USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Пам'ять зберігає все…»: у Луцьку презентували меморіальний сайт, присвячений загиблим Героям. Фото

7 Грудня 2023 21:45
У Волинському краєзнавчому музеї представили своєрідну базу даних про полеглих волинян – захисників нашої Батьківщини. Практична реалізація ідеї сайту «Небесний легіон Волині» багато в чому стала можливою лише завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Все почалося зі збору та систематизації розрізненої інформації про загиблих воїнів, яка відбувалися у межах Меморіального дослідницько-пошукового проєкту Малої академії наук «Небесний легіон Волині». Ідея полягала у максимальному залученні вчителів та учнів закладів різного рівня, які за місцем проживання долучилися до фіксації фактів про кожного воїна.
Презентуючи ідею, директорка обласної Малої академії наук Тетяна Михалюк пояснювала, що важливим є саме збереження не лише історичних довідок про солдатів. Надзвичайно цінними є системний підхід до накопичення та аналізу згадок, спогадів, розповідей сусідів, друзів, учителів, рідних загиблих Героїв. Таким чином науковці сподіваються створити повноцінний портал, в основі якого лежатиме сайт, а окрім того, буде видано Книгу Пам’яті про полеглих захисників.

Перший крок зроблено: перед представниками влади, партнерами проєкту, громадськими діячами, музейниками, освітянами, студентами творці продемонстрували сайт «Небесний легіон Волині» (https://volynlegion.com.ua/).
«Увіковічнимо пам'ять про кожного нашого героя разом» – ці слова, зазначені на головній сторінці порталу, якнайкраще описують мету проєкту. На сайті можна не лише знайти інформацію про загиблого воїна за громадами Волині чи за прізвищем, але й кожен може стати співавтором історії його життя. У розділі «Поділитися спогадами» можна завантажити текст, додати світлини чи відео. Відповідний принцип роботи сайту, подібний до «Вікіпедії», сприятиме його наповненню, адже, як підкреслюють автори проєкту, роботи ще дуже багато!
Читати ще: Презентація книги та нового проєкту: у Луцьку вшанували пам'ять загиблих військових

Професор, академік, Президент Малої академії наук Станіслав Довгий, який звернувся до присутніх дистанційно, подякував волинським науковцям за колосальну роботу, а також відзначив важливість підтримки влади усіх рівнів у його реалізації та допомогу, надану Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом».
Голова правління Фонду Катерина Шкльода ділиться емоціями: «Коли ми розпочинали цю роботу, усвідомлювали, як буде тяжко. Але насправді найтяжче було побачити результат. Коли переглядаєш світлини на сайті, сльози навертаються на очі, тому що бачиш, які у нас красиві чоловіки й жінки, які вони сильні, мужні, який у них був інтелект, потенціал, на що вони були здатні, адже декого знав особисто. І втрачати їх надзвичайно тяжко. Наш обов’язок сьогодні – вшановувати їх. І він не менш важливий та актуальний, ніж підтримка військовослужбовців. Цей сайт, ця робота є величезним кроком у реалізації завдання – аби ніхто не забув про наших Героїв».
«Нам всім сьогодні буде дуже тяжко говорити, адже усвідомлюємо відповідальність справи – зібрати найцінніше – пам'ять про Героїв. Відповідальність за цю роботу – колосальна. Адже необхідно правильно відтворити, зберегти цю пам'ять і зробити так, щоб вона була дієвою... Наші волинські науковці взяли на себе місію сформувати пантеон Героїв Волині, України, нашої нації», – підкреслила депутатка Верховної Ради України Ірина Констанкевич.
Враженнями від проєкту поділилися перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Наталія Матвіюк, яка відзначила розробників сайту почесними грамотами, ректор ВНУ імені Лесі Українки Анатолій Цьось, проректорка з науково-педагогічної роботи та досліджень ЛНТУ Олена Лютак, директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. Усі суголосні в оцінці важливості функціонування сайту «Небесний легіон Волині» як унікального зібрання історій життя та бойової слави кожного, хто віддав життя за Україну.
Голова Луцької міської організації Спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський наголосив на необхідності впровадження проєкту на загальнонаціональному рівні:

«Не скажу, що знаю кожного з цих солдатів, але знайомих тут, на жаль, багато. Наші діти у кожній територіальній громаді мають знати, якою ціною їм дається мирне життя. Сподіваюся, що це не буде черговий сайт. Вірю, що інформацію буде донесено до якомога більшої кількості людей не тільки на теренах нашої області».
«Насправді проєкт дуже важкий. Ми хочемо достукатися до кожного серця, аби всі зрозуміли, яка неймовірно важка ціна нашого майбутнього. Бачимо подальшу реалізацію у розширенні проєкту, видавництві Книги Пам’яті… Я як мама військовослужбовця щодня молюся, аби не побачити його у цьому Небесному легіоні… Дякую усім!» – не стримала сліз Тетяна Михалюк у заключному слові.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 8 Грудня 2023 12:37
не робіть такої дурні. лишіть скорботу рідним загиблих. чим раніше вони приймуть "нову" реальність, тим швидше повернуться до життя. здатність забувати рятує людину від самознищення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus