USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Пенсії, тарифи та субсидії: яким буде життя українців з 1 березня

1 Березня 2021 09:00
Березень може потішити багатьох українських пенсіонерів і людей, які мріють про власне житло. З 1 березня буде проведена індексація пенсій для більшості пенсіонерів і запланований запуск урядової програми «Доступна іпотека 7%».

Протягом березня 2021 року істотних змін комунальних тарифів в Україні не очікується, оскільки уряд заморозив ціни до кінця опалювального сезону. Однак заплановане підвищення цін на залізничні квитки.

Які зміни чекають на українців – у матеріалі Главкому.

Індексація пенсій

З 1 березня буде проведена індексація пенсій для більшості пенсіонерів. Коефіцієнт індексації, відповідно до постанови Кабміну, складе 11%, що, за розрахунками уряду, відповідає 50% показника інфляції і 50% зростання середньої зарплати за минулий рік.

Ціни зросли на 5%, зарплата – на 17%, відповідно до формули індексації, (5 + 17) : 2 = 11%. Нагадаємо: саме таким коефіцієнт індексації був і в 2020 році – 11%.

За розрахунками уряду, ву2021-му внаслідок індексації пенсії зростуть приблизно у 8 млн українців. Надбавка загалом складе 308 грн, а мінімальна сума підвищення пенсій – 100 грн. Якщо ж внаслідок індексації підвищення виявиться меншим за 100 грн, решту суми нарахують у вигляді доплати до пенсії. Крім того, з 1 березня до 2200 грн збільшується мінімальна пенсія для тих, у кого страховий стаж становить 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки).

Ціни на газ

Оскільки Кабмін ще в січні вирішив обмежити ціни на газ для населення, істотної зміни тарифів не очікується. Протягом лютого-березня 2021 року ціна встановлена на рівні 6,99 гривень за кубометр.

При цьому деякі постачальники газу встановили більш низький тариф. Зокрема, «Нафтогаз» продає газ населенню за ціною 6,86 гривень за кубометр у січні-березні. Процедура зміни постачальника газу максимально спрощена, і сотні тисяч побутових споживачів вже зробили це.

Тарифи на тепло

До кінця опалювального сезону тарифи для населення на централізоване постачання теплової енергії та постачання гарячої води змінюватися не будуть. Для цього 9 лютого після переговорів між «Нафтогазом», органами державної влади та Асоціацією міст України був підписаний Меморандум про взаєморозуміння.

До 30 вересня 2021 року «Нафтогаз» надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеної в тариф. Після цього сторони повинні знайти джерела для компенсації цієї різниці.

Тарифи на електроенергію

До кінця березня будуть діяти тарифи, встановлені з січня 2021 року. З початку року скасовано пільговий тариф на перші 100 кВт на рівні 90 копійок за 1 кВт. Для населення діє єдиний тариф 1,68 грн/кВт.

При цьому частини населення підвищення тарифу буде компенсовано. Це стосується півмільйона українців, у яких встановлено електроопалення. Компенсація у розмірі 1,4 млрд гривень буде надходити на рахунки постачальників електричної енергії.

Субсидії

Незважаючи на те, що в державному бюджеті видатки на субсидії знижені, цієї суми точно вистачить до кінця опалювального сезону.

Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, витрати з державного бюджету на субсидії у січні 2021 року зросли на 1 млрд гривень. За місяць було виплачено 7,6 млрд гривень. Всього у держбюджеті на 2021 рік видатки на виплату житлових субсидій передбачені в сумі 36,6 млрд гривень, що на 1,5% менше, ніж в 2020 році.

Ціни на залізничні квитки

Вартість залізничних квитків в Україні зросте на 2% вже з 1 березня 2021 року. Потім квитки будуть дорожчати щомісяця до кінця року. За рік вартість квитків підвищиться на 22%.

Кредити на житло під 7% річних

На 1 березня запланований запуск урядової програми «Доступна іпотека 7%». Вона спрямована на здешевлення банківських іпотечних кредитів. Тобто мається на увазі, що відсотки за кредитами частково будуть гаситися зі спеціального фонду за державний рахунок, отже позичальникові кредит коштуватиме всього 7% річних.

В середині лютого Кабмін спростив умови для отримання такого кредиту. Тепер умови такі:

позичальник має бути громадянином України, дієздатним, віком не старшим за 70 років;

позичальник мусить мати дохід, достатній для виплати кредиту, та водночас середньомісячний сукупний чистий дохід його сім’ї не має перевищувати 10-кратного розміру місячної середньої зарплати в тому регіоні, де розташований предмет іпотеки (квартира чи будинок);

не мати іншої житлової нерухомості або прав на об’єкти незавершеного будівництва, якщо їхня площа перевищує нормативну.

Умови по кредиту:

вартість предмета іпотеки не має перевищувати 2,5 млн грн (близько 90 тис. доларів);

сума кредиту не має перевищувати 2 млн грн, строк кредиту – до 20 років;

початковий внесок позичальника має становити не менше 15% від вартості об’єкта нерухомості.

Також є вимоги до об’єкта нерухомості:

будинок, в якому розташований предмет іпотеки, має бути зданий не раніше, ніж за три роки до того року, в якому береться кредит (тобто в 2021 році підходять будинку, добудовані в 2018 році або пізніше);

це не має бути соціальне або службове житло.

Банками, що першими взяли участь у програмі, стали:

ОТП Банк, Приватбанк, Банк «Глобус», Мегабанк, Кредобанк, Ощадбанк, Укргазбанк.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) прогнозує прискорення інфляції в 2021 році до 7%. Головними факторами сплеску інфляції будуть фактори пропозиції, зокрема продовольства і подорожчання енергоносіїв (в якості автомобільного палива, так і природного газу для потреб населення і залежних від нього послуг ЖКГ).

У державному бюджеті на 2021 рік закладено рівень інфляції на рівні 7,3% (грудень до грудня попереднього року). Це офіційний прогноз Мінекономіки, затверджений Кабінетом міністрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 1 Березня 2021 12:15
8% iнфляцiя офiцiйна. Тодi яка фактична? 23%??? п... ц!!! крiм балачок варто щось очiкувати?
73% до Анонім Показати IP 1 Березня 2021 13:30
Покращення на покращенні. Навіть останнє покращення якого не було, знову покращилось.
пенсіонер Показати IP 1 Березня 2021 17:18
пенісію збільшать аж на 100 грн !!!!!!!!!! бігом треба брати іпотеку , поки у влади не закінчився приступ небаченої щедрості

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus