USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Під час виборів на Волині виявили дискримінацію осіб з інвалідністю

22 Липня 2019 15:42
Дільниці без пандусів та зі слабким освітленням і поради усім особам з інвалідністю голосувати на дому: про факти дискримінації повідомила громадський омбудсмен із захисту виборчих прав.

Про це йшлося під час пресконференції на тему «Паралельний підрахунок голосів та результати спостереження: ОПОРА про день виборів на Волині» 22 липня у Луцьку.

Як повідомила громадський омбудсмен з захисту виборчих прав ГМ ОПОРА у Волинській області Євгенія Коваленко, говорячи про зафіксовані у день виборів порушення, спецдільниця у луцькому пологовому будинку змінила місце роботи, нікому про це попередньо не повідомивши. Так, у кабінеті, який був вказаний на сайті ЦВК як місце роботи ДВК, нікого не було, натомість дільниця працювала на іншому поверсі у кабінеті, номер якого не вказаний на дверях. Окрім того, протокол засідання комісії був порожнім, а секретар комісії пояснювала це браком друкарської техніки. Омбудсмен вважає це порушенням та подала відповідну скаргу в ОВК. Наразі чекають відповіді. Вона нагадала, що адресу роботи дільниць можна змінювати, але для цього потрібно попередньо звернутися в ЦВК, щоб та винесла постанову. Самовільна зміна адреси може призвести до порушення доступу до дільниці спостерігачів, журналістів тощо.

Попередній моніторинг дільниць щодо доступності для осіб з інвалідністю дав результати: деякі дільниці змінили приміщення роботи з другого на перший поверх, також змінювали аварійні приміщення. Як зауважує Євгенія Коваленко, найгіршою ситуація виявилася у Луцьку, де, мовляв, зовсім не дбають про приміщення та не реагують на зауваження, які давали під час президентських виборів. На великих дільницях недостатньо кабінок для голосування, на багатьох дільницях відсутні пандуси. Не всі дільниці мають додаткове освітлення для осіб з порушеннями зору. Зокрема, у дільниці в приміщенні корпусу СНУ на вулиці Винниченка не лише відсутній пандус, а й освітлення настільки слабке, що навіть люди без порушень зору нарікали на те, що в кабінці не можуть прочитати, що надруковано в бюлетенях.

Як наголошує громадський омбудсмен, всі громадяни повинні мати належні умови для голосування, аби особи з інвалідністю не почували себе іншими. У Маневичах виборця на візку троє чоловіків мусили піднімати на дільницю, що працювала на другому поверсі будівлі, хоча перший поверх для роботи теж був цілком придатним. Окрім того, всі опитані секретарі та голови ДВК казали, що виборці з інвалідністю можуть голосувати на дому. Це Євгенія Коваленко називає дискримінацією.

Нагадаємо, про факти недоступності багатьох дільниць на Волині для осіб з інвалідністю громадський омбудсмен повідомляла напередодні дня виборів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus