USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перший день засідання комітету Верховної Ради в Луцьку. Фоторепортаж

29 Листопада 2019 09:14
Протягом першого дня виїзного засідання парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики народні депутати, члени комітету, представники ОТГ та закладів культури Волинської області відвідали в Луцьку Музей Волинської ікони, перинатальний центр, музичну школу №1 імені Фридерика Шопена, центральну бібліотеку для дітей і Музей сучасного українського мистецтва Корсаків.

Виїзне засідання комітету Верховної Ради України, присвячене темі функціонування закладів культури в умовах децентралізації, розпочалося в обласному центрі Волині в четвер 28 листопада і триватиме два дні.
Народні депутати, представники обласної та місцевої влади, ОТГ, закладів культури та мистецтва Волинської області під час засідання комітету не тільки ознайомлюються з культурними надбаннями краю, а й обговорюють питання, як повинна розвиватися культурна політика на місцях, якими повинні бути її базові ідеологічні концепти, чому важливо розвивати мистецьку освіту і яку роль у цих процесах відіграють об’єднані територіальні громади, як зберегти мережу бібліотек та музеїв в регіонах, які заходи на державному рівні пропонують передбачити в рамках відзначення 150-річчя від дня народження видатної письменниці Лесі Українки.
Розпочалося засідання з робочої зустрічі у Волинській облдержадміністрації за участі, зокрема, заступника міністра культури, молоді та спорту Ірини Подоляк, народних депутатів Ігоря Палиці, Ірини Констанкевич, Олександра Ткаченка, голови Волинської обласної ради Ірини Вахович, в. о. голови Волинської облдержадміністрації Олександра Киричука, виконувача повноважень Луцького міського голови Григорія Пустовіта.
Народні депутати акцентували на важливості передачі приміщень закладів культури на баланс області, запровадження культурного податку, а представники об’єднаних громад ділилися досвідом.
Як розповіла в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини народна депутатка Ірина Констанкевич, проведення виїзного засідання парламентського комітету на Волині надзвичайно важливе.

«Волинь унікальна не тільки озерами та лісами, а й тим, що має власний особливий розвиток в умовах децентралізації. Децентралізація через створення ОТГ і зміни на місцевому рівні проходить на території області дуже непросто. Окремі громади мають кошти на утримання закладів культури, зокрема бібліотек, клубів, мистецьких шкіл, і можуть залучати гроші для розбудови інфраструктури. Однак у більшості є проблеми», – сказала вона.
За словами народної депутатки, делегація у складі комітету приїхала на Волинь, аби ознайомитися з її досвідом, узагальнити його, проаналізувати та напрацювати певні законодавчі рішення.

«Ідея децентралізації і законодавчого забезпечення полягала в тому, що культурні послуги повинні бути не менш важливими, але, на жаль, практика показує, що не завжди це так. Отже, які мають бути запобіжники, що треба зробити, аби діти мали доступ до мистецької освіти, культурних надбань, які культурні послуги повинні отримувати молодь чи старші люди – все це має бути прописано на законодавчому рівні. Тому народні депутати сьогодні тут. І я сподіваюся, що ми вже завтра напрацюємо документ, із яким будемо рухатись надалі», – резюмувала Ірина Констанкевич.

Із облдержадміністрації делегація вирушила до Музею волинської ікони, з діяльністю котрого присутніх ознайомила очільниця закладу Тетяна Єлісєєва. Вона розповіла, що, попри труднощі, колекція установи постійно поповнюється новими творами іконопису.
«Зараз ми представляємо 132 пам’ятки... Ми маємо гарну співпрацю з керівниками наших православних єпархій у плані передачі до нашого музею ікон», – сказала Тетяна Єлісєєва і додала, що заклад містить унікальні пам’ятки, зокрема «твори вершини іконопису».
Згодом делегація розділилася на дві групи: перша вирушила до Луцької центральної міської бібліотеки для дітей, а друга на запрошення нардепа Ігоря Палиці поїхала до Луцького перинатального центру

Зустріла народних депутатів, їхніх помічників, а також представників обласної влади директорка медзакладу Ірина Горавська. Вона повідомила, що зараз у центрі перебувають 118 пацієнток, а загалом за всього три місяці роботи в медзакладі народилося понад 300 немовлят.
Наступним пунктом програми стала Луцька музична школа №1 імені Фридерика Шопена, де на гостей чекало керівництво міста. До активного обговорення розвитку мистецької освіти в Луцьку долучилися всі.
Дискутували також про те, якою має бути сучасна мистецька освіта, які виклики стоять перед сьогоденням, які переваги мають нові підходи в організації роботи мистецьких шкіл, як можна використати досвід країн Європи тощо.
Останньою «зупинкою» насиченого дня став Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, відкритий трохи більше року тому.
Екскурсію закладом провели засновник музею Віктор Корсак, фундаторка музею, керівниця науково-дослідного відділу музею Леся Корсак та директорка Художнього музею Зоя Навроцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Га? Показати IP 29 Листопада 2019 22:31
Гарно сидимо. А чи надовго?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus