USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Ніякої ейфорії. Параноя. Страх. Хочеш сховатися від людей і хочеш курити знову», – зізнання волинських наркоманів

13 Липня 2020 22:10
На Волині проживає 1043 людини із діагнозом наркоманія. Такі дані наводить обласний наркологічний диспансер.

Звичайно, така цифра не відображає загальної картини, оскільки значна частина людей, які вживають наркотики, не лікуються і ніде не обліковуються. Наркотична залежність – це величезна суспільна проблема. Бо ж ті, хто вживають наркотики, шкодять не лише собі і своєму здоров’ю, а й оточуючим, – йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Не так давно у Луцьку молодий чоловік, який був під наркотиками, напав на трьох осіб. Як результат: в однієї людини – пробитий череп, ще в однієї – зламана рука, а ще в одного постраждалого – зламані ребра.

Найстрашніше те, що нині, в епоху розвитку соціальних мереж, наркотики стали доступними фактично кожному. Окрім того, в обігу з’явилися і так звані синтетичні наркотики. Вони коштують порівняно копійки, а звикання викликають за кілька прийомів. Якщо порівнювати з природними речовинами, то такі наркотики чинять набагато страшніший вплив на організм людини. Про це говорять не лише лікарі, а й ті, хто раніше вживав такі наркотики.

Нині завдяки інтернету наркотик можна купити будь-де і в будь-який час. Є можливість замовити анонімно, заплатити і забрати. І наркодилерів мало цікавить, кому вони продають отруту, – дітям чи дорослим.

Читати ще: Хто продає лучанам наркотики: журналісти зробили «контрольну закупку»

Реклама наркотиків зараз повсюди. Паркани, стовпи і стіни будинків рясніють рекламою телеграм-каналів, через які можна замовити вбивчу речовину. Написи намагаються замальовувати та вони з’являються знову і знову. А шприци, якими наркомани роблять собі ін’єкції, розкидані просто у парку на березі річки Стир.

Якщо раніше люди вживали наркотики, які є природними речовинами, до прикладу, канабіс, то зараз стали популярними новітні дешеві синтетичні наркотики, як-от альфа, солі. І якщо склад природного наркотику відомий і всі знають, чого від нього очікувати, то з синтетичними все по-іншому, бо ж у їхньому складі не можна бути впевненими, відтак вплив на організм може бути непередбачуваним.
Як розповідає лікар-нарколог КП «Волинський медичний центр терапії залежностей» Волинської обласної ради Ольга Колодько, психостимулятори – це наркотичні речовини, які змінює діяльність мозку.

«У мозку є такі речовини – нейромедіатори. Це серотонін, катехоламіни, які передають нервовий імпульс між клітинами. Саме ці наркотики підвищують викид цих речовин – і настає збудження. Це такий прилив енергії, підняття настрою. Можна не спати, не їсти, є відчуття гарного настрою. Препарат діє так, що велика кількість цих речовин виділяється. Потім ослаблюються ці синапси. І кількість цих речовин знижується. Тоді настає занепад сил, дратівливість, безсоння, відчуття страху, відчуття переслідування. Тобто це таке грубе втручання в роботу мозку», – пояснює фахівець.

Журналісти поспілкувалися з двома пацієнтами Волинського обласного наркодиспансеру. Лучанин Максим розповідає, що почав вживати наркотики у 2006 році. Спочатку це був амфетамін. А півтора року тому спробував так звані солі – синтетичні наркотики. Зізнається: тоді почалася справжня біда.

«Вживати почав після армії. Це 2006 рік. І впродовж певного періоду доза все росла, росла, росла. І доросла до того, що почав вживати кожного дня. Систематично, – пригадує Максим. Це був амфетамін. Років півтора назад попробував альфа, солі. Це нове. І вже на ньому також кожного дня. Якщо з амфетаміном можна було самому попробувати боротися, то з цими альфами впоратися не зміг. Звернувся в наркодиспансер, щоб мені надали допомогу, бо відчував і розумів, що я деградую. І ні до чого хорошого, путнього воно не веде».

«Приймається воно парами. Випалюючи його і вдихаючи самі пари. Це, як крек в Америці. Це щось подібне. Вплив? Ну, починає параноїти. Якщо брати вплив, то ніякої ейфорії воно не несе. Але тільки його покуриш, то хочеться сховатися від людей. Параноя. Боїшся людей. Хочеться сховатися. Але хочеш курити його і далі. От такі несумісні речі, але воно так і є, – продовжує чоловік. – За півтора року я зрозумів: якщо не закінчу це, то вони закінчать зі мною».

Василю, ще одному пацієнту обласного наркодиспансеру, 40 років. Каже, що вперше наркотик спробував у 21 рік. Вживав наркотики не постійно, були і великі перерви. Коли не вживав, то і життя налагоджувалося, і бізнес мав. Зараз вживання наркотиків називає самообманом.

«Коноплю вживав з років шістнадцяти. Це я не рахував і до цих пір не рахую наркотиком. Коноплю, яка вирощена. Не синтетику там, спайси всякі, китайську єрунду, яка травить людей. А вирощену. А опіати попробував, ширку в кінці служби. В 21 рік – перший раз. Були перериви. Бувало, що спригував. Разів два було, що спригував повністю. Я жив не в Україні… – ділиться Василь. – Опіати – це з маку. Синтетика – це субітекс, що містить бупренорфін. Речовина така. Морфін раз в житті пробував. Синтетика тяжча. Важче фізично. Дійсно. Реально тяжко. Чи то з віком, може. Не знаю. Це гадость однозначно. Це смерть».

«Це дуже великий самообман – ці наркотики. Я неодноразово в цьому переконувався. Сам себе обманюєш. Воно просто згладжує. А проблему воно ж не вирішує. Вона ж так і залишається. Хто вже залежний був від опіатів, йому не треба вже місяць колотися, щоб залізти знов. Два-три рази – і ти знову там само. На тому самому дні…» – зізнається наркоман із досвідом.

Лікар-нарколог Ольга Колодько зазначає, що часом люди живуть ілюзіями і думають, що якщо спробують один раз наркотик, то не стануть залежними. Однак вони помиляються. Каже, що зазвичай наркомани починають з куріння конопель, а потім переходять на тяжкі наркотики і навіть внутрішньовенні ін’єкції.

«На жаль, кожен наркотик змінює свідомість, змінює поведінку, змінює погляди на життя. І люди часто живуть ілюзіями. Кожен, хто вперше пробує, другий, третій рази, думає, що я не такий, я не стану залежним, що це буде тільки один раз, – коментує Ольга Колодько. – А це доля людини. І ми бачимо таких пацієнтів, які в 16-15 років починали з куріння конопель. Вже у 30 років вони звертаються до нас з таким великим стажем ін’єкційних наркотиків. Залежна людина живе заради наркотика. Тому що в структурі мозку відбуваються глибокі зміни. І йде синдром відміни, коли минає кілька годин. І організм знову потребує введення наркотику».

Для тих, хто лікується від наркоманії, одним медикаментозним лікуванням не обійтися. Треба ще й проходити психотерапію, аби повернутися у соціум.

Спритники, які розповсюджують наркотики через інтернет, добре обізнані в тому, як зберігати свою анонімність у мережі. І цей спосіб збуту стає все популярнішим. У мережі є низка сайтів і телеграм-каналів, які продають наркотики. Ти просто замовляєш, оплачуєш і після цього тобі скидають фото закладки – місця, де захований твій наркотик. Ти йдеш і забираєш.

В управлінні протидії наркозлочинності обласної поліції зазначають, що факти розповсюдження наркотиків через інтернет складніше розслідувати, ніж факти, які стосуються контактного розповсюдження.

Як розповідає начальник управління протидії наркозлочинності ГУ Нацполіції у Волинській області Володимир Костанюк, при цьому використовуються платіжні системи, електронні гроші, які ускладнюють процес документування.

З початку року на Волині зареєстровано 121 кримінальне провадження, яке стосується незаконного збуту наркотичних речовин. З них 23 кримінальні провадження пов’язані зі збутом наркотиків через інтернет. Станом на зараз за збут наркотиків 50 осіб вже притягнуто до кримінальної відповідальності.

До слова, подекуди до розповсюдження наркотиків залучають і неповнолітніх. Серед так званих закладчиків, які розкладають наркотики по Луцьку, є багато дітей, яким немає і вісімнадцяти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Олександр Показати IP 13 Липня 2020 22:26
Алкоголь також наркотик, другий після опіатів..
Анонім до Олександр Показати IP 13 Липня 2020 23:38
Офіційний наркотик!А ще автомобілі забруднюють атмосферу,люди боліють раком...але нам розповідають про викиди від спалювання лисття.Нам брешуть,ми віримо,а хтось рахує гроші.
Гост Показати IP 13 Липня 2020 23:26
Крута стаття, дійсно в світі є багато траблів)
Яма Показати IP 13 Липня 2020 23:52
Комп'ютерні ігри також викликають залежність, особливо у дітей
адвокат Показати IP 14 Липня 2020 06:43
перестаньте дезінформувати людей!!!Не з конопель все починається,а з нікотину та алкоголю!!!В цивілізованому світі з допомогою марихуани боряться з серйозними залежностями...А у нас...Гондурас...
кузя Показати IP 14 Липня 2020 17:36
судячи з мінусів на коментар,дезінформація працює.
Валентин Показати IP 24 Травня 2023 10:09
Я згоден з Вами, що маріхуану можна використовувати в терапії лікування залежностей від деяких речовин. Але Ви справді не знаєте, що таке залежність від солей ( альфа пвп).....навіть якщо Ви бачили людей, залежних від цього наркотика.....Ви просто не усвідомлюєте, що це таке.....і що відбувається в голові людини.... Якщо героїнова залежність -це дуже складно,то залежність від солей - складніша набагато....по дуже багатьом причинам. Тому багато наркозалежних, які починали з героїну,змогли замінити його солями. Тому маріхуана - це як звичайна сигарета....ні про що. Доречі всі опіоїдні ломки знімаються метадоном. Якщо наркоман відчув первинний кайф від солі......то ніякий існуючий наркотик його не замінить. Це вам пише сольовий наркоман, які 2 роки був у глибокій торбі....і все рівно.....періодиїчно зриваюсь....але це дуже тяжко. ВСІМ, ХТО МОЖЛИВО ПРОЧИТАЄ ЦІ РЯДКИ- НІКОЛИ НЕ ПРОБУЙТЕ СОЛІ....НІ ОДНОГО РАЗУ.....ВИ ПОПАДЕТЕ В СТРАШНУ БІДУ!!! ОСОБЛИВО ПІД ЧАС СЕКСУ....ІНАКШЕ ПОТІМ ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ОТРИМУВАТИ НОРМАЛЬНЕ ЗАДОВОЛЕННЯ БЕЗ НИХ!!!!! НЕХАЙ БЕРЕЖЕ ВАС ГОСПОДЬ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus