USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нові норми харчування в українських школах запрацюють з 1 вересня

14 Квітня 2021 11:54
Оновлення нормативної бази стало першим етапом реформи шкільного харчування. Норми та порядок організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку було затверджено і опубліковано на сайті Кабінету Міністрів.

Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.

Зменшення цукру у раціоні школярів – перше над чим працюють спеціалісти, адже вміст цукрів у харчових продуктах обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів продукту.

З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:

- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;

- кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;

- кількість хліба на один прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;

- кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію.

У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мама Показати IP 14 Квітня 2021 14:43
Про фрукти в шкільному меню взагалі вперше чую. Мабуть, пару яблук в компоті. Ну, побачимо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus