільнення Юрій Моклиця вирішив разом з іншими колишніми заступниками міського голови Тарасом Яковлевим та Сергієм Григоренком створити громадську організацію «Волинський центр розвитку урядування».

Та «експертний центр» припинив активність щойно в українському політикумі розпочали готуватися до чергових виборів, спершу президента, згодом – членів парламенту.

Сьогодні ж Юрій Моклиця балотується до Верховної Ради по округу 22 (Луцьк) від партії екс-президента України Петра Порошенка. На підтримку лучан колишній посадовець, помічник недієвого нардепа від Луцька, сподівається, не маючи за собою жодних досягнень на чиновницькій посаді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 17 Липня 2019 09:24
Порохобот ненавистний
Лучанин Показати IP 17 Липня 2019 11:12
Піжон ще той.І навіщо ця безтолоч Луцьку?
луцький Показати IP 17 Липня 2019 11:19
Лапін, Моклиця... о-то депутати епрст... Куди люди дивляться обираючи таких?!
Лучеськ Показати IP 17 Липня 2019 13:26
Одні неуки і бездарі, що Моклиця, так і Яковлев з Григоренко плюс пристосуванці. Гнати їх не тільки з Луцька, а й з Волині.
Ахаха Показати IP 17 Липня 2019 13:55
Ахаха, закликав культивувати ненависть до росіян, а, судячи з коментарів, отримав ненависть до себе. І хто їм сказав, що бути від партії Петі - це плюс до рейтингу? Краще вже самовисуванцем іти.
Дед до Ахаха Показати IP 18 Липня 2019 10:12
Что желаешь другим- возвращается.
Всезнайко Показати IP 17 Липня 2019 14:05
В інституті було чм* рідкісне, я ніколи не бачив, щоб він з кимось дружив, чи навіть спілкувався...
Ворон Показати IP 17 Липня 2019 16:49
3 д.бiла - це сила. М+Я+Г
Реаліст Показати IP 17 Липня 2019 22:21
Нещастя..... Не має навіть розуму, щоб додуматися, що з таким рівнем розвитку не перед людьми виступати, а за хлівом в компанії веприка бімбер смоктати....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus