USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Переселення, депортація та УПА: у Луцьку юні науковці досліджували свій родовід. Фото

19 Квітня 2024 10:04
Уперше в обласному центрі Волині для учнів 14-18 років провели конкурс «Мій родовід», впродовж якого учасники створювали наукові роботи, досліджуючи історію своїх родин. Окремі конкурсанти дослідили свої сім’ї аж до сьомого коліна.

Організували конкурс факультет історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки у співпраці з Волинською обласною Малою академією наук за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Конкурс провели у два етапи: під час заочного оцінювання роботи було відправлено на рецензування, де їм ставили певні бали; під час другого етапу визначали фіналістів та прослуховували їхні усні відповіді. Загалом у конкурсі було представлено 45 наукових робіт.
Як розповіла доцент кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Світлана Чибирак, конкурс відбувається вперше, його вирішили провести, аби актуалізувати увагу молодої аудиторії до своєї спадщини, роду, історії краю та історії України загалом.

«Окремі учні дослідили свої родини до шостого-сьомого коліна та виявили досить цікаві факти з історії переселень, депортацій і служби в армії у період міжвоєнного часу, наприклад, у польському війську та в УПА. Завдання конкурсу – якомога більше пізнати свою родину, а також місцеву історію.

Окремі роботи мали чудові презентації та доповнення. Майже всі конкурсанти склали своє генеалогічне дерево, використовуючи для цього цифрові технології, зокрема програму MyHeritage. Переможця було визначити дуже складно, але спільними зусиллями комісія це зробила. Я вважаю, що всі діти, які брали участь в цьому конкурсі, апріорі є переможцями», – сказала Світлана Чибирак та подякувала Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за цінні подарунки для переможців.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода зауважила, що Фонд радо долучився до проведення конкурсу «Мій родовід», адже це важливий внесок у виховання патріотизму в дітей, любові до рідного краю та історії свого роду.

«З дослідження свого коріння в дітей з’являється бажання пізнавати історію й те, ким вони є. Багато з учасників дізналися про свої сім’ї факти, про які раніше навіть не здогадувалися: в когось прабабусі були у вигнанні, а у когось родичі воювали в УПА. Ми чули від дітей, що вони захоплюються своїми предками і в майбутньому будуть робити ще глибші дослідження про них. Також цінно, що цим своїм захопленням діти поділилися з однолітками, тому в учнів, які не брали участі у конкурсі, виникло бажання вивчати свій родовід. Саме тому Фонд Ігоря Палиці «Тільки» разом» зараз дуже активно підтримує дитячі та молодіжні заходи, які покликані розвивати і виховувати патріотизм та любов до історії свого роду, Волині й України», – відзначила Катерина Шкльода.
Ректор ВНУ Анатолій Цьось переконаний, що конкурс «Мій родовід» надзвичайно важливий для формування патріотизму в дітей та розвитку України у майбутньому.

«Якщо дитина знає історію свого роду, то вона є самодостатньою, патріотичною та небайдужою. Також такі конкурси важливі загалом для нашої країни. Великою мірою світогляд людини визначає майбутнє України. Якщо ми з учнівського віку проводитимемо такі конкурси та формуватимемо патріотизм у дітей, то я переконаний, що наша країна буде могутньою і розвиненою», – наголосив Анатолій Цьось.
Отож, гран-прі конкурсу «Мій родовід» отримала Анастасія Гасумянц, два перші місця посіли Максим Челяда та Катерина Зажіцька. Організатори наголосили, що усі конкурсанти апріорі є переможцями, тож жоден з них не залишився без подарунків.
На завершення для конкурсантів і їхніх наставників організували історичну екскурсію Луцьком. Конкурс про дослідження свого родоводу планують зробити щорічним.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus