USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Освятили меморіальну дошку митрополиту Іларіону. ФОТО

26 Березня 2012 09:14
У Луцьку вшанували пам’ять митрополита Іларіона (Івана Огієнка) та українців, депортованих з Польщі в 1944-1945 роках.
25 березня громадськість та представники влади, духовенства і громадськості зібралися біля меморіальної дошки митрополиту, яка встановлена на стіні будівлі історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки.
Голова обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онофрійчук нагадав, що дошку відкрили ще в січні. «Сьогодні ж ми запросили священиків із Храму Холмської Богоматері, аби вони її освятили», - додав громадський діяч.

Настоятель храму протоієрей Михайло провів освячення пам’ятної дошки. «Ви зробили добру справу, але й разом заплутали молодь, бо вони читатимуть «митрополита», а бачитимуть чоловіка в галстуку. Радьтеся з церковною владою, бо він відрікся від цього світу і похований з Євангеліє в руках», - висловився священнослужитель.

Опісля освячення дошки на Меморіалі Вічної Слави відбулося віче скорботи з вшанування пам'яті загиблих під час масового винищення українських сіл на теренах історичної Холмщини.

Отець Михайло наголосив, що українці повинні шанувати свою землю. Водночас, на його думку, недоречно обговорювати питання двомовності в державі. Мовляв, нині треба шукати мову з своїми дітьми, бо вони й так «по-китайські» говорять.

Натомість голова товариства «Холмщина» Микола Онофрійчук висловив ініціативу додати на стіні, де розміщено перелік сіл, які знищили під час Другої світової війни, населені пункти, які стерли з лиця землі під час операція «Вісла».

Перший заступник міського голови Луцька Святослав Кравчук вважає, що ідею Онофрійчука з часом вдасться зреалізувати. «Ці питання вирішуються і в депутатському корпусі є люди, які розуміють вас. Я думаю, що ми це питання вирішимо. Не пройде багато часу і ви побачите перелік сіл», - додав посадовець.

Також захід відвідав лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Він пишається тим, що «депортовані» українці не зраджували Батьківщині. «Якось я приїхав на запрошення української діаспори до Португалії. Я запитував їх, чи вони хочуть повертатися до України. Часом чув, що не повернуться, бо закохалися в океан», - поділився він спогадами.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анастасія Передрій Показати IP 26 Березня 2012 13:54
в Тягнибока фото круте))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus