USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

«Там одниї тіко грішники». Церковна громада у волинському селі перейшла в ПЦУ

20 Жовтня 2023 12:26
Більшість парафіян Піщі Шацької громади проголосувала за вихід із лона московського патріархату. Село розташоване неподалік кордону з Білоруссю та Польщею. Зазвичай тут тихо та спокійно. Але днями відбулися справжні розбірки за церкву.

Більшість людей виявили бажання приєднатися до Православної церкви України, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Є пару процентів, які хочуть москви, але наших більше. 60 чи 70 процентів – за українську церкву, а десь 10 процентів було за московську церкву», – говорить місцевий житель Микола.

Справу все ж довели до кінця: єпископ Матфей прийняв громаду у Володимир-Волинську єпархію ПЦУ. У Піщі про це говорити не дуже хочуть, бо церковне питання, мовляв, призвело до колотнечі.

«Я щитаю, що то не часі. У нас йде війна. Треба думати про те, як помогти армії і перемогти ворога, а не воювати між собою», – каже Михайло.

Поки що храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці зачинений, але, ймовірно, зовсім скоро сюди прийде новий священник, адже місцевий отець Іван проти переходу парафії в іншу конфесію. Люди про нього відгукуються добре, але такого рішення не вітають.

«В Україні должна бути українська церква. В Польщі – польська, в Германії – німецька церква. Так і должно бути», – впевнений Микола.

Не лякає людей і перехід на новоюліанський календар.

«Що таке робиться – мені то навпаки добре. Понімаєте? То можна й другим днем отпразнувати, службу ту відправити», – додає Наталія.
Читати ще: «Батюшка не лицемірний. До нього хочеться йти». Перша в Луцьку церква вийшла з УПЦ разом зі священником

Цікаво, що більшість людей у Піщі церковним справам не надають великого значення.

«Я ніяк не думаю, я в церкву не ходжу, я в Бога собі вірую, вдома помолюся. Там одниї тіко грішники, більш нікого нема. Вони, як схочеться їм – за те, схочеться – нє, протів того», – каже місцева мешканка.

«Не знаю, я в церкву вельми не ходжу», – додає мешканець Піщі.

«Кажуть, що переходить, але нам все рівно», – каже ще один селянин.

«Прадідівська церква. Для дітей, для внуків, для правнуків строїли батьки, щоб вірили в одне. Ну вона ж українська церква, українська. Я не знаю», – говорить мешканець Піщі.

Церква в селі дійсно старовинна. Храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці збудували у 1801 році. Нині він є пам'яткою архітектури національного значення. Місцевий священник Іван Давидюк служить тут уже 35 років.

«Я з пелюшок в церкві, і я це все знаю. А вони, що там… Сьогодні так, завтра буде так. Бачте, я ж не мала дитинка. Таке время прийшло. Нічого ми не зробим», – зазначає священник.

Він говорить: якщо до храму прийде новий настоятель від ПЦУ, то зі своєю паствою перейде служити до себе до хати. Зв'язку із країною-агресоркою, переконує, не має.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2023 13:33
Та ніде в світі такого немає...в Норвегії -німецька,у Франції- латинська...Це по перше...По друге ,тих,хто дуже ЗА мпц,треба відразу в СБУ перевіряти...огидно вже від назви самої...московська...фу
Волинь до Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2023 14:12
Де в назві є московська? В новинах ТСН?
Волиняка до Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2023 14:47
Поважайте закони держави, в якій живете. Згідно яких є структура УПЦ. "Московський патріархат" - кличка, нав'язана т.зв. "журналістами" і підхоплена не обтяженими інтелектом людьми
Житель до Волиняка Показати IP 20 Жовтня 2023 17:09
Це ніяка не клича і перестаньте нарешті брехати, назва московської церкви з 91 року змінювалась 3 чі, останній раз після початку війни ви переписали установчі документи і видалили з назви московського а точніше кагебістського патріархату. Якщо ви окрема церква, то чому ваш патріарх їздив у москву і ставав на коліна і цілував руку московському як вищому собі, якщо по титулу він рівноправний і що робив ваш так званий після цього "патріарх" в списках синоду рпц, це теж брехня, чи може на сайті рпц не було переліку всіх ваших церков як московкого патріархату, це теж брехня, а по миро ви не до москви їздили, це теж брехня, щось ця брехня не сильно вас турбувала 30 років, а тепер ви щиро від неї так відхрещуєтеся, тепер бач ви самостійна церква, так тепер шановні ви єретики так ж ви називали теперішню пцу 30 років, бо не визнані були не канонічні, тепер вони визнані в них і документи є, а в вас нічого немає і ніколи і не було бо ви завжди були придатком кагебістської секти, таким придатком ви залишились
Ага ага до Волиняка Показати IP 20 Жовтня 2023 17:14
тільки от патріарх їхній кірюша-абдристуша який сидить в мацквє
лучанину Показати IP 20 Жовтня 2023 14:07
В психіатра перевірятися не намагалися? Це так - по аналогії з сбу.....
Вадим Показати IP 20 Жовтня 2023 14:12
На жаль на Волині майже така ситуація з багатьма церквами РПЦ в Україні(самоназва УПЦ). Переважна більшість громади за перехід в ПЦУ, але завжди знаходиться 10 процентів і священик,які категорично проти переходу. Можливо, новий закон про заборону діяльності релігійних організацій із центром в країні агресора покращить ситуацію.
Патрiот до Вадим Показати IP 20 Жовтня 2023 15:29
Це Ти так вирiшив що УПЦ "самозванна" .самозванна е пцу-сцу.
Вадим до Патрiот Показати IP 20 Жовтня 2023 17:50
От мені цікаво ,якої країни Ви Патріот? Щодо московської церкви в Україні прийнятий Закон ,який зобов'язує їх називати справжню їхню приналежність до Російської Православної Церкви в Україні, а назва УПЦ це лиш тільки прикриття.
Нафан Показати IP 20 Жовтня 2023 18:47
А навіщо та віра , що людей не примирює , не об'єднує , а лобами лупить та стравлює? Скільки крові пролито. Дикуни .
Вадиму Показати IP 20 Жовтня 2023 19:17
На рахунок *перейменування*. Завтра купка ідіотів вирішить називати Вас Петром. Як Вам це? Законно чи ні?
123 Показати IP 21 Жовтня 2023 07:53
Вельми шановні пані та панове! Марно щось доводити пишучим представникам УПЦ (РПЦ). Для них головне не встановити істину: почитати історію Православної церкви, розібратись з церковними та державними документами з канонічних та цивільно-правових питань, а тупо відстоювати те, до чого вони звикли та від чого вони не хочуть відмовитись. Є й фінансовий зиск. А по-друге, в УПЦ(РПЦ) є пересічні, малограмотні та обдурені, а є попівські папуги. Перших треба поважати, набратись терпіння і дочекатись, коли вони своїм розумом приймуть рішення про перехід в ПЦУ, натомість про «ідеологів» «фундаментального московського православ’я» потрібно писати і показувати. Це латентна агентура ворога України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus