USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В ЄС вважають скандальне рішення Конституційного суду підставою для скасування безвізу, – ЗМІ

29 Жовтня 2020 13:32
Нещодавні рішення Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів бентежать Євросоюз і можуть стати підставою для тимчасового призупинення безвізу України з країнами ЄС.

Про це повідомляє «Європейська правда», посилаючись на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Текст документа є в розпорядженні журналістів.

«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», – йдеться у листі.

Одним із офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим.

Так, ухвалені КСУ та Окружним адміністративним судом міста Києва рішення щодо діяльності антикорупційних органів не залишилися поза увагою європейських партнерів та викликали стурбованість Європейської служби зовнішньої діяльності та Єврокомісії. Там вкотре звернули увагу на те, що питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні.

У листі вказується, що незалежність, інституційна спроможність та стійкість інфраструктури, насамперед антикорупційної, є критерієм досягнення низки короткострокових та стратегічних цілей у відносинах з ЄС. Серед них:

- збереження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС;

- співпраця з Міжнародним валютним фондом, що є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд.євро, покликаних забезпечити фінансову-економічну стабілізацію в нашій країні;

- інтеграція до енергетичного ринку ЄС (йдеться про незалежність НКРЕКП);

- поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);

- інтеграція до єдиного цифрового ринку (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності) тощо.

«Враховуючи зазначене та з метою запобігання розвитку несприятливого сценарію, пропонували б у стислі строки створити робочу групу високого рівня із опрацювання змін до Конституції України, до якої б також увійшли представники Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, суддівського самоврядування, наукових кіл та громадянського суспільства», – йдеться у листі.

Підкреслюється, що ключовим завданням зазначеної робочої групи варто визначити опрацювання змін до Конституції України, які б, серед іншого, передбачали повноваження Верховної Ради створювати державні органи зі спеціальним статусом.

Також в ЄС натякнули на припиненні фінансової допомоги через рішення КСУ.

Нагадаємо, 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.

Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.

28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
турбо режим Показати IP 29 Жовтня 2020 13:37
а нам одинаково. хай скасовують.
додік до турбо режим Показати IP 29 Жовтня 2020 13:45
я чекав такого коментаря від "какаяразніца73%"...
Порохоботенко Показати IP 29 Жовтня 2020 13:42
Якось всеодно... Тільки термос не забирайте!
Лучанин до Порохоботенко Показати IP 29 Жовтня 2020 14:46
правильно. жили в злиднях, то й далі житимемо, аби тільки влада не бідувала.
Пильний до Порохоботенко Показати IP 29 Жовтня 2020 15:10
І рубльовки тобі побільше, то ще й пуцькіна покличеш
К.лучанин Показати IP 29 Жовтня 2020 14:32
До ЄС : Та закрийте на ф....г той безвіз і не спекулюйте ним і не лякайте ! Зі своїм бардаком розберіться і тими євро цінностями , що людям голови почали відрізати прямо у соборі чи біля школи. Дуже "страшно " стало що безвіз закриють. Це Петро рошен вам єесовцям економіку піднімав за рахунок українців -заробітчан., а економіка України тим часом занепадала.. Дуже прикро стає ха нашу державу і ту нашу владу нинішню. Не тих обираємо і коли навчимось .
Лучанин до К.лучанин Показати IP 29 Жовтня 2020 15:34
а за правління ЗЕлібоби вже ніхто не їздить на заробітки? і вчителі бютьза за зп 4000 долярів? не смішіть
К.лучанин до Лучанин Показати IP 29 Жовтня 2020 16:49
Я хіба сказав що ніхто не їздить? Розумій правильно а не перекручуй на свій лад. А не смішно тобі за державу? Тобі смішно що економіка України в занепаді? В тебе яка освіта чи взагалі вчився аби як? І когось ще хочеш повчати.
Лучанин до К.лучанин Показати IP 29 Жовтня 2020 17:55
ха-ха. закриють кордони і підніметься економіка. да шо ви говорітє. без інвестицій))) чи вважаєте, що наші олігархи будуть її розвивати? та поки корупція цвіте, то на жодні інвестиції і не надійтеся. розвиватиметься лише дешеве будівництво - щоб швидко відмивати вкрадені гроші.
До к лучанин Показати IP 29 Жовтня 2020 16:08
ти в доктора давно був??
Семен Показати IP 29 Жовтня 2020 16:19
ніхто нічого закривати не збирався і не збирається. Представник-(ця) України у ЄС, яка цим лякає, представляє виключно Україну. тому її ляпання нікого ні до чого не зобов'язують. Ну так декому з "патріотів" хочеться щоб Україні було погано, (бо не вони ж біля корита), що ладні лякати чим завгодно.
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2020 16:22
в країні повна ср..ка з роботами а де гроші на життя заробляти. ? на нашу мінімалку жити?
знайКО Показати IP 29 Жовтня 2020 16:49
Одне можна сказати, що у КС більше всього людей Пороха і зрозуміло для чого це зроблено, щоб розхитати ситуацію в країні, а далі думай-те...
? до знайКО Показати IP 29 Жовтня 2020 17:48
И что вы все ноете? Будете ездить в Россию! Россия большая-работы вам всем хватит!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus