USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Об'єднання Росії та Білорусі: Ігор Гузь розповів, до чого слід готуватись Україні

16 Січня 2019 12:54
За останній місяць в Україні, зосередженій на внутрішніх питаннях, непомітно пройшла ситуація у Білорусі. Кремль, в особі Володимира Путіна тисне на Олександра Лукашенка щодо об’єднання в одну державу.

Про це йшлося під час брифінгу народного депутата України, заступника керівника комітету Верховної Ради у закордонних справах Ігоря Гузя.

«Росія всерйоз зайнялася питанням інкорпорації Білорусі. І, відповідно, після цього ми матимемо додаткових понад 1000 кілометрів території, з якої можемо отримати удар. Я вже не заглиблююсь в питання про економічні втрати та інші проблеми, які отримає наша країна, в разі такого розвитку подій», – зазначає Ігор Гузь.

«З низки причин українська влада вибрала єдиною стратегією дружби з Лукашенком. Так, зараз він чинить опір інкорпорації, тому що не хоче втрачати владу. Але ситуація різко і кардинально зміниться, якщо Лукашенко здасться, або ж його просто спробують ліквідувати. І Україні потрібно вже зараз готуватися до такого розвитку подій. На жаль, українська влада на даний момент не готова до цього.

Кроки, які повинні зробити відповідні українські структури, лежать на поверхні і поділяються на три блоки:

– Підсилення роботи Посольства України в Білорусі. Робота нашого дипломатичного корпусу в цій країні недостатня. Час посилити співпрацю щодо багатьох напрямків, таких як популяризація спільної історії України та Білорусі (у нас є спільні історичні герої, такі, наприклад, як Костянтин Острозький). Потрібно формувати позитивний імідж України серед жителів Білорусі через більш активний обмін делегаціями, культурні програми. Час організовувати семінари для білорусів (журналістів і блогерів), як протистояти інформаційній війні і в різний спосіб допомагати білоруським патріотичним структурам.

– Посилення інформаційної політики України. Наша країна, на жаль, не представлена в інформаційному полі Білорусі. Потрібно вимагати появи в Білорусі українських телеканалів, розмови про які ведуться вже не перший рік, а також розробити програму щодо більш активного просування українського порядку денного на території сусідньої країни.

– Опрацювання дій України, якщо Білорусь все ж буде анексована. А це і посилення обороноздатності прикордонних до Білорусі областей України, i початок уже зараз консультацій представників українських спецслужб з білоруськими активістами щодо питання розгортання «мережі патріотичних структур» в Білорусі на випадок окупації з боку Росії.

Особливим питанням є вирішення долі білоруських добровольців, які воювали за Україну і можуть стати кістяком структур, що відстоюватимуть незалежність Білорусі. Потрібно дати «зелене світло» на формування військової одиниці в українському війську, яка б складалася з білорусів.

Досі всі такі спроби білоруських добровольців зустрічалися з опором; потрібно вимагати від білоруської влади припинити переслідування добровольців, які воювали за Україну; а також перестати маніпулювати з законом щодо отримання іноземними добровольцями українського громадянства.

Всі ці питання – виклик українській державі. І тільки діями на випередження ми може убезпечити Україну", – підкреслив нардеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Просто Показати IP 16 Січня 2019 14:01
Бульбаши давно встелились під какцапів.
Сталін Показати IP 16 Січня 2019 14:17
Готуватися треба до російських танків в Піщі,Доманово і інших населених пунктів,а також до прольоту авіаціі щодня над кордоном,побачимо тоді чи до Томаса з порохом буде всім!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus