USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Останнє місце Гунчика у рейтингу – «заслуга» незлагодженої роботи, – депутат Імберовський

24 Січня 2018 13:51
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик посів останнє місце у рейтингу діяльності голів ОДА Комітету виборців України. На думку депутатів обласної ради, «заслугою» такого результату стала незлагоджена робота з районами, неефективне використання бюджетних коштів, відсутність прозорості у роботі та подекуди бездіяльність голови Волинської ОДА.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів депутат обласної ради, член постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Михайло Імберовський.

Нагадаємо, що рейтинг діяльності голів ОДА за 2017 очолила керівник Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик опинився на останньому місці через невирішенні питання ремонту доріг, незаконного видобутку бурштину, вирубки лісів, земельних скандалів.

Із цього приводу Михайло Імберовський каже, що йому важко оцінювати безпосередньо рейтинг. Однак про роботу голови ОДА з позиції депутата облради він може говорити впевнено, адже проблем торік було чимало.

Бажання ОДА самочинно керувати

«Дивує те, як відбувається у нас бюджетний процес: ОДА, під керівництвом Гунчика, вважає, що формування бюджетних рішень це виключно їхня прерогатива. Але вони забувають, що за це мають проголосувати депутати обласної ради. На бюджетних слуханнях ми спілкувалися з представниками ОТГ, депутатами районних рад, і я побачив, що облдержадміністрація немає з ними активної співпраці. Як результат, територіальні громади не мають належного впливу на формування переліку ремонту доріг та інші важливі процеси для розвитку громад».

Невиконання своїх обов’язків

«На мою думку, так низько оцінили роботу Володимира Гунчика також через невиконання ним покладених обов’язків. Для прикладу, під кінець 2017 року ми повинні були виділяти багато ресурсів на захищені статті. А це є результатом невдало складеного бюджету головним розпорядником коштів. Стипендії студентам чи зарплати вчителям можна було передбачити і закласти ще на початку року, а не в листопаді забирати майже 30 мільйонів гривень із перевиконання бюджету.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ЗАСЛУЖЕНА ОЦІНКА КЕРІВНИКУ-НЕЗДАРІ», – ВОЛИНСЬКИЙ ПОЛІТОЛОГ ПРО ОСТАННЄ МІСЦЕ ГУНЧИКА В РЕЙТИНГУ

Згадуючи про ремонт доріг в області, ми бачимо, що використання коштів із обласного бюджету було на рівні 50%, адже виділили приблизно 32 мільйони, з яких освоїли трохи більше 14 мільйонів. Цього року ми очікуємо 400 мільйонів гривень. Навіть не уявляю, як їх будуть освоювати в облдержадміністрації».

Інертність у роботі голови ОДА

«Зверну увагу і на проблеми щодо розподілу коштів перевиконання бюджету. Їх потрібно було перенаправляти на вирішення тих чи інших проблем. І цим постійно займалися депутати обласної ради - зверталися до губернатора, щоб він вніс залишки на ті чи інші потреби. А це - його пряма функція. Фактично, депутати його підштовхували у роботі, адже проблем багато, фінансувати є що, а пропозицій від ОДА не було».

Відсутність чіткої координації між структурами ОДА

«Я задавав запитання до представників управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації щодо того, наскільки вони співпрацюють з департаментом інфраструктури ОДА. Це важливо, адже зараз створюють опорні школи, малокомплектні закривають, відповідно, має бути хороший доїзд із віддаленого села до навчального закладу. Такої інформації ми не маємо. Відповідну карту нам пообіцяли представити.

Готуючи такий план оптимізації закладів освіти, потрібно, щоб до цього процесу долучився й департамент інфраструктури та туризму Волинської ОДА. Вони мають знати, де буде курсувати шкільний автобус і, де зосередити сили для ремонту доріг. Бо в нас відбувається так, що дають новий автобус, він їздить жахливим бездоріжжям й через рік техніка так зношується, що потрібно купувати нову машину. Тут потрібний комплексний підхід до вирішення питань».

Немає прозорості у використанні бюджетних коштів

«На бюджетних слуханнях у мене були питання до ОДА з приводу того, як здійснюють закупівлі та контролюють використання енергоносів. Адже одні навчальні заклади області купують вугілля за тисячу гривень, а інші - за 3 тисячі. Дрова можуть купувати за 500 гривень, а інші стільки ж купують за 1200 гривень. А це свідчить про неефективне використання бюджетних коштів».

Бездіяльність Володимира Гунчика

«Торік був ще один знаковий факт, який говорить про роботу губернатора. В Камінь-Каширському районі була «дірка» при формуванні освітянського бюджету на 20 мільйонів гривень. Трапилось це так: у першому читанні держбюджету заклали 52 мільйони гривень на освіту в цей район, а вже в другому читанні прийняли 30 мільйонів. Як результат, держава недофінансувала велику суму коштів. Через це довелося впроваджувати заходи оптимізації в інших районах, що негативно вплинуло на розвиток освіти в області. І в цій ситуації Володимир Гунчик цілий рік палець об палець не вдарив, щоб цю помилку в держбюджеті виправили».

Підсумовуючи

«Подібних негативних речей (йдеться про роботу Гунчика, - ред.) було багато й здебільшого робота ОДА ведеться без врахування думки громад. Ми не бачимо чіткої співпраці між структурами і, подекуди, спостерігаємо бездіяльність адміністрації. Якби всього цього не було, результати розвитку Волині могли б бути значно кращими», - резюмує Михайло Імберовський.

Разом з тим, окремі експерти таку низьку позицію Володимира Гунчика в рейтингу пов’язають з ймовірною політичною складовою. Зокрема, радник Гунчика та співзасновник ГО «Волинський центр розвитку урядування» Тарас Яковлев до рейтингу ставляться скептично. Мовляв, голова ОДА для області зробив дуже багато.

«На мою думку, це умовні рейтинги, адже роботу голови Волинської ОДА навряд можна віднести до найгірших. Навіть якщо подивитись, скільки об’єктів було здано в експлуатацію, зокрема і довгобудів. Також було багато збудовано доріг, зокрема злощасна траса Луцьк-Львів.

Подібних рейтингів у рік я бачу 10-15, і що дивно, що в одному голова ОДА займає 1-3 сходинку, а через тиждень останню. До цього я ставлюся скептично», - коментує він. Його колега Юрій Моклиця зізнається, що рейтинг детально не аналізував, проте переконаний, що в оцінці не обійшлося без політики.

«Я думаю, що у цьому рейтингу є політична складова. Я його детально не досліджував, бо робота ОДА – не моя тема діяльності. Але моя думка така, що рейтинг базувався не виключно на професійних якостях Володимира Гунчика», - каже він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Свєтка Показати IP 24 Січня 2018 14:05
Дуже правильно сказано!!! Працювати потрібно, а не гуляти......)))))
Перша неофіційне лед до Свєтка Показати IP 24 Січня 2018 14:34
Чого ж гуляє, він зайнятий мною, я молода та вибаглива женщіна, йому зісною роботи і роботи!)
Пивовар Михайло Показати IP 24 Січня 2018 17:25
Так, дійсно у 2017 році виділені кошти з обласного бюджету на дороги не були освоєні повністю, але які ж причини? У попередні роки освоєння коштів на ремонт доріг було майже 100 %, поки не втрутились депутати обласної ради. У минулому році депутати обласної ради рішенням Волинської обласної ради від 07 вересня 2017 №15/8 (див. сайт обласної ради) затвердили перелік доріг, що ремонтувались у 2017 році. У цей перелік увійшло понад 160 доріг. На 100 доріг депутати передбачили фінансування від 1 до 85 тис.грн, (з них на 16 доріг по 1 тис.грн.). Наприклад, кошторисна вартість поточного дрібного ремонту дороги С 030106 Зоря-Ворчин - Н-22 складала 400 тис.грн., а виділили 10 тис.грн. (дивись перелік до рішення від 07 вересня 2017 №15/8). Що ж можна відремонтувати за ці копійки? На численні звернення департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації до обласної ради щодо зменшення кількості об’єктів та збільшення ресурсу на їх ремонт, отримували відмову, то депутати профільну комісію не зберуть то не на часі. Виходить, депутати були самі зацікавлені в розпорошені коштів та їх невикористанні щоб потім звинувачувати ОДА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus