USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Німеччина замість Польщі. Як змінюється напрямок міграції українців через два роки безвізу

11 Червня 2019 18:52
Безвізовому режиму з ЄС – два роки. Українці стали частіше їздити в Європу, але більшість не «на каву» до Відня, як анонсував Петро Порошенко, а на заробітки.

І, схоже, експрезидент один з небагатьох, хто виставляє безвіз чи не як головне досягнення часів незалежності, яке, однак, не допомогло йому виграти вибори і яке він використовує вже на парламентських виборах, пише Страна.

Більшість українців за ці два роки так ні разу і не скористалися безвізом – у людей просто немає грошей кататися по «Європах». Навіть скромна поїздка на 2-3 дні обійдеться мінімум в 500 євро, що в півтора разу вище середньої зарплати в Україні.

Втім, мільйони українців все-таки виїхали за кордон в пошуках роботи.

Як?

До Польщі на «урожай»

Без робочої візи, за біопаспортом, можна працювати тільки в Польщі, і то півроку. Туди і рвуться заробітчани – збирати урожай і будувати будинки за 700-800 доларів на місяць. Наших працівників там уже близько 2 мільйонів.

За другий рік безвізу, за даними Держприкордонслужби, за біопаспортами в Європу з’їздили більше 2 мільйонів українців, що в 4 рази більше, ніж в перший рік.

Найбільше – понад 1 млн чоловік – перетнули кордон з Польщею.

Правда, за прогнозами, в наступному році як мінімум чверть наших заробітчан виїде з Польщі до Німеччини, де обіцяють спростити працевлаштування для громадян країн-нечленів Євросоюзу. Іноземцям відтепер будуть в спрощеному порядку видавати робочу візу.

«Після відкриття німецького ринку праці в 2020 році, 20-25% українців, які працюють в Польщі, можуть переїхати до Німеччини. На це піде близько 4 років», – заявив obserwatorfinansowy Якуб Гровіц, радник департаменту економічного аналізу Національного банку Польщі.

І хоч Європа дуже зацікавлена ​​в дешевій робочій силі (що і було однією з причин, чому для нас скасували «шенгенки»), наплив мігрантів ставить перепони для поїздок українців за кордон. Тим більше в минулому році, за даними Євростату, українців-нелегалів стало більше на 11%.

Чому відмовляють у в’їзді

За даними Європейського агентства кордонів і берегової охорони Frontex, Україна другий рік поспіль займає перше місце за кількістю відмов у в’їзді в країни ЄС і Шенгену.

У минулому році, за інформацією Frontex, кількість відмов через брак документів чи грошей зросла аж на 55% – майже 58 тисяч відмов, що на 20 тисяч більше, ніж в 2017 році (за першу половину 2019 року інформації ще немає).

Причому більшість відмов, приблизно 53 тисяч, видали на наземному польському кордоні.

Власники біопаспортів скаржаться на відмови у в’їзді і «допити з пристрастю» під час прикордонного контролю. То готівки не вистачає, то бронь готелю не підходить.

«Їхав у справах до Варшави, планував зняти на місці квартиру, при собі була картка, готівки не більше 50 євро. Польський прикордонник зажадав показати бронь готелю і готівку. 50 євро, каже, недостатньо для поїздки, це тільки на день. Я став лаятися , адже в Польщі бував вже не раз і проблем ніколи не виникало. Після довгих сперечань мені таки поставили відмову », – розповів нам співробітник львівської меблевої фірми Володимир Федів.

Українські прикордонники підтверджують, що польські колеги прискіпливіше стали ставитися до українців.

«Через Польщу далі в Європу їде багато нелегальних заробітчан, керівництво їм наказало відсівати підозрілих, на їх погляд, людей, щоб не псувати статистику. Причиною відмови може стати як відсутність броні готелю і готівки, так і якщо, на думку прикордонника, людина не змогла підтвердити мету візиту. Останнє – найчастіша причина відмови. і доводити щось складно – просто розвертають і все », – розповів співробітник Мостиського прикордонного загону на Львівщині.

До речі, на польському кордоні останнім часом взагалі стали суворіше ставитися до українців. Там знову, як колись в 90-і, почали влаштовувати посилені перевірки – як автомобілістів, так і пасажирів поїздів.

«По-перше, польські прикордонники таким чином демонструють своє ставлення до українців, намагаючись створити інформаційний привід для ЗМІ, щоб почалася дискусія на центральних платформах. По-друге, вони сигналізують своїй владі про необхідність зростання зарплат, соціальних стандартів або ще якихось вимог , виконання яких затягується або відкидається. Це і так звані «італійські страйки», коли опір проявляється уповільненням в перевірках документів і особистого огляду », – пояснює нам Ірина Верещук, президент Центру Балто-Чорноморських досліджень.

«Чому найчастіше завертають на польському наземному кордоні? Так склалося, що там люблять вимагати показати готівку, а банківські картки не приймають як підтвердження наявності фінансових засобів, хоча по Шенгенського кодексу ЄС це дозволено. Така ж ситуація на Кіпрі, до речі. Відмови часто необгрунтовані. Тому потрібно завчасно взяти довідку з банку про наявність та рух коштів на карті англійською мовою. А ще краще все ж взяти мінімум 500 євро готівкою ((З розрахунку 50 євро в день, це понад оплаченого житла і зворотних квитків) », – розповів Дмитро Коробко, співробітник львівського туристичного агентства.

За даними Frontex, головні причини недопуску в ЄС – відсутність документів, що підтверджують мету візиту та умови перебування (22 тисячі 700 відмов) і якраз-таки відсутність достатніх коштів для існування (15 тисяч 600 відмов).

Чи відберуть безвіз

До речі, періодично європейські чиновники натякають – як безвіз дали, так і відібрати можуть. Відповідний механізм припинення безвізового режиму в ЄС затвердили перед тим, як його дали Україні.

І, теоретично, такий ризик зберігається.

Про загрозу втрати безвізу йдеться в заяві Transparency International – авторитетної міжнародної організації по боротьбі з корупцією.

Причина – скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення при Порошенку, що породило у Заходу нові питання по розкраданню українських чиновників, особливо на тлі гучних корупційних скандалів минулої влади.

Але ж візи до Європи українцям скасували, в тому числі і під умову введення статті КК про незаконне збагачення.

Це вже другий тривожний дзвіночок за останні пів року. У грудні минулого року прозорі натяки на скасування безвізу робила сама Єврокомісія, яка в своєму звіті пропісочила Україну за часті відмови у в’їзді в ЄС, контрабанду і, знову ж таки, за недостатню боротьбу з корупцією (Антикорупційний суд, наприклад, ще повністю не запрацював).

Політолог Руслан Бортник, втім, не вірить, що найближчим часом Захід відбере у нас безвіз.

«Адже Європі важливо утримати Україну в протистоянні з Росією», – говорить Бортник.

Проте 2017 році, коли нам після довгих років очікувань і переносів дат таки дали безвіз, одночасно в ЄС прийняли механізм його припинення, в якому прописані п’ять основних причин, за якими візи можуть повернути назад.

Одна з основних причин – істотне зростання випадків відмови у в’їзді в ЄС на кордоні або збільшення кількості нелегалів з паспортом безвізової країни.

Істотним вважається збільшення їх числа на 50% і більше, і зростання повинне бути тривалим і зберігатися мінімум два місяці. Ми вже до цієї цифри, як було сказано вище, впевнено наближаємося, і тенденція щодо відтоку нелегалів на тлі бідності і тотального зростання цін тільки зміцнюється.

У законодавстві ЄС йдеться: «Єврокомісія буде моніторити, чи зберігається виконання специфічних вимог, за якими оцінювалася готовність до введення безвізового режиму. Якщо звіт ЄК покаже, що принаймні одна зі специфічних вимог в конкретній державі більше не виконується, повинна бути запущена процедура ( підготовки до припинення безвіза) ».

Ще одна причина, по якій можуть скасувати безвіз, – різке збільшення кількості прохань про притулок від громадян (а з огляду на те, що конфлікт на Донбасі при цій владі виглядає невирішеним і в будь-який момент не виключено загострення, сценарій масового відтоку українців на Захід з проханнями про притулок не виключений).

Третя причина – якщо Україна буде відмовлятися приймати назад своїх громадян, яких виявили як нелегалів на території ЄС.

Четверта – істотне збільшення кількості серйозних кримінальних злочинів, скоєних громадянами «безвізової» країни.

П’ята – відкат в реформах.

Для запуску призупинення безвізу досить буде скарги хоча б однієї країни ЄС, в якій виявлять велику кількість нелегалів або прохачів притулку. Рішення з цього питання буде приймати Єврокомісія. У єврочиновників буде місяць на те, щоб вивчити ситуацію, і призупинити безвіз можуть спочатку на дев’ять місяців, а потім продовжити цей термін.

«В цілому, варто відзначити, що Україна поки не порушила жорстких правил механізму призупинення безвізу, що не зайшла за червоні прапорці – і це вже добре. Для українців, які хочуть попрацювати в Польщі, безвізового в’їзду для цього достатньо. Однак це заслуга не Порошенка, як він намагається подати, а всіх тих політиків і дипломатів, які працювали протягом останніх 10 років над цим питанням », – говорить Верещук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus