USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Перших волинян визнають бійцями-добровольцями АТО у березні

8 Лютого 2019 10:53
Волиняни, які одними з перших пішли на фронт захищати територіальну цілісність України на Донбасі, отримають визнання бійців-добровольців АТО/ООС на початку березня 2019 року.

Про це йшлося під час першого засідання комісії з визнання бійців-добровольців АТО/ООС, яке відбулося 8 лютого у Волинській обласній раді.

Перший заступник голови обласної ради, голова комісії Олександр Пирожик зауважив, що це перше організаційне засідання комісії, на якому обговорюється подальша специфіка роботи комісії.

«Перших бійців-добровольців ми визначимо на початку березня 2019 року… Мова - про тих волинян, які пішли на фронт одними з перших і взяли на себе найважче тоді, коли армія ще не була сформована. Ми їх теж повинні визнати бійцями АТО/ООС», – сказав Олександр Пирожик.

Він додав, що як правило засідання комісії мають відбуватися в закритому режимі у зв’язку з обговоренням персональних даних бійців, аби вони в подальшому могли отримати пільги та соціальні гарантії.
Окрім того, Олександр Пирожик зауважив, що комісія розглядатиме питання про визнання реабілітованих осіб, які зазнали політичних репресій, і капеланів.

Як зазначила директорка департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації, секретар комісії Оксана Гобод, на сьогоднішній день департамент опрацьовує питання придбання посвідчень бійцям-добровольцям АТО.

«До нас звернулися шість осіб для встановлення статусу бійців-добровольців. Очікуємо подальшого надходження документів. Їх потрібно подавати особисто, адже йдеться про персональні дані та засвідчення заяви підписом», – зазначила Оксана Гобод.

Вона додала, що відповідно до оцінок департаменту мова про близько 50–80 волинян, які добровольцями пішли на фронт і зараз можуть звертатися за встановленням відповідного статусу.
Опісля їх визнання департамент ініціюватиме зміни до Програми соціального захисту населення, аби бійці-добровольці могли отримати компенсаційні виплати.

Відзначимо, що загалом до складу комісії з визнання бійців-добровольців АТО/ООС входять вісім осіб:

- голова комісії, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик;

- секретар комісії, директорка департаменту соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації Оксана Гобод;

- член громадської організації «Спілка ветеранів добровольців» Юрій Мельнійчук;

- член громадської організації «Товариство сприяння збройним силам України та Військово-морському флоту «Цивільний корпус «Азов» Сергій Цуз;

- член 3-ї резервної сотні добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Михайло Андріюк;

- член громадської «Спілки воїнів АТО Волині» Павло Ковальський;

- голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Людмила Тимощук;

- головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Андрій Омельчук.
ВСТАНОВЛЕННЯ СТАТУСУ БІЙЦЯ-ДОБРОВОЛЬЦЯ

Бійцем-добровольцем АТО/ООС може бути визнано особу, яка перебувала або перебуває у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому ці особи не були включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами та брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Для визнання бійцем-добровольцем АТО/ООС особа повинна надати через департамент соціального захисту населення облдержадміністрації наступні документи:

- довідку керівника добровольчого формування про особу-заявника, що входив чи входить до складу добровольчого формування, із зазначенням терміну перебування в зоні АТО/ООС;

- письмові свідчення не менше двох свідків із числа осіб, які разом з такою особою брали участь в АТО/ООС та отримали статус учасника бойових дій, або інваліда війни, учасника війни, відповідно до Закону України «Про статус ветерана війни, гарантії їх соціального захисту», що підтверджують участь в АТО/ООС особи-заявника;

- інші матеріали, які засвідчують безпосередню участь у бойових діях у російсько-українській війні (фото-, відеофіксація) (за наявності);

- висновок/характеристику громадської організації (за наявності);

- документи, що підтверджують факт отримання поранення чи контузії під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення в районах бойових дій у складі добровольчих формувань (у разі необхідності);

- копію паспорту;

- копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- дві фотокартки розміром 3 см х 4 см;

- заяву встановленого зразка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ДШВ Показати IP 8 Лютого 2019 20:24
ПЕред реальними загиблими хоть нестидно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus