USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Схема: Омелян з нардепом від БПП на вугіллі Трампа вже вкрали 100 млн

28 Вересня 2017 10:19
Новий скандал розгорається навколо персони Міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Цього разу йдеться про масштабну аферу на доставці американського вугілля в Україну.

Омелян в парі з депутатом БПП Русланом Сольваром вкрали на перевалці кожної тонни вугілля зі США по 5 доларів - отримавши з бюджету 100 млн гривень.

Про це повідомляє редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександр Дубінський на своєму сайті.

Через півтора року роботи на посаді Міністра інфраструктури Володимир Омелян зрозумів, що з реформування ввіреній йому галузі, м'яко кажучи, не клеїться.

Скандали переслідують весь період його роботи, а значить пора подумати про особистий добробут і напередодні відставки хоч трохи підзаробити. Та й привід тут підвернувся цілком що треба - закупівля пенсильванського вугілля для державної енергокомпанії «Центренерго».

Мабуть, з цим і була пов'язана урочиста зустріч балкера з вугіллям в порту «́Южний», на якій були присутні Омелян - не кожного дня корабель з вугіллям привозить у твою кишеню майже 100 млн гривень.

Утім, про все по порядку.

Як ви знаєте, після зустрічі Порошенко і Трампа в Вашингтоні, ПАТ «Центренерго» уклало контракт з XCOAL Energy & Resources (США) на поставку в Україну близько 2.5 мільйонів тонн американського вугілля за ціною 113 доларів за тонну.

Цього року до нас прибуде близько 700 000 тон вугілля, який потрібно прийняти, розвантажити, скласти і завантажити у вагони для відправки на теплові станції. Перевантаження - або т.зв. перевалка - є дуже витратною статтею бюджету, і додають до вартості вугілля ще близько 10%.

Місцем приймання вугілля визначили той самий державний порт «́Южний», в якому чиновники дружно зустрічали балкер.

Але виявилося, що визначення цього порту в якості майданчика з приймання ще не означає - що порт буде займатися перевалкою цього вугілля. Адже в Україні вже давно існує монополіст на надання цих послуг, і це зовсім не найбільший порт країни.

Вічним переможцем тендерів на перевалку вугілля в портах який закуповує ПАТ «Центренерго» є якась ТОВ «Екскомсервіс» афільована з нардепом від БПП Русланом Сольваром.

Так, наприклад, в минулому році цій ТОВ дісталися три контракти на розвантаження вугілля з ПАР в різних портах країни.

Сума контрактів космічна - 281 мільйон гривень. Про те, як компанія Сольвар вигравала ці тендери і як вона пов'язана з ним можете почитати тут.

Саме ТОВ «Екскомсервіс» послуги перевалки природно не робить, а передає третій стороні, - того ж порту, залишаючи собі більше 50% від цієї суми у вигляді чистого прибутку.

Здавалося б, суспільну увагу до закупівлі американського вугілля і участь в його приймання порту «́Южний» - визначать участь порту в розвантаженні вугілля, який закупив президент.

Але Омелян, судячи з усього, прийняв рішення (або отримав вказівку) - відсторонити порт Південний від участі в тендері на перевалку зробивши переможцем все ту ж ТОВ «Екскомсервіс». Що привело до підвищення ціни перевалки майже вдвічі - на 90 млн гривень.

Реалізувати план по відстороненню порту «́Южний» від участі в тендері виявилося простіше простого. Ще в січні 2017 року Володимира Омелян отримав особистий контроль над портом «́Южний» зі скандалом призначивши на посаду директора лояльного до нього Віталія Жуковського, людину з орбіти Ріната Ахметова.

Передбачаючи великий скандал з цим призначенням Омелян провернув його руками свого заступника Дмитра Роменського, який підписав призначення Жуковського тут же був звільнений Прем'єр-міністром Гройсманом.
Новий директор порту «́Южний» Віталій Жуковський після такого призначення виявився винен Омеляну, і свій обов'язок відпрацював на перевалці американського вугілля - тупо не пішовши на тендер. Серед заявок учасника порту не виявилося.



За інформацією Дубінського, Володимир Омелян дав негласне розпорядження Жуковському під будь-яким приводом не брати участь в тендері на перевалку 700 000 тон американського вугілля, відкривши зелене світло для Сольваровської ТОВ «Екскомсервіс» в освоєнні 190 мільйонів гривень.

Жуковський послухався, Сольвар в тендері переміг, та ще й з якою ціною - 268 грн. за перевалку однієї тонни.

Для порівняння, африканський вугілля Сольвар перевалював по 180 грн.

Порт міг дати ціну близько 120 -130 гривень, і тим самим поламав би всю схему але завдяки прохання Омеляна відмовився від боротьби за ці гроші.

По суті, Центренерго переплатив 100% вартості послуг, які за фактом все одно виконує порт «́Южний», але за ціною і на умовах, які їм продиктував уже «Екскомсервіс».

Ось новина про те, як ДП МТП «Південний» два тижні тому приступив до розвантаження американського вугілля, і те, як Жуковський зустрічав перший балкер. Чомусь ні слова про фірму, яка повинна проводити перевалку ТОВ «Екскомсервіс».

До речі, в підписанні контрактів між ТОВ «Екскомсервіс» і ПАТ «Центренерго» в пункті 9.22 чітко вказано про заборону передачі обов'язків третім особам. А факт того, що розвантаженням займається порт, вже є порушенням контракту і дає можливість його розірвати і почати кримінальне провадження щодо і керівництва порту і учасників тендера.

Однак у державній енергокомпанії, з якої в тому числі наповнюється партійна каса БПП, в цьому не зацікавлені.

Кажуть, що правоохоронні органи вже зайнялися фактом того, що Володимир Омелян вплинув на відмову від участі в тендері ДП МТП «́Южний» чим завдав бюджету збитків на суму близько 90 мільйонів гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергей Маслов Показати IP 10 Жовтня 2017 20:11
Так и есть, порт Южный, который по факту выгружает уголь, на тендер не пустили. Только Омелян напрямую с директором порта не контактировал. В порту на должности заместителя директора по безопасности работает смотрящий Омеляна (Лавренюка, если точнее) Владимир Маркевич, он то и объяснил кому надо, на сколько "опасно" участвовать в тендере.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus