USD 40.90 41.35
  • USD 40.90 41.35
  • EUR 40.95 41.50
  • PLN 10.30 10.50

«Основна проблема з дамбами – це бобри»: ситуація у громаді на Волині через зимовий паводок

25 Січня 2024 10:22
У Любешівській громаді Камінь-Каширського району станом на 24 січня залишаються підтопленими 2 700 гектарів сільськогосподарських угідь. Найскладніша ситуація у селі Заріка, де у воді три приватні садиби.

Як розповів Суспільному начальник експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів в області Віктор Крисько, цьогоріч, як і торік, фіксують паводки великої інтенсивності.

Води у селі Заріка багато скрізь, і з’явилася вона через те, що через потепління після рясних снігопадів та сильних морозів із заплави вийшла річка Стохід, зазначив начальник 12 пожежно-рятувальної частини селища Любешів Олег Невірець.
Говорить: аби стримати потік води, рятували ситуацію, укріплюючи мішками з піском наявну дамбу та дорогу до неї.

Зі слів рятувальника, мішки впродовж двох днів вкладали для стримання води, котра перейшла через верх дамби.

«Приблизно десь вкладено 500 мішків. Це тут і далі там плюс ще боброві такі ями, через які проходить вода. Зимою працювати тут трошки складно», – сказав Олег Невірець.

Житель села Заріка, 56-річний Андрій Веремейчик розповів, що вода до його обійстя рухалася швидко і розташована поруч дамба не врятувала. Чоловік пригадав: так його село ще не затоплювало, хоча багато води було навесні 2011 року.
«За одну ніч повністю затопило. В нас то хата вища, але вода пішла через дамбу. А там дамба вся сточена, і тудою вода пішла. Там бобри поточили, там ямка на ямці, і тудою вода пішла. Вода скрізь тут затопила», – сказав волинянин.
Зараз на території Любешівської громади працює 10 насосних станцій. Воду відкачують щодня без вихідних, каже машиніст Іван Лопухович.

«Вони (станції – ред.) взимку постійно працюють. Якщо тут не відкачати днів два, то взагалі через береги вийде вода. Кожний день качаємо: зранку і ввечері. 2 тисячі кубів в годину бере. Вдень працює насосна станція 7-8 годин», – сказав працівник.
Читати ще: Через загрозу затоплення у селі на Волині облаштували дамби

Затоплення полів і господарств у Любешівській громаді відбулося, коли за добу 10 січня річка Стохід піднялася на рекордні 11 сантиметрів, розповів начальник місцевої експлуатаційної дільниці Регіонального офісу водних ресурсів Віктор Крисько.

Торік, з його слів, у громаді вдалося почистити більш як 10 кілометрів каналів, відремонтувати понад два кілометри дамб та насоси.

«Того року в цю пору ми вже розкопували дамби, бо не вистачало в нас потужностей насосів для того, щоб відкачувати воду. З дамбами в нас зараз основна проблема – це бобри. Вони їх розкопують за рік так, що ми їх всю весну гатимо, поки не заробимо ті промоїни», – сказав Віктор Крисько.
У резервному фонді бюджету Любешівської громади на 2024 рік для боротьби з паводками та підтопленнями передбачили два мільйони гривень, говорить селищний голова Олег Кух. Запаслися мішками, пальним, піском, мотопомпами та технікою.

«Намагаємося бути готовими до таких ситуацій, намагаємося використовувати всі наявні сили і засоби для того, щоб якимось чином зменшити чи мінімізувати наслідки», – зазначив посадовець.
У Любешівській громаді наразі зареєстрували два звернення про підтоплення садиб у селах Заріка і Зарудчі, каже начальник центру безпеки громадян Любешівської селищної ради Михайло Денисюк.

Станом на 24 січня у Волинській області площа підтоплень становить 4 640 гектарів, додав заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів Ростислав Кравчук. Найближчими днями, з його слів, ситуація може погіршитися через потепління й опади.
Раніше ми повідомляли, що в північних районах Волинської області станом на 18 січня підтоплено 4 090 гектарів сільськогосподарських угідь і присадибних ділянок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дядько Лев Показати IP 25 Січня 2024 11:07
Паводок - то є абсолютно природний стан, так було віками. А ось людський фактор є визначальним. Перше. Меліорацію провели, але з роками після неналежної експлуатації всієї системи, передачу у відомчу приналежніть меліоративних каналів, не виділення коштів на їх експлуатацію, розпаюванням тих земель - це призвело до сьогоднішніх наслідків. Друге. До підтоплення житлової забудови і, як правило нової, призвела непрофесійність органів влади, яка бездумно виділяла ділянки під забудову без попередньої інженерної підготовки території, як того вимагала планувальна документація. Третє. Всю ту нову забудову у поймах річок, на підтоплюваних територіях непроста не хочуть страхувати страхові компанії. P.S.Так що, бачили очі ... . А тепер, якшо не думаєте і не вмієте робити, - то залишається сідати за стіл переговорів з бобрами ! То для вас єдине оправдання !
Анонім Показати IP 25 Січня 2024 11:24
основна проблема з людьми - це ідіоти
волиняка з володимир Показати IP 25 Січня 2024 14:10
Та при чім тут бобри... Щось не зрозуміло. Найлегше безтолковість та безгосподарність керівників новостворених ОТГ спихнути на екосистеми. То ім цим, головам бобри заважають, то риби багато на нерест йде, то лисиці сказом хворіють, то кабани поля чистять, то ліси гусінь жере. Скажу так- немає чого пхати носа до екосистеми.
Корiнний лучанин Показати IP 25 Січня 2024 14:55
Основна проблема паганого танцюриста-яйця. Газди криворукi.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus