USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Перевернуте навчання»: як відбуваються онлайн-уроки у луцькій гімназії

26 Березня 2020 11:35
Школярі 5-11 класів Луцької гімназії № 21 імені Михайла Кравчука навчаються дистанційно. Карантин вніс корективи в освітній процес, тепер діти вдома, втім, уроки відбуваються щодня, але «перевернуті» й під час них ніхто не робить зауваження, що учень їсть.

«Нова форма навчання суперова», – ділиться враженнями десятикласник Михайло Зубрицький.

«Якщо запитати будь-кого з учнів, то найбільша проблема – вставати зранку та йти у школу. А завдяки тому, що ми працюємо онлайн, то я почав краще висипатися, адже уроки змістили з 8:30 на 9:00, плюс до цього встаєш пізніше – за 20 хв до початку пар. Відповідно, є зовсім не зайва година сну», – пояснює хлопець.

Заступниця директора Оксана Коваль каже, що у гімназії відбувається «перевернуте навчання».

«Зараз учень має завдання, його опрацьовує і коли виходить онлайн до вчителя, то має конкретно запитувати, що не зрозумів. Далі вчитель роз’яснює й допомагає засвоїти матеріал», – розповідає Оксана Коваль.

Учень працює з гаджетом, на столі книги, зошити, у моніторі – вчитель. О 9:00 – стартує перша пара. Гімназист відкриває програму Google Hangouts, тут усі однокласники та педагог можуть бачити і чути один одного. Коли вчитель говорить – школярі вимикають мікрофон, хочеш сказати – вмикаєшся, і так по черзі, щоб не виникав гамір. Одночасно відкрита програма Google Classroom, де вчитель дає завдання, які можна виконувати онлайн. Для кожного уроку є свій розділ. Пара триває 55 хв, далі 5 хвилин перерви й інше заняття. Уроки відбуваються за розкладом, як у школі щодня. Журнал і щоденник в електронній формі.
ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ ЦІКАВІШЕ

Про нову форму навчання Михайло Зубрицький відгукується позитивно.

«Загалом вчителі дуже добре викладають, цікаво. Якщо щось не зрозумів – то питаєш і одразу отримуєш відповідь. Більше того, я б сказав, що така форма навчання ефективніша, адже нам дають завдання, ми його розглядаємо і вже під час онлайн-спілкування задаємо питання, уточнюємо, розбираємося зі складними моментами. Раніше ж було як: під час традиційного навчання нам розповідають на уроці матеріал, потім щось хочеш розпитати, уточнити, а часу обмаль. Виходить, що тепер підходимо до навчання по-іншому.

Нове навчання цікавіше, бо з інтересом опрацьовуєш матеріал, потім у комфортній, довільній формі доопрацьовуєш його. От для прикладу, під час класичної форми навчання, в школі є дрескод, ти маєш дотримуватися певних правил, дисципліни. Буває, що втомлюєшся, важко сидіти, стаєш розсіяним, відволікаєшся і якість роботи стає гіршою. А тут ти сидиш у теплій, домашній атмосфері, розслаблений, захотів – зробив чаю, вже ніхто не зробить зауваження, що їсти на уроці не можна.

До недоліків можна віднести те, що немає наших перерв, на яких весело спілкувалися з друзями, але ми вже давно звикли до спілкування онлайн, тому тут усе стабільно», – каже хлопець.
ВПРОВАДЖЕННЯ ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ: СПОЧАТКУ БУВ ОПІР

Елементи електронного навчання у гімназії розпочали впроваджувати 5 років тому. Заступниця директора Оксана Коваль каже, що адміністрація закладу та педагоги не чекають вказівок зверху і намагаються запроваджувати новації.

«Якщо порівняти стару систему освіти, то раніше школярі були споживачами знань, нині ж вони здобувачі освіти. Відповідно і ми рухаємося в ногу з часом.

Спочатку школу зареєстрували, як навчальний заклад, у Google-акаунті та отримали усі послуги безплатно. Це використання преміум-версій програм та необмежене місце для збереження даних. Пригадую, що спочатку був опір від педагогів, адже усе нове дається складно. Але практика показала, що це зручно та швидко.

Як результат, у школі відбувається електронне календарне планування навчання, є електронний щоденник для дітей та електронний журнал для оцінювання. Тепер немає такого: не побачив завдання чи не почув на уроці, бо усе є на хмарі. Також, що цікаво, щодо оцінювання: вчитель дає завдання чи тести, діти розв’язують і педагог має глибокий аналіз знань учнів. Він бачить скільки відсотків класу засвоїло той чи інший матеріал, у якому саме пункті є труднощі, аналіз показує загальну тенденцію, також індивідуальні результати кожного здобувача освіти», – розповіла Оксана Коваль.

Вона радить усім педагогам використовувати можливості інтернет-сервісів, каже, що їх освоїти не складно, бо є відео-уроки, які допомагають поетапно усе налаштувати та навчитися працювати дистанційно.

Загалом, на Волині є 611 шкіл. Нині усі вони зачинені для відвідувань учнів, втім, усі заклади освіти зобов’язали перейти на дистанційну форму навчання.

Підготувала Анна Панафідіна
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Йой Показати IP 26 Березня 2020 11:53
А як же техніка безпеки? Учні 55 хвилин в компютері, 5 переви та знову 55 пяляться, а потім... і так пів дня? То які зомбі з них будуть? Та вони за 5 хвилин в туалет сходити не встигнуть. Нові технології теж з розумом треба застосовувати. А як уроки фізкультури дистанційно проходять?
Цікавий до Йой Показати IP 26 Березня 2020 12:32
Як дві дитини і один комп?
Олег до Йой Показати IP 26 Березня 2020 18:07
Вам же пояснили, що є самостійна робота, вони ж не весь час за пк
Тарас Показати IP 26 Березня 2020 12:42
думаю діти за іграми на телефонах і комп'ютерах проводять більше часу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus