USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Онкохворі в Україні: куди зникають безкоштовні препарати. ВІДЕО

4 Липня 2013 08:44
Українські онкохворі та їхні близькі вимагають оприлюднення переліку лікарських препаратів, закуплених за державний кошт, - йдеться у сюжеті ТСН.

Більшість пацієнтів зізнаються, що про безплатне лікування вперше чують. Ліки онкохворі купують за свої гроші в аптеках або в кур'єрів. Телефони останніх їм дають самі лікарі.

У міністерстві кажуть, що накази щодо контролю із забезпечення препаратами вони видали, а от перевіряти кожен диспансер — це не їхня справа.

У середу, 3-ого липня, онкохворі прийшли під стіни Міністерства охорони здоров'я, щоб дізнатися, які препарати мають бути безплатними. Бо безкоштовні онкопрепарати часто зникають на шляху до пацієнтів. Вони вимагають оприлюднити список ліків, які закуповуються в кожній із лікарень. Деякі онкохворі вперше чують про безкоштовні препарати, хоча лікуються уже 8 років.

Приміром, один із хворих на ліки щомісяця витрачає близько 12 тисяч гривень. Виявляється, що держава закуповує ці ліки давно і в достатній кількості, просто пацієнти їх не отримують, тому виникає питання, як вони розподіляються і ким. Цього року на ліки для онкохворих із бюджету виділено приблизно 230 мільйонів гривень.

Проте люди частіше купують ліки в аптеках чи у кур'єрів. Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова каже, що є накази щодо контролю та веб-доступу до інформації. Проте в повноваження міністра не входить контроль за кожною лікарнею.

Головний лікар київського онкоцентру каже, що хворих держава забезпечує лише на 50%. А ловити тих, хто «зливає» із лікарні хіміотерапію кур'єрам, він готовий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Оксана Показати IP 4 Липня 2013 13:19
Моя мама хворіє на рак крові уже більше 5 років, якщо у попередні роки (2-3 роки назад)інколи робили безкоштовну хіміотерапію та давали препарат Лейкеран, то у же 2 роки ми його купуємо з величезними труднощами і не на території нашої держави (якщо це держава???!!!). То в Білорусії та в Росії, але вже цього року ми не змогли його купити і в Росії. Що роботи далі ? Хто пояснить це мені державному службовцю, якому говорять про державний бюджет з дирами і лякають тюрмою за корупцію?
Forever Autumn до Оксана Показати IP 4 Липня 2013 13:46
Моя мама теж лікується - третій сеанс хіміотерапії. Хоча платили на лапу лікарю-хірургу, такому знаному на Волині що ай-ай-ай... за операцію, а потім він недогледів, що розвинулась друга пухлина. Тому мусово проходити хімію... Теж платимо за хіміопрепарати, але деколи можуть в онко дістати безплатно...
До уваги Показати IP 4 Липня 2013 14:16
http://www.moz.gov.ua/ua/portal/ms_centralized_supply/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus