USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Отруйне повітря: від смороду із «Пана Курчака» потерпають нововолинці

23 Лютого 2018 12:28
Щодня жителі Нововолинська змушені вдихати їдкий сморід гнилого м‘яса та спаленого пір‘я, який шириться від заводу народного депутата Сергія Мартиняка.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 22 лютого.

ЗАПАХ СМЕРТІ

Перед заводом у Нововолинську зібралися люди. Здебільшого це мешканці навколишніх вулиць. Кажуть: через діяльність підприємства жити тут стало неможливо.

«Дуже смердить, годі вийти на вулицю. Коли вітер з заводу, вогка погода чи тепло, навколо стоїть просто жахливий запах нутрощів і спаленого пір’я. Причому він може виникати в будь-яку пору, та найчастіше цей сморід з’являється ввечері», – нарікають місцеві жителі.

Нововолинців турбує не лише нестерпний запах, що виникає будь-якої пори доби, а й підвищена захворюваність на онкологічні недуги та алергічні реакції, причому в ранньому віці. Люди кажуть: це через те, що в повітрі – не просто сморід, а літають хімічні сполуки. Вони згубно впливають на здоров’я дорослих та дітей. І кашляють жителі міста не від хвороб – причиною цього є робота заводу.


«Птахокомплекс «Губин», який працює в місті, входить до підрозділу Агропромгрупи «Пан Курчак». Власником її є депутат Верховної Ради Сергій Мартиняк. Здавалося б, кому, як не народному обранцю, мають боліти проблеми людей, та ні», – з іронією констатує жителька Нововолинська.

А з’явилися ці проблеми із відкриттям нового забійного цеху підприємства. Коли в Нововолинську почалося його будівництво, власники і на словах, і документально гарантували, що заважати жити містянам новий цех не буде. Забійне виробництво має відходи, і щоб вони не створювали загрозливої ситуації для здоров’я жителів, потрібно організувати правильну їх утилізацію. Утім обіцяної безпеки власники «Пана Курчака» не організували.

«Душа болить за рідне місто, – розповідає місцева жителька Світлана. – Раніше запахів не було. А тепер часто сморід просто нестерпний. Будемо писати, будемо благати Прем’єр-міністра, колег пана Мартиняка, щоб допомогли. У нас найкраща ініціативна група – депутати міської ради. Якщо асфальт десь не покладуть, то ямку можна об’їхати, обійти, а коли немає чим дихати, то від цього уже нікуди не подінешся. Депутати це зрозуміли, і їм велика дяка».

Цей сморід, за словами нововолинців, поширюється на два кілометри від заводу.

«Біля третьої шахти живуть знайомі, така сама ситуація. Ввечері не можна ні вікно відчинити, ні вийти погуляти», – нарікають люди.

ЧИ Є ВИХІД?

У кожному районі міста збирають підписи громадян, які потерпають від забруднення повітря. Жителі кажуть: це екологічне лихо, з ним потрібно боротися.

«Коли впускаємо у місто гостей, а «Пан Курчак» тут гість, то розраховуємо, що вони будуть гідно поводитися і не заважатимуть господарям жити, аби вони не платили за свою гостинність здоров’ям, – розповідає місцева жителька Світлана. – Хай би власники підприємства це зрозуміли. Хочемо жити мирно, ми проти кардинальних кроків. Та виробництво не має шкодити здоров’ю наших дітей, їхньому повноцінному розвитку і зростанню».

Радикально налаштовані нововолинці готові перекривати дорогу, аби зупинити шкідливе виробництво. Депутат міської ради від партії УКРОП Віктор Марчак каже: це не вихід. Він зініціював створення тимчасової комісії із вивчення питання шкідливих викидів підприємства «Пан Курчак». На це засідання прийшли майже 70 небайдужих жителів Нововолинська.

«Підприємство розташоване на території міста і викидає у повітря речовини, що забруднюють навколишнє середовище. Від нестерпного запаху люди навіть втрачають свідомість, – розповідає Віктор Марчак. – Тимчасова екологічна комісія розслідує ці питання й шукає шляхи їх розв’язання. Проб¬лема набула значного розголосу серед місцевого населення. Дирекція заводу змушена йти назустріч, бо вже немає іншого виходу».

Депутатська комісія на чолі з Віктором Марчаком відвідала «Птахокомплекс «Губин», оглянула територію підприємства та утилізаційну установку, ознайомилася з документами, обговорила шляхи розв’язання проблеми зі смородом у Нововолинську.

«Під час огляду птахокомлексу виявили деякі негаразди, які керівництво заводу пообіцяло ліквідувати, – зазначив голова фракції «УКРОП» у міській раді Олег Простопчук. – Вони хочуть отримати дозвіл на викиди шкідливих речовин від спалювання пір’я. Це питання гостро постало на засіданні комісії. До моменту усунення цього запаху не будемо розглядати можливість надання дозволу на додаткові викиди. Сподіваюся, буде досягнуто компромісу між керівництвом заводу й місцевими жителями».
Депутати-укропівці долучилися до обстеження джерел неприємного запаху

«Ми не приховували нічого під час обстеження. Готові впродовж двох місяців ліквідувати усі джерела неприємних запахів. Перші фільтри приїдуть з-за кордону 28 лютого. Поставимо їх відразу, щоб забрати шкідливі викиди», – переконував керівник заводу Володимир Львов.

«Комісія визначила два джерела неприємного запаху. Це спалювання пір’я та відходи від роботи флотаторного цеху, – підсумував голова комісії Віктор Марчак. – Після переговорів дирекція заводу пообіцяла поставити вугільні фільтри у флотаторний цех. А пір’я або спалюватимуть на підприємстві, якщо налаштують екологічно правильно цей процес, або вивозитимуть у Жовкву на ветсанзавод, з яким укладено угоду».

Укропівець переконує: депутатська комісія триматиме під контролем це питання до його повного розв’язання.

Світлана ЧУНЬ, Нововолинськ

Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційного агентства Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 23 Лютого 2018 13:29
Менi то добре пахне! Курками! Ми всi з села
Че Показати IP 23 Лютого 2018 14:20
Чим ближче вибори - тим сільніше буде смердіти
А ще депутат... Показати IP 23 Лютого 2018 19:27
Вся причина у тому, що безвідповідальний Мартиняк економить на всьому: на фільтрах. на грошах, на пір'ї, а найбільше на власній совісті та повазі до людей. От і смердить від нього. А ще депутат...
Ну-ну Показати IP 23 Лютого 2018 20:01
То на виборах і далі за нього голосуйте .Ще не так засмердить...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus