USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Перше місто в Україні відмовилось від російської мови у школах

14 Жовтня 2017 16:16
У школах Хмельницького більше не вивчатимуть російську мову. Про це заявив міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, інформує Українська правда.

"Із понеділка поточного тижня в Хмельницькому більше немає жодної школи та класу, де б вивчалася російська мова", – йдеться в повідомленні.

"Далі ми беремося за факультативи. Прошу розуміння й підтримки, бо одномоментно виправити ситуацію неможливо", ‒ зазначив міський очільник.

Директор департаменту освіти Хмельницької міськради Роман Миколаїв пояснив, що таким було бажання батьків.

"Підтверджую вам, що нашою позицією була відмова у загальноосвітніх навчальних закладах Хмельницького від вивчення російської. Дійсно, це була позиція міського голови, але ми це здійснили, коли було бажання на те батьків, і коли вони підтвердили це відповідними заявами", - сказав Миколаїв.

Він додав, що до міської влади з цього приводу надійшло близько 20 колективних звернень від батьків та громадських об'єднань.

За словами Миколаїва, вчителів російської мови у зв'язку зі скасування відповідних уроків не звільнять – вони викладатимуть світову літературу. Рішення про скасування уроків російської у школах не приймалося на засіданні міської ради, його прийняв департамент.

"Це не є питання відання міської ради взагалі", - сказав Миколаїв.

Він додав, що російську мову можуть повернути у школи на вимогу батьків, але за двох умов.

"Звісно. І не тільки російську. Можливо, хтось захоче вивчати ромську, угорську, то вони можуть писати таке звернення. І за наявності відповідних кадрів та не менше, ніж 12 заяв від учнів, ці заяви будуть задоволені. У принципі у нас є факультативи з російської мови. Хоча ми вважаємо, що і з ними треба закінчувати", - сказав Миколаїв.

При цьому він додав, що на вимогу батьків з програми не можуть виключити англійську мову, математику чи інший з обов’язкових предмет.

Миколаїв переконаний, що скасування російської мови не утискає права учнів, а "навпаки допомагає державі Україна утвердитись і уникнути розхитувань, які відбуваються саме завдяки російській мові".

"Не винна сама мова як явище. Вона всесвітня, літературна. Але винні ті люди, які використовують її як інструмент. Ми боремося не проти мови, а прости інструменту, завдяки якому розпочалась війна. Тим більше Хмельницький цілковито україномовний", - сказав Миколаїв.

Він упевнений, що діти зможуть читати російських класиків в оригіналі, бо "телебачення і радіо у нас суцільно російськомовні".

Загалом у Хмельницькому 41 школа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
АНАТОЛЬ_ Показати IP 14 Жовтня 2017 16:35
Російську й так всі знають як має бути. Вивчай чи не вивчай а всі добре російською мовою користуються коли їдуть до Польщі чи на Білорусь за копійкою чи на заробітки в Росію
123 Показати IP 14 Жовтня 2017 17:14
Правильно, кацапів за Урал, хай китайську вчать
Бандерос Хулі до 123 Показати IP 14 Жовтня 2017 21:52
Не згідний,Ви забули,що відрізняє людину від мавпи?А знати-не значить користуватись.В Європі чим більше мов знаєш,легше прожити,але,про що я.
1234 до 123 Показати IP 16 Жовтня 2017 16:18
Справа не в мові, не в кольорі шкіри, не в релігії, якщо ти г**но по життю то неважливо кацап ти чі українець. З власного досвід, коли я був в Польші і мені зустрівся китаєць, то ми розмовляли російською.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus