USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Луцьку вшанували митрополита Іларіона. ФОТО

17 Січня 2012 16:05
У Луцьку встановили меморіальну дошку видатному українському вченому, митрополиту, політичному, громадському і церковному діячу Івану Огієнку.

Урочиста академія з нагоди 130-річчя від дня його народження та відкриття меморіальної дошки відбулася 17 січня у стінах історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Декан історичного факультету ВНУ, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Шваб розповів, що ідея встановлення дошки належить волинському обласному товариству «Холмщина», зокрема керівнику – Миколі Онуфрійчуку.

Так, за словами Шваба, вшанування Огієнка вартувало «Холмщині» чималих зусиль. «Приємно, що назустріч організації пішла обласна і міська влади – вони допомогли з документацією і коштами», - зазначив декан історичного факультету.

Вшанувати видатного українця прийшов заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк. Він, історик за освітою, поділився своїми першими спогадами про Огієнка. «Це – людина енциклопедичних знань, людина праці, людина обов’язку», - мовив Курилюк.

Пам'ять Івана Огієнка вшанував також секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт. За його словами, Огієнко – дуже колоритна людина для українського народу. «Завдяки таким людям, як він, кажуть, що українці – велика нація», - зауважив Пустовіт.

Також він зауважив, що на дійство прийшло не так багато молоді, як хотілося б. «Хочеться, щоб про Огієнка дізналося більше молодих людей, за якими майбутнє нашої нації», - зазначив секретар міськради.

Так, після озвучення семи наукових доповідей про життя і діяльність видатного українця Івана Огієнка, меморіальну дошку на його честь встановили на будівлі історичного факультету ВНУ імені Лесі Українки. До слова, неподалік знаходиться і вулиця, названа його іменем.






Довідково:


Іван Огієнко (церковне ім'я : Іларіон) — український вчений, митрополит, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, історик церкви, педагог, дійсний член Наукового Товариства імені Тараса Шевченка. Брат прадіда Сергія Бубки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus