USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Починаємо медогляди майбутніх школярів із жовтня», – директорка луцької поліклініки

4 Квітня 2023 19:34
Усі майбутні школярі мають відвідати визначених спеціалістів і пройти необхідні обстеження, а діти, які мають хронічні захворювання, та діти так званої диспансерної групи – ще й додаткові обстеження за показами вузькопрофільних фахівців.

Про медичні огляди майбутніх першокласників розповіла директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська під час програми «На часі» ТРК «Аверс».

Медогляд розпочинається з лікаря, з яким укладено декларацію (це або сімейний лікар, або педіатр). Обов’язковими є загальний аналіз крові (якщо протягом останнього року його не проводили або він був із патологічними змінами), огляди офтальмолога, ортопеда-травматолога, хірурга та стоматолога.

Після всіх оглядів дитина повертається до лікаря, з яким укладено декларацію, й отримує узагальнену довідку та рекомендації.

Також у шестирічному віці дитина має отримати шість профілактичних щеплень.

«Проведення обов’язкових медичних оглядів – це планова робота. Тому два роки поспіль ми починаємо медогляди майбутніх школярів із жовтня. До 1 вересня нового навчального року батьки мають 11 місяців, аби записатися та пройти огляди. І якщо в дитини є якесь захворювання чи ризики розвитку якогось захворювання, це дає нам можливість раніше виявити хворобу, раніше розпочати лікування, реабілітаційні чи профілактичні заходи.

Батьки запитують: чому так рано? Лікарі мають планувати свою післядипломну освіту, яка займає від одного до шести місяців. До того ж, щороку із січня до середини березня (або й до квітня) ми оглядаємо юнаків 16-річного віку. До нас приходять дві тисячі таких підлітків. І кожен юнак має від трьох до навіть 15 відвідувань лабораторій, кабінетів функціональної діагностики, консультацій вузькопрофільної служби, повторних консультацій після отриманих аналізів для встановлення остаточного діагнозу… Тому ми пропонуємо починати медичні огляди для майбутніх школярів раніше і, враховуючи цей тримісячний період, який створює навантаження на заклад, продовжувати їх протягом весни й на початку літа. Зазвичай маємо навантаження та величезні черги з 25 серпня до 1 вересня. Ми хочемо цьому запобігти, найраніше з’ясувати, чи здорова/хвора дитина, та за потреби провести профілактичні або реабілітаційні заходи», – інформувала Оксана Лєщинська.
Вона додала: якщо батьки звернуться заздалегідь, то можливим буде призначення оглядів усіх спеціалістів на один день. Також за наявності скарг дитину можуть скерувати до вузькопрофільного фахівця, наприклад, до ендокринолога.

«Пам’ятаю: коли я починала працювати, перше місце посідала ендокринна патологія. Але урбанізація, наш спосіб життя дали про себе знати. Чільні місця зараз поділяють хвороби ока та ортопедична патологія. Тобто батьки не стежать за дотриманням їхніми дітьми гігієни роботи з ґаджетами і замість того, щоби гуляти на вулиці, діти сидять удома біля комп’ютера чи телефона», – сказала лікарка.

Усі послуги міської дитячої поліклініки безплатні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus