USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Пам’яті сивого барда: лучани читали поезію Костя Шишка

25 Травня 2018 19:00
«В обідній час вулицею її величності Лесі Українки у княжім місті Луцьку прогулюється чоловік у зеленому пальті, чорному капелюсі і розчовганих черевиках. У нього сива борода, кудлаті брови, почервонілі від безсоння очі. У пожовтілих від тютюну пальцях димить дешева цигарка. Загомонить бува з вітром! Про що це він?» – таким побачив в 2000 році луцького поета-урбаніста Костя Шишка письменник Сергій Цюриць.
Кость Шишко і Олександр Терновий

Сьогодні у затишному сквері на гамірній та багатолюдній вулиці Лесі Українки «спостерігає» за нами Кость Шишко – у великих на пів-обличчя окулярах і крислатому капелюсі, з-під якого спадають пасма густого волосся, у своєму звичному пальті. В руці він тримає чашку улюбленої міцної кави – класичного напою інтелектуалів. І зауважує собі: як ми поспішаємо у буденних клопотах, відпочиваємо на зручних лавках скверику, п’ємо каву чи ласуємо морозивом. Печальний сивий бард Кость Шишко у своєму скульптурному втіленні знову серед лучан на своїй улюбленій вулиці.
24 травня легендарному луцькому поетові-шестидесятнику, художнику, інтелектуалу Костеві Шишку виповнилося б 78 років. Цього

дня у сквері, названого його іменем, зібралися його давні друзі і колеги, шанувальники таланту і перехожі. Ділилися спогадами про поета і читали його вірші. Про #Флешмоб_пам’яті_Костя_Шишка домовилися напередодні ввечері: анонсували через соціальну мережу Фейсбук, просто зателефонували один одному.
Своєрідним сигналом для початку неформального заходу стала екскурсія міських школярів, яким екскурсовод саме показувала скульптуру луцького інтеліґента і розповідала про поета.

Я – дощ.

Я – дощ.

Я сивий бард

осінньої печалі…

О, свіжість барв!

О, вранішня цното конвалій!(«Пісня дощу»)
Її розповідь підхопила знана волинська художниця Олена Бурдаш, яку з Костем Шишком пов’язувала давня дружба. «Він був неперевершеним оповідачем, – пригадувала Олена, – Знав напам’ять сотні поезій. Ми слухали його з захопленням! Він доречно стишував і підвищував голос, жестикулював, інколи декламував з пафосом, дуже майстерно».
У форматі флешмобу, позбавленому показного пафосу і списків доповідачів, друзі та шанувальники віддали свою шану мистцеві, талант якого в українському контексті можна порівняти з шевченківським. Своїми спогадами і роздумами про творчість Костя поділилися його товариші письменник Сергій Цюриць, Леонід Сахнюк.

Поважний літературний доробок Шишка вражає вибагливого читача розмаїттям жанрів і глибиною тем – а це три вінки сонетів, книжка самобутніх «Писанок» у жанрі поезомалярства, сюрреалістичний цикл «Мульплікаційне», поема-бурлеск «Епупея», сотні творів соціально-філософської та пейзажно-психологічної лірики, неперевершені переклади з кількох європейських мов та багато інших творів. Яскравий талант поета-патріота зазнав гонінь тоталітарної системи, яка зробила все, аби його голосу не почули, аби загнати його в пастку забуття.

Ми – не підпільна організація!

Ми – нація!

Ми – все ж таки нація! (З поеми «Серце матері»)
Виступає Сергій Цюриць
Поезію Шишка читає Леонід Сахнюк
На жаль, роки проголошеної незалежності України не принесли Костеві Шишку заслуженої уваги і вшанування. Досі його поезія рівня світового поетичного бомонду залишається непрочитаною загалом з тією уважністю, на яку давно заслуговує. Сергій Цюриць з гіркотою пише: «Талановитий поет із Волині Кость Шишко – незумисне забутий чи із незнання сучасною Україною?... Неповернуті в Україну імена, особистості поруч із нами».

Не вміємо ми плевел

Від зерен одрізнити

І гідно не померлих

А живих ушанувати.

Серед тих, хто взяв участь у спонтанній зустрічі-імпровізації – художник Володимир Жежерун, мистецтвознавиця Олена Романюк, краєзнавець Олександр Котис, радниця міського голови Маріанна Сорочук, шанувальники таланту Шишка Олександр Сєдих, Анатолій Чайкін, Анна Мартинюк та інші. Свої вірші прочитав молодий талановитий луцький поет Rtu. Флешмоб підтвердив розуміння того, що такі зустрічі потрібні лучанам ще й тому, що під час спілкування народилися нові ідеї у популяризації творчості нашого видатного земляка, налагодилися тісніші контакти.
Виступає Олена Романюк
Вірші Шишка читає Анна Мартинюк
Свої вірші читає Rtu

«Цей поет високий і достойний, творчість якого збагатить скарбницю вітчизняну, до підручників українських буде повернута», –сформулював завдання сучасникам письменник Сергій Цюриць.

І невже не лишу

я на світі слідів,

а безслідно спливу,

як проточна вода?

Та наперекір усьому

Все ж не лаю й таку

навіть долю мою:

у котромусь садку

я траву напою.

Наді мною трава

заспіва, зашумить,

заповітні слова

про осмислену мить.

Переглянути архівні матеріали, відео, ознайомитися з фото робіт і прочитати поезію Костя Шишка в електронному форматі можна на його персональній сторінці на сайті Галереї мистецтв.
Вірші Костя Шишка

Використано цитати з публікації «Кость Шишко: в обнімку з Хайямом і Бодлером» Сергія Цюриця («Луцький замок», №22 (225) від 01.06.2000)

Архівне фото – Віктора Чухрая

Фото події Любомира Безручка і авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Кравчук Показати IP 25 Травня 2018 22:14
Інтелигенти ви де?
До Кравчука Показати IP 25 Травня 2018 23:05
Тобі, Кравчук, до Ілліча, як від коліна до плеча ! Хоча ти вже сам себе інтелИгентом вважаєш. Тішся !
Лучанин Показати IP 26 Травня 2018 19:24
Заслужив Кость Шишко Великої шани. І останнє зібрання є тому свідченням. А лучани задаються питанням чи то пам'ятник поету ? Виявляється, що ні ! У свій час проявив ініціативу благодійний фонд І. Палиці - виділив кошти на пам'ятник. А Кравчук, будучи заступником мера, зголосився спорудити. От тільки грубо порушивши установлений порядок будівництва. Без конкурсу. У змові із І. Дацюк, яка називає себе скульптором. Чим було викликана хвиля обурення творчої інтелігенції. Бо до художньої цінності цінності твору, використання коштів і юридичну правомочність цього твору - багато питань. І як результат - пам'ятник самовільно встановлений, невідомо кому та ще й не взятий на облік. А щоби викрутитись, то назвав Кравчук його - пам'ятник інтелігенту. Тобто офіційно - ніякий він не пам'ятник Костю Шишку. Ось до чого приводить непрофесіоналізм, жлобство, захланність і цинізм. Пошли нерозумного богу молитися ... .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus