USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Облрада планує виділити гроші на відновлення українських захоронень у Польщі

30 Серпня 2017 16:41
На впорядкування 10 українських кладовищ, розміщених на території Польщі, із обласного бюджету потрібно виділити 260 тисяч гривень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 30 серпня.

Зі зверненням щодо виділення з обласного бюджету коштів для відновлення українських кладовищ на території Польщі виступив голова ГО «Фундація незалежність» Сергій Годлевський, який із 2000 року постійно вирушає до польських міст і сіл, аби упорядковувати історичні українські поховання.

Він розповів, що лише на території Холмщини, зокрема внаслідок проведення операції «Вісла», залишилися покинутими 367 українських кладовищ, які потребують належного догляду.

«Ці всі покинуті цвинтарі я об’їздив, починаючи з 2000 року… Я Холмщину знаю краще, ніж Волинь», – сказав Сергій Сергійович.

Він підкреслив, що на території Польщі знаходиться багато захоронень визначних українських діячів. До того ж, відповідно до польського законодавства, якщо 50 років за могилами ніхто не доглядає, поляки можуть проводити повторні перепоховання, тобто забуті українські захоронення можуть взагалі зникнути.

Окрім того, до кладовищ у Польщі потрібно навідуватися повторно, адже вони постійно заростають.

Попередньо впорядковувати українські поховання Годлевський вирушав у складі групи із 10 осіб-волонтерів, зазвичай студентів історичних факультетів. А на відновлення місць пам’яті у середньому потрібно було близько 10 днів. Кошти ж вдавалося залучати завдяки спонсорській підтримці.

Сергій Годлевський акцентував також, що його діяльність підтримує Український інститут національної пам’яті, а бюджетні кошти йому потрібні, аби збільшити обсяг роботи. Він теж відзначив, що, незважаючи на певні розбіжності в історичних польсько-українських питаннях, потрібно працювати задля розвитку співпраці між Україною та Польщею.

«До України постійно приїздять поляки, відновлюють та прибирають польські цвинтарі тут, у нас. Думаю, із українського боку має бути відповідна робота, аби налагодити «живу» співпрацю на місцях», – підкреслив Сергій Сергійович і додав, що з огляду на запровадження безвізу до українських цвинтарів у Польщі потрібно прокласти «паломницькі стежки».

Наостанок Сергій Годлевський виніс пропозицію, аби в прикордонному місті Холмі, де народився Михайло Грушевський, ініціювати встановлення у сквері його пам’ятника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus