USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Норковій фермі на Волині – бути: більшість селян проголосували «за»

18 Лютого 2019 15:16
Спірне питання, що стосується будівництва та діяльності норкової ферма у селі Підгірне Рожищенського району, вирішили на користь інвестора. Так, під час громадських слухань за участі усіх сторін конфлікту, місцеві мешканці у своїй більшості ініціативу розвитку хутряного виробництва у своєму селі підтримали.

Громадські слухання щодо будівництва та діяльності звіроферми з розведення норок відбулися учора, 17 лютого, у клубі села Підгірне.

Нагадаємо, нещодавно інформаційний простір Волині сколихнули повідомлення про заплановане відкриття поблизу села Підгірного, що в Рожищенському районі, звіроферми з розведення норок. І в той час, коли активісти, члени громадських організацій наголошують на негативному впливі на довкілля та здоров’я людей хутряного виробництва, представники майбутнього підприємства акцентують на законності такої діяльності в Україна та позитивному економічному ефекті.Також наприкінці січня Інформаційне агентство Волинські Новини писало про те, що товариство з обмеженою відповідальністю, спільне українсько-голландське підприємство «Гірсам», яке вже декілька років володіє фермерським господарством із вирощування свиней на території Березолуківської сільської ради (теж Рожищенський район), планує за межами села Підгірного запустити звіроферму потужністю 9,8 тисячі голів норок.
«За» – бо це додаткові робочі місця

Тож, аби дізнатися про настрій місцевого населення щодо можливості подальшого розвитку хутряного виробництва поблизу їхнього населеного пункту, або ж припинення його будівництва, кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини поспілкувалася із селянами.

Так, мешканка сусіднього села Яблунівка Олена Яручик зазначила, що цілком підтримує діяльність норкового підприємства у Підгірному, якщо його власник забезпечить селян робочими місцями:

«Якщо хутряна ферма стане місцем роботи для багатьох людей, то я – за її відкриття. Єдине, що було б добре, якби її діяльність не впливала негативно на здоров’я селян. Є ж такі ферми у Європі, і працюють на них люди, і всі живі-здорові. Взагалі питання роботи у нашому селі – досить болюче, і єдиною надією на нові робочі місця поки що є ця ферма», – ділиться власними роздумами жінка.
Власну думку щодо ситуації має й мешканець села Березолуки, утім – корінний уродженець Підгірного, Петро Палюх:

«Наші люди виїжджають на заробітки за кордон, бо у нас немає роботи. Особливо активно «втікає» молодь. З такими темпами за 20 років від села взагалі нічого не залишиться. Якщо чесно, до будівництва ферми ставлюсь позитивно, бо це – додаткові робочі місця. Прикро, що односельці ще не знають, що це буде за ферма, і чим займатиметься – а уже «паскудять» її. До речі, наше село й так завалене сміттям. І засмітили його не фермери, а самі люди – канави завалені дитячими підгузками, туди ж викидають тушки мертвих тварин. Я не вірю, що з відкриттям ферми розпочнеться «екологічна катастрофа». А от в те, що готується рейдерське захоплення – цілком готовий повірити. Прийти комусь на все готове – легко й вигідно. І ця акція зоозахисників, теж, ймовірно, кимось проплачена», – припускає волинянин.
Зі слів директора місцевої школи Володимира Блажко, який прийшов на громадські збори, аби підтримати ініціативу відкриття звіроферми, ідея відкрити норкову ферму і Підгірному виникла тоді, коли на Волинь прийшла так звана «африканська чума» і займатися свинарством стало дуже ризиковано:

«Громада і цього, і сусідніх сіл знала про наміри відкриття хутряної ферми років з вісім. І минулого року, коли тут тривало інтенсивне будівництво, ніхто не протестував. Тим більше Еріка (засновника ферми, – ред..) я знаю, як порядну людину, як законослухняного іноземця, жодних законів він не порушував. До того ж, наскільки мені відомо, Волинська обласна рада дала дозвіл на відведення місця під будівництво таких комплексів. Усі дозволи давали державні чиновники. Чому, коли є 99% готовності будівництва – тоді піднімаються питання про доцільність відкриття виробництва?» – дивується волинянин.
Проти – бо смердітиме!

Натомість серед підгірчан є й ті, хто категорично проти будівництва такої ферми на території села. Зокрема, одна із місцевих мешканок, яка категорично відмовилась називатися та фотографуватися на камеру, зазначила, що діяльність норкової ферми у селі її категорично не влаштовує, оскільки село потоне у неприємних запахах.

«А ви знаєте, що вони робитимуть із тушками тих норок? Годуватимуть ними тих же норок! Але, оскільки норки норок їсти не будуть, то м’ясо «приправлятимуть» хімікатами, які потім, разом із гноєм, підуть у землю. Усе те ми будемо їсти й пити», – розповіла про свої хвилювання жінка, однак, на запитання про те, звідки володіє такою інформацією, відповіла, мовляв, «люди кажуть».

Зауважимо, що раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що на території звіроферми передбачено облаштування контейнерів для роздільного збору і зберігання твердих побутових відходів, урн для побутових відходів. Сміття, згідно з укладеним договором із Рожищенським підприємством житлово-комунального господарства, заплановано регулярно вивозити на місцевий полігон. Натомість для збору та видалення полеглих тварин передбачено приміщення для тимчасового зберігання (не більше 7 днів) тушок у холодильних установках закритого типу. Далі утилізацію туш проводитиме спеціалізоване підприємство, з яким уже укладено відповідний договір. Мова йде про Костопільську філію державного підприємства «Укрветсанзавод».

У тому, що майбутня звіроферма принесе місцевому населенню екологічну шкоду, переконаний і представник громадської формації «Хутр’OFF» Антон Вакуленко:

«Сьогодні ми вкотре прибули для того, щоб люди дізналися, які наслідки несе діяльність норкової ферми для їх здоров’я та довкілля. І, для повноти картини, ми обов’язково повинні про це повідомити. Наразі у Верховній раді є Законопроект про заборону діяльності хутрових фірм в Україні. Уже в чотирнадцятьох країнах Європи такий вид діяльності –заборонений. І в Україні є дуже великі шанси його заборонити, тому що понад двадцять сім тисяч людей підписали відповідну петицію на сайті Верховної ради, десятки депутатів підтримали цей законопроект. Цей тренд рано чи пізно прийде, і не має сенсу вкладати в неекологічно негуманне жорстоке виробництво, яке і так буде заблоковано вже дуже скоро. Буквально тиждень тому комісія європарламенту написала резолюцію щодо оцінки того, як Україна виконує умови асоціації з ЄС, і одним із пунктів, якими вони не задоволені, є дотримання прав тварин в Україні. Це означає,що без дотримання цих вимог до ЄС вступити ми не можемо», – переконує активіст.
Що робить Нацдружина у «далекому» селі?

Варто зауважити, що на громадські слухання прибули й представники Національної дружини.

Так, голова Волинського осередку Національної дружини Вадим Крикун переконував журналістів, буцімто представники його організації займають «абсолютно нейтральну позицію» щодо спірного питання:

«Наші колеги з національного корпусу контролюють, аби все пройшло в законному руслі. Вони разом з спеціалістами з Києва вивчають екологічну сторону питання. А тут ми для того, аби переконатися у тому, що місцеві жителі мають змогу висловити власну думку без перешкод, щоб жоден зовнішній сторонній третій фактор їм не заважав. В самому процесі голосування ми участі не беремо. Мене попросили колеги, і ми приїхали, бо для колег із Рожищ це – болюче питання. Але моя позиція щодо будівництва норкової ферми така: остаточне рішення повинні прийняти місцеві жителі, зваживши усі «плюси» та «мінуси», врахувавши усі «за» і «проти». Тільки селяни можуть вирішувати, потрібне воно їм чи ні, зважити економічні та екологічні фактори», – коментує факт присутності «дружинників» під сільським клубом Вадим Крикун.


Куди діватимуть відходи?

Тим часом на початку громадських слухань, слово взяв адвокат фірми «Гірсам» Сергій Книш. З його слів, всі необхідні документи товариство почало збирати у квітні 2018 року. До прикладу, повідомлення про планову діяльність із розведення норок, розміщене на офіційному порталі Міністерства екології та природних ресурсів України, датоване 13 квітням 2018 року. Тоді ж відповідні оголошення про планову діяльність підприємства, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, було опубліковано в газетах «Наш край» і «Волинь».

Юрист зазначив, що, згідно із вимогами до чинного законодавством України, керівництво ТзОВ СП «Гірсам» уклало договір з філією державного підприємства «Укрветсанзавод», предметом якого є доставка і переробка відходів від виробництва норок.

«Крім того у інвестора є велика кількість земель, під час роботи на яких велика частина цих відходів буде використовуватись у якості органічного добрива. Гній протягом шести місяців дезинфікуватимуть спеціальними препаратами, до складу яких входять органічні бактерії. Внаслідок цього утворюватиметься екологічно-чистий компост. Він і стане органічним добривом для полів. Компостна яма підприємства – це не просто викопана яма, а ємність, що виключає просочування речовин, як в землю, так і в воду. До того ж спеціалісти щоквартально забиратимуть зразки води і грунтів, аби перевірити їх на екологічну безпеку», – зауважив адвокат.
У Голландії є запах від ферм, але усі там живуть заможно і здорові

Опісля засновник спільного українсько-голландського підприємства «Гірсам» Ерік де Вріс попросив вибачення перед громадою за те, що своєчасно не зібрав людей на громадські слухання:

«Законодавство змінилось, тож в цьому процесі я припустився помилки, за що і прошу вибачення у громади. Там, де я виріс, у Голландії, великого поширення набуло свинарство. І так, запах від виробництва й справді є! Я не можу його забрати, але цього не потрібно боятися. У хліві концентрація запахів набагато вища. Але ніхто із моїх робітників не захворів на ракові захворювання. У Голландії густота населення набагато вища, там також це питання піднімалось. А це – країна, де звикли слухати людей. Вчені протягом багатьох років досліджували питання шкідливості впливу таких запахів на здоров’я населення й досі не встановили зв’язку між рівнем захворюваності на онкозахворювання та відстанню проживання людей до таких ферм», – зауважив інвестор.
Ті люди, які були проти, сьогодні працюють трактористами, доярками, свинарями і в охороні

На його захист виступив і Володимир Безверхий – голова правління Організацій роботодавців Рожищенського району:

«Сьогодні настільки ефективні методи контролю, настільки великі вимоги до санітарії та екології, до чинного законодавства, що ці норми повинні бути знижені. Якщо є змога поставити цю ферму за 10 кілометрів від населеного пункту – прекрасно. Але якщо можливість поставити її ближче, але дотримуючись законних «рамок» – це теж чудово», – зазначив чоловік.Він пригадав, що 15 років тому такі самі колективні збори були й у селі Вишенька, коли селяни піднімали питання про доцільність функціонування його свиноферми:

«Точно так само знаходились люди, які були «за», і які були проти. І, що найцікавіше, що ті люди, які були проти, сьогодні працюють трактористами, доярками, свинарями і в охороні. Ми розводимо свиней, худобу та обробляємо землю. Було стільки крику, куди ж подіти гноївку. «Нам буде смердіти», «Ми будемо кашляти, чхати», – казали люди. А сьогодні, не лукавлю, стоїть у мене черга, і люди просять «дайте бочку гною». І, якщо людина тратить мільйони, підтримайте її. У себе в селі ми зробили школу, дітей до неї возить автобус, і це все, завдяки тому, що є підприємець, який інвестує у молодь. Так, воно буде смердіти, але ви зрозумійте одне: ми люди з села. Давайте покладемо руку на серце: а хіба у нас вдома немає запаху? Хіба в усіх тільки компостні ями, а куп із гноєм немає? Усюди стерильна чистота? До 10% вартості будівництва має інвестуватися в соціальну сферу. І в от цьому клубі оцієї дірки в стелі не повинно бути. Домовтеся, що якщо буде позитивний результат голосування, Ерік, до прикладу, відремонтує ваш клуб. Створіть свою комісію, і хай вона раз в квартал приходить до нього і перевіряє», – порадив місцевим мешканцям підприємець.
Після того, як доповідачі виступили, відбулися, власне, громадські обговорення, під час яких кожен охочий міг виступити і висловити власну позицію.

Тож, зваживши усі «за» і «проти», із 115 присутніх на зборах чоловік, ідею будівництва та роботи ферми у селі Підгірне підтримало 74 людини, не підтримало – 32. Окрім того, шестеро присутніх не голосували взагалі, інші – утрималися.

Таким чином, незабаром норкова звіроферма у селі Підгірне розпочне свою діяльність

Про те, наскільки законно відбулися збори, Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилося у волинського адвоката Назарія Щербяка:

«Збори відбулися згідно із дотриманням усіх законодавчих норм, тобто їх можна вважати повноправними. Більшість людей підтримали ініціативу будівництва хутряної ферми. Ми бачимо, що ферма іще на стадії будівництва, тому розмовляти про якісь екологічні чи санітарні перевірки ще дуже рано. До слова, у буклетах, що їх роздавали активісти, є дуже цікава відмітка. У ній йдеться про те, що зміст публікації не є предметом відповідальності ГО «Єдина планета» і не може розцінюватись таким, що відображає офіційну позицію фонду або його донорів. Тобто, вони ніби й подають інформацію, але самі ж це заперечують. Це ніщо інше, як наміри вплинути на думку народу й звернути його на свою позицію», – резюмував юрист.


Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Євробидло Показати IP 18 Лютого 2019 15:29
Я паражаюся з тих атавістів та та та. Ферма ще не працювала - а ви вже пророкуєте забруднення, радіацію і інші речі. Ви що - наперед бачите? От якщо ферма пропрацює півроку, забруднить річки і води, грунт, повітря - ось тоді приходьте і вже по факту складайте акти, скарги і т.д.. А то, як то кажуть, бабка з дідом ще не померли - а внуки вже спадщину ділять. П.С., З прізвищ атавістів - стає зрозуміло, що голландець просто не дав відкат.......
... Показати IP 18 Лютого 2019 15:37
Правильно що дозволили а зелених в топку всюди лізут ькуди не треба! люядм хоч робота буде і ніочг остралшного в тмоу немає!!!!!!!!!
Анонім Показати IP 18 Лютого 2019 16:03
Активістам не відстігнули значить будувати не можна
11 Показати IP 18 Лютого 2019 16:21
Неробам активістам не заплатили? А тут вони і обіср*лись. Геть цих недоумків активістів!
маня Показати IP 18 Лютого 2019 16:40
в Україні завжди було розвинене тваринництво , по всіх селах ферми ( коні, корови, вівці, телята, Були і писцеві , і фредки) і своя худоба в кожному дворі . А тут вже вдруг - кралул , вбивають, екологічна катастрофа ?!?! Хтось проти когось ?
Окрема думка Показати IP 18 Лютого 2019 17:27
Краще б ці молоді люди,якщо вони (активісти за покликом душі)хочуть займатися такою діяльністю як гуманність,вчилися б розсудливо думати і не піддаватися впливу на чиісь необдумані ідеі.Тому що кожне окреме питання потребуе окремого обгрунтування.Наприклад,розвинути думку стосовно гуманності у місті,де люди без вагань можуть підтримати, і у віддаленому селі де люди по іншому ставляться до так званоі ідеі гуманності,тому що уних один засіб існування у селі це сільськогосподарське,фермерське чи тваринницьке господарство.А що до забруднення навколишнього середовища, то це також питання неоднозначне і також потребуе окремого вивчення.Так що шановні молоді люди - захисники природи та навколишнього середовища вчіться вправаджувати тільки мудрі та обгрунтовані ідеі,в поеднанні з різними науками такими як хімія,агрономія ,природознавство, сільське господарство, тваринництво і т.д.і буде у вас іспіх.Хай вам щастить.
Олексій Показати IP 18 Лютого 2019 17:49
Коментарі працівників фермера голандця які чи отримують заробітну плату чи позички! Продались за пару гривень!
ввв Показати IP 18 Лютого 2019 17:53
подивіться на смітники Луцька...активісти... в Брище поїдьте...
До активістів. Показати IP 18 Лютого 2019 19:47
Хочете бути гуманними до тварин,то ідьте в Новоград-Волинський до бабусі -пенсіонерки яка як пишуть папараці створила концтабір для тварин, та кормить щодня гнилою рибою,допоможіть і захистіть іі,тому що вона ,хоть щось робить для тих бездомних тварин за свою мізерну пенсію і не потребуе ніякого піару та слави.Тому що внас журналісти, тільки те і вміють -щоб з мухи робити слона,тобто нести один негатив, а ви ім тільки сприяіте
Хммм Показати IP 18 Лютого 2019 20:32
Людей вже дістали всі ці активісти. Тільки людей каламутять. Коли ви почнете хоч про людей думати. А не займатися само піаром шановні активісти
Олексій Показати IP 19 Лютого 2019 09:22
Причім активісти, питання головне, що будуть забруднювати землю та повітря в даній місцевості. Кому вигідно помітяти тему з забруднення на активістів?
Оптиміст до Олексій Показати IP 24 Лютого 2019 21:58
Велика концентрація тварин завжди приводить до збільшення екологічного навантаження. А місцеві вже через 2 роки відчують це у своїй криниці. Кого цікавить більше відповім на сайті..
дану Показати IP 19 Лютого 2019 11:12
Прочитала коменти, що тут, що в попередніх статтях - переконалась, що фрази "Метать бисер перед свиньями" і "Після нас хоч потоп" вічні. Доводити щось недолугим, жорстоким і недалеким людям - абсолютно безглузде діло...
анонім Показати IP 19 Лютого 2019 12:51
А Ви подумали куди будуть дівати тушки тих тварин після забиття і забору шкір. Зараз тішаться, бо будуть робочі місця, а потім будуть з лозунгами стояти бо їм нестерпно смердить. Ну-ну почекаєм і побачимо, Ковель не так давно в прессі гудів.
Лучанин Показати IP 19 Лютого 2019 14:23
Якщо селяни виявляться розумні, то вони змусять фірму дбати за довколишнє середовище. Як на мене, то бідні тваринки не заслуговують на вирощування для забою. Натуральне хутро не купую. Росте покоління, яке не любить знущань над тваринами.
Реальність Показати IP 19 Лютого 2019 15:31
Забрубнюють землю це ми звами,а не технологічно перероблені відходи будь яких тварин.Непотрібно нічого доказувати " недалеким,недолугим чи жорстоким людям".Потрібно лише відмовитися від мясноі іжі, від шкяряного взуття,одежі,некупувати автомобілі з шкіряними салонами, відмовитись від шкіряноі мебелі,відмовитися від шерстяних текстильних виробів ,на томість ми повині купувати синтетичне вбрання,(яке рано чи пізно повинні кудись подіти,і яке сотню років може не перегнити якщо закопати) вязати собі та ще хлопцям які захищають на фронті усіх нас "розумних " в тилу лапті,харчуватися купленими в китайців штучними яйцями,замінити мясо-молочні продукти(бо худоба яку люди розводять,а потім рано чи пізно вимушені вбивати)на калорійні продукти з гмо та пальмовоі оліі(в европі вона заборонена,тому що викликае рак) і все питання жорстокості закриеться раз і назавжди.А тушки?А що роблять в Індіі ,коли людина помирае?......
21 Показати IP 19 Лютого 2019 16:45
Полішуки полішуками й остануться... так їм і треба. я б взагалі відгородив цих дикарів, які за 4200 на коліна впали, а ще будуть казати за вільну Україну.... позор.
Оптиміст до 21 Показати IP 24 Лютого 2019 21:48
Людей зовсім не проінформовані про умови утримаммя тварин на таких фермах. Про екологічні наслідки їх діяльності. Відповідно до нового європейського законодавства вирощувати тварин стає просто невигідно на нових умовах. Тому голландці та датчани побігли в Україну відкривати такі ферми у нас.
Украінець Показати IP 19 Лютого 2019 20:04
Молодці ПОЛІШУКИ! Поставили на місце проплачених мозготроів.Хай на майбутне знають, що полішуки не "люди третього світу", а звичайні люди які мають свою думку і можуть вирішувати своі проблеми самостійно, без порад"доброжелателей".Тримайтеся так і на далі.Всім доброго здоровя і нехай ВАС бережеБОГ.
21 до Украінець Показати IP 20 Лютого 2019 09:04
можеш прийти за своїми 200 гривнями... ждем.. Палатка "Солодарність" від БПП
5555 Показати IP 19 Лютого 2019 20:13
Населення проти роботи... де ще таке є? ... Смішно далі нікуди. Шоб ви знали, в Європі діє протихутряне лобі виробників синтетичної одежі. Проштовхнули свої закони, і після того в Германії із здається 28ми звіроферм залишилась ОДНА. Бо їм створили такі умови ведення бізнесу, шо такого ніхто не потягнув. Є активісти, які зроблять нестерпним життя власника звіроферми, або обіллють краскою шубу прямо на людині. Голандці повтікали з Європи бо там неможливо робити, а тут бджоли проти меду. ..... Шо, норкова ферма то страшне, а свиноферма - ні? Вірте далі своїм "активістам", ще треба розібратися хто їх фінансує. ... Хутро - екологічно чистий матеріал, а виробництво синтетики ЗАБРУДНЮЄ природу. ................. Шоб ви знали, така сама шуба в Зах. Європі стоїть в кілька разів дорожче, чим в дорогих магазинах в Києві..
Оптиміст Показати IP 24 Лютого 2019 20:18
Доброго дня . Як людина яка багато років пропрацювала на звірофемах НІМЕЧЧИНИ Та Данії можу надавати коментарі до цієї групи. В першу чергу хочу звернути увагу на те що власники ферми декларують про те що на фермі буде 9500 нирок. На мою думку вони декларують кількість самок. В середньому самка приводить 5 малят, тому вже стає більше 40000.На тих фото що є в наявності це підтвердження... Сама ферма побудована з мінімальними вкладеннями. Тому гній буде лежить на землі і під дією опадів все буде змиватися в пісчану Поліську землю. Ферму довели до готовності на 80 процентів і подали людям для обговорення, вже вдруге. Перше було невдало манупульована. В час коли в Європі закриваються такі ферми ми сприймає це як порятунок для економіки... Продовження буде..
Оптиміст Показати IP 26 Лютого 2019 13:16
Доброго дня. Хочу в першу чергу звернутись до журналістки що на мій погляд однобоко висвітлює цю тему. Достатньо заглянути у інтернет де є вже достатньо інформації на тему закриття звіроферм. І щоб безпідставно не звинувачувати місцевих екологів запросіть на ферму екологів із відомої організації РЕТА...
Підгірне Показати IP 10 Березня 2019 23:10
а колись тут на місці де це сфоткано була тракторна бригада з дуже великою кількістю техніки яку розісрав Бортнік з подельником Григоруком.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus