USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Обіцяє «радикальні дії»: як депутат Волиньради погрожував колегам з міськради через гроші на ЗСУ

29 Листопада 2023 21:04
У бюджеті Луцької громади на 2024 рік передбачили мінімум 500 мільйонів на ЗСУ, також на армію хочуть спрямувати всі кошти з вільних залишків, сума яких стане відомою 15 січня. Проте депутат Волиньради Андрій Козюра вимагав у колег з Луцької міськради гарантувати 1,5 млрд гривень, погрожуючи «радикальними діями». Аргумент про те, що таку суму гарантувати фізично неможливо на депутата не подіяв.

На сесійному засіданні міської ради 29 листопада депутати розглядали питання про формування бюджету Луцької громади на 2024 рік. Відповідно до проєкту рішення, не менше ніж 500 мільйонів гривень передбачили на закупівлю необхідної техніки військовослужбовцям і не менше як 50 млн грн на будівництво ветеранського хабу. Проєкт рішення готували спільно з представниками громадської ініціативи «Спочатку дрони, потім бруківка», також узгодили співпрацю в напрямку забезпечення військовослужбовців на майбутнє.

Документом передбачено, що всі вільні залишки бюджету, сума яких поки невідома, також спрямують на ЗСУ. Також передбачено, що у 2024 році в Луцьку не проводитимуть жодних ремонтів, крім критично важливих.

Окрім представників громадськості, на сесію прийшов чинний депутат Волиньради та військовослужбовець Андрій Козюра. Взявши слово, він почав дорікати депутатам в буцімто недостатній підтримці військових. На що Луцький міський голова Ігор Поліщук зауважив, що місто за витратами на ЗСУ серед інших обласних центрів посіло шосте місце, водночас отримавши найменше військового ПДФО. Попереду – тільки міста-мільйонники. Також Луцьк посів третє місце з кінця за витратами на благоустрій, адже інші міста України витратили на такі цілі в рази більші суми.
Андрій Козюра запропонував запланувати на 2024 рік не 500 мільйонів, а 1,5 мільярда гривень на підтримку ЗСУ. А також відкрито погрожував депутатам «радикальними діями».

«Якщо ви нас не почуєте, то чекайте в гості. З більш радикальними пропозиціями і більшою чисельністю», – заявив Козюра. У відповідь командир батальйону оперативного реагування «Луцьк» та депутат Роман Бондарук уточнив, чи це погроза. На що Козюра заперечив.
Проте директорка департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова пояснила, що 1,5 мільярда замість 500 мільйонів гарантувати нереально, адже більшу частину бюджету громади становлять захищені видатки, як-то утримання шкіл, садків, лікарень, сплата енергоносіїв, розчистка вулиць, інші обов’язкові видатки тощо. Лише після цих обовʼязкових платежів буде відома сума залишків на рахунках, які можна буде спрямувати на ЗСУ, крім гарантованих 500 млн.

«1,5 млрд грн немає з чого передбачити фізично. Сума на рахунку бюджету не стала. Вона змінюється щодня, по мірі проведення видатків», – наголосила Лілія Єлова.
Андрій Козюра, який і сам був депутатом міської ради не одну каденцію, вочевидь, про це добре знав, проте продовжував вигукувати зауваження та претензії. Проте коли депутатка міської ради Алла Доманська поцікавилась у Андрія Козюри, скільки коштів виділила на підтримку ЗСУ Волиньрада, депутатом якої він є, відповісти на це запитання він не зміг. Та заявив, що до розподілу коштів депутати Волиньради буцімто не мають відношення.

«Я розумію, що нам треба витрачати якомога більше коштів на ЗСУ, але фактично половина бюджету міста – це занадто велика сума. Зважаючи навіть на те, що в державному бюджеті цей відсоток набагато менший. Давайте знайдемо компромісну суму, бо 1,5 млрд – це трохи забагато. Ви (звертається до Козюри, – ВН) сьогодні вдались до маніпуляцій, узагальнюючи нас всіх, але я зараз говорю як дружина військового, який перебуває у зоні бойових дій, тому я дозволяю собі такі висловлювання», – зазначила Алла Доманська.
Ігор Поліщук зауважив, що, відповідно до проєкту рішення, всі вільні залишки коштів з бюджету в обовʼязковому порядку спрямують на допомогу ЗСУ, і ця сума може бути навіть більшою, ніж 1,5 млрд. Але остаточні цифри будуть відомі лише після 15 січня, коли будуть сплачені всі обовʼязкові платежі. Відтак зараз запланувати гарантовану суму в 1,5 млрд просто неможливо.

«Ми зараз передбачимо не менше ніж 1,5 млрд, але по факту залишків може бути набагато менше. 15 січня ми отримаємо інформацію про залишки і лише тоді визначимо точну суму. Бо якщо сьогодні передбачимо 1,5 млрд, а їх не матимемо, то нам скажуть: «ви нас обманули», – резюмував Ігор Поліщук. Та додав, що саме тому в проєкті рішення передбачили мінімум 500 мільйонів плюс всі вільні залишки на ЗСУ.

Також він наголосив, що 30 листопада відбудеться зустріч з волонтерами та всіма охочими долучитись до покращення роботи міської ради в питаннях взаємодії з військовослужбовцями.

Під час голосування депутати не підтримали пропозицію Андрія Козюри, зважаючи на нереалістичність її виконання. Натомість обранці громади проголосували за те, аби виділити мінімум 500 мільйонів, а також спямувати усі вільні залишки на ЗСУ, сума яких буде відома після 15 січня.

Після цього Андрій Козюра почав кричати в зал депутатам, щоб вони записувались в піхоту, «аби було більше сміливості тиснути правильно кнопку». Проте сам Козюра, який числиться чинним військовослужбовцем, чимало часу перебуває де завгодно, але не там, куди відправляє депутатів. Відповідно до його сторінки у Фейсбуці, останнім часом він чимало часу проводить у Луцьку, Києві та інших нефронтових містах, відвідуючи світські та благодійні заходи. Також, зі слів очевидців, депутата-військовослужбовця неодноразово помічали в луцьких ресторанах та барах.

Крім того, відповідно до статті 5 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військові не можуть бути членами будь-яких політичних партій. Проте Андрій Козюра не просто член партії, а очільник обласного осередку ВО «Батьківщина».

Емоційні випади депутата Волинської облради прокоментував депутат Луцької міськради та очільник батальйону оперативного реагування «Луцьк» Роман Бондарук.
«Ви вважаєте правильним, щоб під погрозами, під дулом автомата депутати приймали будь-яке рішення? Я вважаю, що це неправильно. Сьогодні наше завдання – в дискусії знайти оптимальне рішення. Якщо Андрій Григорович хоче позмагатися зі мною в силі, я запрошую його в зал. І ми з’ясуємо, хто сильніший.

Сьогодні я в такому віці, який дозволяє дискутувати, а не погрожувати, не закривати рот. Я можу говорити про будь-які речі, які стосуються міської ради. Про бюджет, про ЗСУ. Але ображати мене і людей, які служать у моєму підрозділі... Я закликаю активістів: прийдіть і подивіться, що в нас робиться. Не Андрію Григоровичу і кільком солдатам вирішувати: де служити, що робити і кому бути в окопах. Для цього в нас є Генеральний штаб, ТЦК і військова адміністрація.

Сьогодні ми бачили чистої води маніпуляцію. І я не боюся говорити. Мене не залякають ні він, ні ті люди, які з ним прийшли. Я знаю багатьох із них особисто.

Колеги, ми маємо припинити будь-які маніпуляції і погрози в цьому залі. Істина може народитися тільки в дискусії», – звернувся до депутатів керівник батальйону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Василь Показати IP 29 Листопада 2023 21:13
Всі ці потуги, погрози і шантаж депутатів Козюрою - це просто намагання змусити депутатів проголосувати за виділення йому пів гектара землі на вул. Глушець та отримати дозвіл на забудову козюриного болота багатоповерхівками.
ВІн Показати IP 29 Листопада 2023 21:21
Мені чимось нагадує атошних....................................
Обурені безхатні луч Показати IP 29 Листопада 2023 22:37
Козюру підтримують лучани! Досить ображати людей, які роблять правильні і актуальні пропозиції під час війни!
Лучанин до Обурені безхатні луч Показати IP 30 Листопада 2023 08:44
Не говори за всіх, говори за себе. Особисто я ніколи його не підтримував, бо бачу які у Козюри власні інтереси прикриті що це потрібно для міста.
Ми Показати IP 29 Листопада 2023 23:06
А де він воює?
цікаво Показати IP 29 Листопада 2023 23:17
Де це чудо служить, хто його командир? Примазалося одягнуло форму в шариться в тилу.
Байден Показати IP 29 Листопада 2023 23:43
Прошу негайно опублікувати на якій штатній посаді проходить військову службу Козюра, вказати підрозділ і військову частину, а також вказати в якій військової частині проходять службу військовослужбовці які увірвалися на сесію міскради. Негайно звільнити "вахтера" на вході в приміщення і підсилити охорону державного органу !!! В державі военний стан, а в міськраді прохідний двор. Кожен день замінування установ, організацій та заклаадів по місту !!!
Were Показати IP 30 Листопада 2023 01:10
Пройдисвіт на всі віки
Клава Показати IP 30 Листопада 2023 08:43
Видно що Козюра підняв під себе командування частини де він ніби рахується хероям. А ще зумів схилити на протиправних дії військовослужбовців частини. В країні военний стан - а він шариться по кабаках та презентаціях. Кому на х..р потрібні таки захисники, що пропонують захват органів державної влади під час війни ?
Александр - 1 Показати IP 30 Листопада 2023 10:05
Треба припинити цей бардак. Хай наш мер знає , що у нього є прихильники - треба вийдемо. Але не треба до цього доводити. Краще від цього нікому не стане. Все треба вирішувати в законному полі. Іноді потрібно бути більш жорсткішим в прийнятті рішень. Тим більше в такий час як зараз. Для всіх хорошим ніколи не будеш..
Андерсон до Александр - 1 Показати IP 30 Листопада 2023 11:45
Ахахаха
Земан Показати IP 30 Листопада 2023 10:23
Дуже примитивна лайка з обох сторон.
Так Показати IP 30 Листопада 2023 10:28
Таке мало статись і таке сталось. Війна щобільше стає політичною. Тому для врегулювання ситуації, запобігання чуткам, інсинуаціям потрібно опублікувати проект бюджету на наступний рік з читкими економічними та соціальними коментарями по кожній статті. Бюджет - справа не лише міських депутатів, особливо, коли ідеться про допомогу ЗСУ
Petro Показати IP 30 Листопада 2023 10:43
Номер картки, на яку потрібно перерахувати гроші громади, Козюра залишив?
Лучанин до Petro Показати IP 30 Листопада 2023 11:11
Він би радий,щоб йому на картку капали кошти.ОСОБИСТУ.Але не вдалося.....
Лучанин Показати IP 30 Листопада 2023 11:18
Козлюра і тут вирішив замутити.Депутати молодці,що не піддалися на тиск цього горе-захисника.Нехай скаже на якій посаді він служить,як часто буває в підрозділі,і що думають про нього військові і як справно отримує грошове забезпечення.А ні,то ми скажемо.100-та бригада волинська,всі про всіх знають.Сидів би краще як миша під віником,поки не оприлюднилася про нього "цікава" інформація.
Козюша Показати IP 30 Листопада 2023 11:34
Чергова піар акція Козюри. Ті хто насправді воюють то не мають як бігати де їм хочеться, максимум у відпустці, яку не часто дають. Десь притесався в якийсь тиловий загін з метою подальшого використання - я ж воював- в політичній карʼєрі. На жаль він не один такий « захисник »
Обама Показати IP 30 Листопада 2023 13:03
Треба негайно провести розслідування з якої військової частини Козюра притягнув військових і штурмував приміщення міськради під час военного стану. А також розібратися з командуванням військової частини де рахується у штаті Козюра, який у будь який час вештається по кабаках та презентаціях міста, де таке кайфове місце служби ???
до Обами до Обама Показати IP 1 Грудня 2023 14:15
То ж всі знають що він тиловик з нашої волинської 100-ої бригади тероборони.Коли наші хлопці там воюють і гинуть,Козюра в Луцькувирішує свої комерційні справи,при цьому справно отримуючи грошове забезпечення від держави.Дуже шкода що хлопці,які з ним прийшли до міської ради,не розуміють у що вони вляпались.
Луцик Показати IP 30 Листопада 2023 17:19
Ця кузюпа разом з львівською бамбулою і досі кошмарить Луцьк. Лише можу поспівчувати. Ха ха, від жульки воровки ХІ-ХІ.
Антон Показати IP 1 Грудня 2023 12:29
В ЗСУ новий стандарт військової форми??? В якій військовій частині носять форму, яку надів Козюра?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus