USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Пережила 2 Світові війни: померла найстаріша жінка України

24 Січня 2019 17:50
У віці 107 років померла найстаріша жінка України – схимонахиня Іоанна. Жила у Жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої матері в урочищі Кип’яче Малинського району на Житомирщині.

Про смерть повідомив її внук отець Роман Барановський (Роман Лілея), пише Gazeta.ua.

«Сьогодні відійшла у вічність схимонахиня Іоанна у віці 107 років, вона пережила 2 Світові війни, Голодомор і 18 років була у засланнях за любов до України», – написав священик у Фейсбуці.

У миру – Марія Дмитрівна Мороз народилася у селі Малий Кучурів Заставнівського району на Чернівеччині 25 березня 1911-го. Народилася в Австро-Угорській імперії, потім прийшли румуни, потім «совєти», які вислали до Сибіру, де провела близько 16 років. А перед тим на 10 років до Уралу за націоналістичні погляди відправили її чоловіка.

У 99 років стала інокинею. Потім отець Роман забрав її до жіночого монастира у Кип’ячому, де вона прийняла постриг у монахині, а згодом – у схимонахині.

У монастирі стверджують, що схимонахиня Іоанна – найстаріша жінка України. Торік вона успішно перенесла операцію з видалення катаракти. У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського це перший випадок, коли пацієнтці такого віку провели операцію на очах.

На свій день народження у березні 2018-го згадувала, де стояла їхня хата; де у 3-річному віці дізналася про початок Першої Світової. Згодом рятувала земляків від епідемії тифу. Годувала хворих сметаною з ложечки. Щоб не заразитися – змочувала хусточку в нафті.

«Я ішла до сусідів, до дітей гратися, і раптом задзвонили у 3 церквах разом дзвони. Ішла жінка й каже: що ся стало? А друга й каже: война ся зачала», – згадувала схимонахиня Іоанна. Пригадувала, як до Чернівців в’їжджав імператор Франц Йосиф.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 24 Січня 2019 18:51
Царство Небесне і земля пухом!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus