USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Луцьк – серед міст з найбільшими витратами на ЗСУ та найменшими на бруківку

20 Листопада 2023 17:33
Луцьк з найменшою кількістю доходів від «військового» ПДФО (354 мільйони гривень) серед 21 обласного центру України посів шосте місце за кількістю видатків на сили оборони з міського бюджету (156 мільйонів гривень). Разом з цим у бюджеті Луцька закладено 152 мільйони на благоустрій: за цим показником обласний центр Волині посідає четверте місце з кінця.

Про це стало відомо з дослідження Forbes.

Минулого тижня Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким у міст забирають «військовий» ПДФО. Рішення ухвалено, але дискусія про доцільність цього кроку триває.

Forbes проаналізував, скільки грошей на підтримку обласних бригад ТрО виділяли міста протягом девʼяти місяців 2023-го і як ці суми співвідносяться з витратами на благоустрій самих обласних центрів.

Луцький міський голова Ігор Поліщук повідомляв, що законопроєкт №10037 пропонує вилучити військовий ПДФО з бюджетів громад.

«Вважаю таке рішення не зовсім мудрим, несвоєчасним. Усі громади намагаються допомагати нашим військовим. Сьогодні зв'язок бригад, військових підрозділів з керівниками міст, депутатським корпусом прямий. Відповідно, військові одразу звертаються до нас зі своїми потребами. Чи зможе держава забезпечити такий же рівень оперативної співпраці з військовими бригадами, вилучивши ПДФО?» – наголошував Ігор Поліщук.

Читати ще: Волинські громади вимагають не забирати військовий ПДФО, аби не позбавляти їх можливості допомагати армії та місцевим жителям

Місцеві бюджети можуть лише опосередковано підтримувати ЗСУ – через військові облігації або організацію волонтерської допомоги. Але є виняток: фінансувати «власні» бригади ТрО вони можуть безпосередньо, тим самим істотно впливаючи на боєздатність цих військ.

У кожній області створено одну або кілька бригад тероборони, з червня 2022 року їх почали застосовувати поза межами їхніх областей, вони стали повноцінними військовими бригадами, які воюють на різних ділянках фронту.

Читати ще: Луцька міськрада закуповує дронів та тепловізорів на 13 млн грн

Forbes дослідив, як обласні центри допомагали силам оборони станом на 1 жовтня 2023 року. Виявилося, що 21 місто сумарно спрямувало 3,8 млрд грн на потреби сил оборони. Водночас на благоустрій витратили 12,8 млрд грн. При цьому бюджети 21 міста мають планові доходи від «військового» ПДФО більш як у 26 млрд грн. Найменше – у Луцька (354 млн грн), найбільше – у Харкова (4,7 млрд грн).
Лише Житомир віддає перевагу обороні, а не благоустрою: 547 млн грн та 246 млн грн відповідно. Це становить 8,7% та 3,9% від видатків бюджету. Натомість Луцьк фінансує оборону та благоустрій паритетно: 156 млн грн та 152 млн грн відповідно. Решта обласних центрів витрачають на благоустрій набагато більше.

Читати ще: Луцькрада закуповує 1600 FPV-дронів та 25 безпілотників Mavic за майже 40 млн грн

В абсолютних цифрах найбільше фінансування обох напрямів у Дніпрі: 1,4 млрд – на оборону і 3,2 млрд – на благоустрій. У частці від усього бюджету найбільше на благоустрій витратили Чернівці – майже 19%, на тероборону витратили лише 0,1%, або 5 млн грн.

У Харкові, Ужгороді та Херсоні видатки на тероборону знайти не вдалося. Хоча Херсон і на благоустрій виділив лише 8 млн грн, що схоже на фінансування самих лише зарплат. Натомість у Харкові на благоустрій заплановано майже 1 млрд.

Як ми повідомляли раніше, Луцьк увійшов до п’ятірки громад-лідерів із закупівлі дронів, витративши на ці потреби 14 мільйонів гривень.

Читати ще: Луцька міськрада придбала 90 дронів для підсилення українського контрнаступу

Також у Луцькій громаді за перше півріччя перевиконали бюджет на 102 мільйони гривень. Ці гроші планують спрямувати на програму підтримки ЗСУ для закупівлі дронів, тепловізорів, старлінків тощо.

До слова, з початку повномасштабного вторгнення 20 мільйонів гривень власних коштів працівників мерії, комунальних закладів, підприємств та установ були спрямовані на підтримку військових.

Також на жовтневій сесії Луцькради із бюджету громади спрямували 50 мільйонів гривень на закупівлю безпілотних літальних апаратів Збройним силам України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучанка Показати IP 20 Листопада 2023 19:55
Мають бути звіти перед громадами за витрачені кошти платників податків і планування витрат шляхом голосування! Люди повинні впливати на те, куди витрачаються їхні кошти.
Підпільник Кіндрат Показати IP 20 Листопада 2023 22:37
Ніяким притулам-шмутулам не перераховувати ! Тільки адресна допомога - купили - передали в бригади ! Кажуть в Ізраелі - ми платим податки і волонтерів у нас нема, - все закупила держава ! І де ж то та наша ............. держава ??!!
Квітка до Підпільник Кіндрат Показати IP 21 Листопада 2023 06:02
Хтось там десь кукарікнув, та когути по селу підхопили. Ти особисто скільки перерахував, якщо не секрет, та куди держава подівалася, пропала, як тобі повістка прийшла?
Кріпак на війні до Квітка Показати IP 21 Листопада 2023 09:47
Крім повістки(боргу якогось) і старої zastava m70 нічого не хоче дати ? Ви пробували чогось добитися по ЗАКОНУ (так як мало бути) в держави ? Я пробував не раз і по закону і внутрішнім статутах ЗСУ і це п**дець, гальма зневага (я начальник/чиновник ти дурак/кріпак/ слово з 3 букв) і саботаж виконання рішень щей спроби заткнути тобі "морду"/"поставити на місце худобу "(ти дивись права якісь качає смерд)
123 до Кріпак на війні Показати IP 22 Листопада 2023 06:13
здається ти брешеш, і далі дивана не був. Амкріпак ти може потжиттю, аинеинаивійні?
Читач Показати IP 21 Листопада 2023 00:46
В Камінь-Каширському районі все навпаки.Зі всіх працівників освіти щомісяця збирають гроші ,а це не мала сума і куди вони пішли ні разу ніхто не відзвітувався за весь час війни.Куди вони йдуть ніхто не знає крім лукашука та його кума пася.Така правда.Хтось кладе власне життя,а хтось гроші до кишені...
Підпільнику... Показати IP 21 Листопада 2023 08:17
Було б добре знати про що говориш. В Ізраїлі є волонтерство, воно активувалось після 07.10, але в Ізраїлі, на відміну від України, немає розкрадання гуманітарної та іншої допомоги. Скільки коштів було виведено в офшори з 24.02.22 по сьогодні українськими чиновниками? На скільки збагатились деякі народні депутати? Людина з якою біографією від імені Зеленського в ОПУ керує правоохоронцями та суддями?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus