USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Опечатаний храм, прокляття і погрози. Як у Рожищі громада намагається перейти до ПЦУ

30 Травня 2022 13:48
У місті Рожище громада Свято-Михайлівського храму УПЦ вирішила перейти до ПЦУ. Однак священник з групою прихильників на це не погодився. Нині храм опечатаний, а на адресу прихильників ПЦУ сиплються погрози та прокляття. Підтримати противників переходу обіцяють прихожани інших парафій УПЦ, які начебто збираються приїхати аж з Хмельниччини.

Збори стосовно переходу церковної громади до ПЦУ відбулися у Рожищі 22 травня. Вже 23 травня парафію прийняли у клір Волинської єпархії ПЦУ. На збори 22 травня настоятель храму, протоієрей Петро Іваничко не прийшов. Попри те, що про це його попередили заздалегідь, він не відповідав на дзвінки і не приніс ключів від храму.

Згідно з інформацією рожищан, на зборах всі присутні одноголосно висловилися за перехід у ПЦУ. У протоколі підписалися 885 осіб, які мали на момент зборів паспорти і змогли підтвердити свою особу. Натомість Петро Іваничко згодом заявив, що збори незаконні.

Як розповіли Інформаційному агентству Волинські Новини очевидці, тоді до храму в Рожищі почали привозити людей з інших населених пунктів, які чергували в церкві. Були на території храму і мешканці Торчина, і Ковеля, і Ківерців й інших громад. А ще прихильників УПЦ обурив прапор України на храмі.

29 травня прихильники ПЦУ прийшли до храму з українським капеланом, аби помолитися за українських воїнів. Проте їхні опоненти з УПЦ заблокували вівтар. Того ж дня до храму приїхали священники з інших парафій УПЦ, та їх не пустили до храму. Після того священники вийшли за ворота храму і почали читати псалом 108, який є молитвою-прокляттям проти ворогів.
Згодом працівники поліції опечатали храм, повідомляють очевидці.
Але й це не все. Захищати прихильників УПЦ з Рожища вирішили аж на Хмельниччині.

Мешканка Рожища Віра Шварцкоп оприлюднила звукозапис розмови співробітника поліції з такою собі Вікторією Кохановською з Кам’янця-Подільського. Вона повідомила, що на Волинь начебто збираються везти 12 автобусів з підтримкою УПЦ.

«До Свято-Михайлівського храму буде їхати 12 автобусів прихожан. Через те, що у вас там на Волині таке коїться. По-перше, нівелювання права, порушення конституційного права. Там повно храмів захоплюється… В мене у Хмельницькій області також, дякувати Богу, тільки деякі храми. І то тільки ті, де не було правовстановлювальних документів. Ми, знаєте, їх віддали на поталу шакалам. Я говорю відверто, так вже, як є», – пояснює жінка.

Судячи з розмови, Вікторія Кохановська телефонувала до поліції в той момент, коли там на прийомі перебувала жінка – одна з прихильників УПЦ з заявою на прихильників ПЦУ. Кохановська погрожувала співробітнику поліції, міському голові Рожища та інструктувала заявницю, як правильно оформити заяву. Ось декілька цитат із розмови.

«На даний момент в нас добровільно ніхто віддавати свого майна не буде. А якщо міський голова перевищує свої повноваження і він одурманений цим хайпом патріотизму, то він має в першу чергу дотримуватись закону України про воєнний стан, а він його вже порушив…

Я хочу, щоб ви просто взнали прізвище Кохановська Вікторія. І якщо я до вас приїду на вашу територію, ми з вами, якщо буде нівелювання, якщо ви покажете принциповість дотримання, що ви дійсно з народом, тоді я вам подякую особисто при зустрічі. Якщо по даному храмі в мене виникне питання і я все ж таки відкрию кримінальну справу за порушення їхніх прав, тоді я зустрінуся в інших умовах…

Тому давайте слідчого або дізнавача, і ми належним чином оформимо документи. І так, щоб ви мали 24 години на розгляд, додатково ми напишемо заяву на те, що ми просимо забезпечити належним чином, бо у нас буде їхати 12 автобусів з маленькими дітьми на руках, щоб ви просто-напросто їх почули. З новонародженими дітьми…» – погрожує вона поліцейському.

А потім вона інструктує заявницю і не добирає слів, вживаючи нецензурщину: «Без талона ви мені нікуди звідти не виходите. Не підписуйте талон до того часу, поки ви мені не сфотографіруєте, не скините, я не подивлюся фабулу. До того часу ви не підписуєте талон. Вони хай мені зараз моляться і хрестяться, щоб я не починала штормити всі служби, починаючи з СБУ і закінчуючи 102, і належно не подавати заявки. Вони вже мене почали доставати. Шапочку вони вам мають продиктувати.

…Він розуміє, які я статті називаю, він розуміє, про що я говорю. Це ви не розумієте, а він розуміє. Якшо я зараз візьмусь за нього, то йому буде, вибачте, пі*дєц, понімаєте? Він зараз пару дзвінків зробить і йому скажуть: шо, вона вже в тебе? І він просто, повірте, я не просто шось вище ставлю, я просто це все знаю».
На фейсбук-сторінці самої Вікторії Кохановської в ніч на 30 травня з’явився пост з вимогою звільнення голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка та начальника ГУ НП у Волинській області Юрія Крошка начебто через «бездіяльність» та «розпалювання релігійної ворожнечі». Більше того, вона переконує, що настоятель храму отримав інфаркт і відбулося кровопролиття. Щоправда, про жодне кровопролиття раніше не йшлося.

Вікторія Кохановська – мешканка Кам’янця-Подільського, згідно з інформацією руху «Чесно», вона двічі балотувалась у нардепи як самовисуванка, у 2014 та 2019 роках. У 2016 році її виключили зі складу консультативної ради при прокуратурі, бо, на думку більшості, вона «використовувала своє членство для лобіювання особистих інтересів та інтересів третіх осіб». Вона була довіреною особою екснардепа Віталія Купрія. У 2019 році під час проведення молодіжного форуму «Ініціатива 19» та церемонії офіційної передачі статусу «Молодіжна столиця України» в присутності гостей, зокрема міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, міського голови Львова Андрія Садового, вона увірвалася до зали й зірвала проведення заходу, інформує видання «Вечірній Кам’янець». До слова, Кохановську в місцевому виданні називають «відома в місті провокаторка».

Нагадаємо, днями УПЦ заявила про самостійність і незалежність від московського патріарха. Згідно зі статистикою, станом на 2019 рік на Волині нараховувалося 618 парафій УПЦ МП. Після повномасштабного вторгнення громади почали поступово переходити до ПЦУ. Як інформують у Волинській єпархії ПЦУ, уже 30 парафій зараховано у Волинську єпархію після початку масштабної війни Росії проти України і 111 після одержання Томосу про визнання автокефалії ПЦУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Nadia Показати IP 30 Травня 2022 14:27
Люди добрі щож це робиться піп з упц мп читає псалом 108 на прокляття ворогів, а тільки"вороги" це українці віряни, а слова ці страшні бо спрямовані на винищення до другого покоління..., захоплення ворогом , біди, та нещасна доля бажається українцям-вірянам сирітство удовство жебрацьтво і все тільки за те що люди не захотіли бути підлеглими московському патріархату! Про це треба голосити, довести Онуфрію, що його попи чинять, це жах!!!!!!
Володимир Показати IP 30 Травня 2022 15:08
Поставте у церквах касові апарати. І щоб, за кожну свічечку - чек. І податочок. І за христини-родини, і за упокой - чек. І декларації на "товсті" автомобілі. Все вляжеться за тиждень. Прихожанам кацапської церкви - намалювати зірку на лобі. Щоб всі бачили.
Анонім до Володимир Показати IP 30 Травня 2022 15:57
На лобі вибити російський прапор,якщо їх бісить український,стадо баранів,а не люди!!!
Рожищанка Показати IP 30 Травня 2022 17:04
Хай Господь той псалом на попа і його прихвоснів і наверта, люди хай добре дивляться кого за священника мали, що там від Бога - де смирення і любов до ближнього тут явне збочення любов до грошей і слави
Перехожий Показати IP 30 Травня 2022 18:20
Частинка "руського міра" - таким яким він є. Тільки замість телевізора - москальських піп. Таким не місце в нашій країні - то є вороги. Диву даюсь - який наївний в нас народ - закриває очі на реальність і на правду раді обрядів і канонів - сектанство в чистому вигляді.
Лучанин Показати IP 30 Травня 2022 18:32
Я теж рахую , що що-що а прапору своє місце , ну але аж ніяк не на Божому храмі !
До лучанин Показати IP 30 Травня 2022 19:56
А ви є лучанин? Нашому Прпору всюди місце!!!
Andrew Показати IP 30 Травня 2022 20:22
Належної віри в переважної частини прихожан ПЦУ, як і здорового глузду, немає. Лише є фанатизм та патріотизм. Це дуже добре і допомагає на передовій. Aле релігійні чвари вигідні лише ворогу - росії, а прихожани ПЦУ розпалюють внутрішню ворожнечу та сіють ненависть між українцями. Це внутрішня безпека, цим мають займатися відповідні органи, оскільки Московського патріархату в Україні вже немає і не буде. Є лише українські УПЦ і ПЦУ, які до закінчення війни мають шанс об'єднатися та утворити одну помісну церкву, отримати підтвердження повної автокефалії (яку вже має УПЦ, а ПЦУ обмежену Томосом ) від патріарха Ворфоломія. Можливе отримання та визнання не лише повної автокефальної митрополії в Україні, а й патріархії, оскільки російська (патр.Кирило) підтримує війну, та тим самим порушує церковні правила. За що може отримати осуд дій майже від усіх членів Східної церкви. Ця робота має бути проведена виключно в правовому полі церковних правил та уставів керівниками церков, церковними соборами, митрополитом Онуфрієм і Епіфанієм, а не націонал-патріотичними силами, вірянами чи органами влади.
Методичка Показати IP 30 Травня 2022 21:35
Може хтось забув, але буквально перед війною упцмп зробило з'їзд 'гонимих громад' в Києві. Туди організовано звозили так звані 'гонимі громади упцмп' , В тому числі з Волині. На цьому зібранні були представники рос. пропаганди, які розтрубили на весь світ про те, що 'националисти и бендеровци захвативают храми канонической русской церкви ' . Пройшло пару місяців- і 'асвабадмтели' на танках приїхали звільняти 'гониму церкву '. Совпаденіє- не думаю. В ГРУ вміють все планувати.. Ду-май-те.
Правда Показати IP 31 Травня 2022 06:59
Церква відділена від держави,але це спільна ВЛАСНІСТЬ громади.Так що гоніть цих попів,при нагоді підср....Збори громади,голосування,протокол.Все.
Правда Показати IP 31 Травня 2022 07:00
Але найкращий метод подбутися москальських попів,просто не ходити туди і не нести кошти,Самі згинуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus