USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Парламентські вибори на Волині: які порушення фіксували спостерігачі

22 Липня 2019 15:04
Спостерігачі виявили 48 порушень виборчого законодавства, однак ці порушення не могли мати суттєвого впливу на результати голосування.

Про це стало відомо під час пресконференції на тему «Паралельний підрахунок голосів та результати спостереження: ОПОРА про день виборів на Волині» 22 липня у Луцьку.

Презентували проміжний звіт за результатами спостереження представників ОПОРи у день голосування. Як поінформувала регіональний координатор ГМ ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата, у день виборів та під час підрахунку голосів і прийому документів в окружних виборчих комісіях в області працювали 70 спостерігачів ГМ ОПОРА. Системні спостереження в ОВК продовжують здійснювати і зараз. Наразі на Волині опрацювали 58,1% протоколів в багатомандатному окрузі та 62,48% в одномандатних округах.

Системних порушень, які могли б вплинути на результат голосування та підрахунку голосів не зафіксували. Однак це не означає, що жодних порушень на Волині не було. Протягом дня голосування і ночі, коли приймали виборчу документацію, спостерігачі зафіксували 48 порушень виборчого законодавства. Більшість з них стосувалися недостатньої кількості скриньок для голосування на дільницях та агітації у день виборів.

Проблемою залишається голосування виборців без пред’явлення паспорта. Так, два факти порушень такого типу зафіксували на Маневиччині, де на одній з дільниць виборцю дозволили проголосувати за водійським посвідченням, а на іншій спостерігач попередив порушення – у виборця не хотіли перевірити паспорт. Разом з тим, є негативна тенденція перешкоджання спостерігачам. Наприклад, факт опосередкованого перешкоджання зафіксували у Ківерцях, де спостерігач зранку не виявив членів ДВК у приміщенні дільниці, що працює у центральній районній лікарні. Виявилося, що ДВК самовільно змінила місце роботи, вирішивши, що актова зала закладу більш придатна для голосування, ніж фізіотерапевтичне відділення.

Інший факт трапився на дільниці 071052 у Луцьку, де спостерігача не пустили на підсумкове засідання комісії ввечері, мотивуючи це тим, що після 20.00 двері зачиняють для всіх. Насправді, закон дозволяє доступ всіх суб’єктів виборчого процесу, зокрема, спостерігачів, а двері зачиняють лише для виборців. Скаргу подали в ОВК, де її безпідставно відхилили, тож рішення планують оскаржувати в суді.

На дільниці у селі Теклине Камінь-Каширського району спостерігач не знайшов сейфу з бюлетенями. Його згодом привезли з іншого населеного пункту. Інші порушення стосувалися недостатньої кількості скриньок для голосування.

Фіксували і факти маніпуляцій з виборчою документацією. Так, на дільниці у селі Звиняче Горохівського району не вистачало контрольних листів для вкидання у скриньки для голосування. Також виявили два «протоколи з майбутнього», які були складені 21 липня, але датовані 22 липня у селі Конюхи Локачинського та Вигнанка Любомльського району. Крім того, фіксували випадки присутності двох спостерігачів від одного суб’єкта виборчого процесу, що теж є порушенням.

Два факти порушення процедури з боку ОВК виявили у Луцьку, де ОВК №22 приймала протоколи від ДВК по одномандатному та багатомандатному округах запаковані в один пакет. За законом, такі протоколи повинні бути запакованими окремо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus