USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

ОБСЄ може припинити існування через РФ і Білорусь

29 Травня 2023 13:18
Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) може припинити своє існування через конфлікт між Росією і Білоруссю з одного боку і іншими учасниками з іншого.

Про це заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто, пише УНІАН з посиланням на Yle.

В даний час проблемою для організації є призначення нового голови ОБСЄ. Згідно з правилами організації, головою по черзі стають всі країни-учасники, але кожне таке призначення повинні схвалити всі інші 56 держав-членів.

Головою ОБСЄ в 2024 році повинна стати Естонія, але Росія і Білорусь категорично відмовилися давати згоду, а сама Естонія не хоче добровільно знімати свою кандидатуру. Через це організації загрожує внутрішня криза, яка буде наростати в найближчі місяці.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що ситуація може повторитися, коли в 2025 році прийде черга Фінляндії очолити ОБСЄ.

«Якщо в 2024 році не буде голови і не буде консенсусу з цього приводу, то наступний рік стане роком руйнування ОБСЄ як організації», – вважає Хаавісто.

Довідка

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) є найбільшою в світі регіональною організацією, яка займається питаннями безпеки. До її складу входять не тільки європейські країни, але також країни Північної Америки та Центральної Азії.

Основні завдання, які виконує ОБСЄ, – це запобігання нових конфліктів в регіоні, сприяння у врегулюванні існуючих конфліктів і допомога в ліквідації наслідків конфліктів. Зокрема ОБСЄ контролює поширення озброєнь, відстежує ситуацію з безпекою в кризових регіонах і робить дипломатичні зусилля для вирішення конфліктів.

Під час гібридної війни на Донбасі в 2014-2021 роках ОБСЄ виступала в якості незалежного спостерігача, чиї звіти про ситуацію в зоні конфлікту служили основним джерелом неупереджених даних для світових ЗМІ, інших міжнародних організацій і держав світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Уася Показати IP 29 Травня 2023 13:54
А толку з них?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus