USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Молитва проти коронавірусу: поки одні лучани вдома на карантині, інші сміливо йдуть до церкви

8 Квітня 2020 21:46
У період карантину чимало українських, зокрема, й волинських священників закликають своїх прихожан утриматися від відвідин богослужінь. Деякі парафії проводять служби у режимі онлайн, спонукаючи людей молитися не виходячи з дому.

Однак у Луцьку, попри карантинні обмеження, десятки парафіян таки пішли у церкву на Благовіщення. Мовляв, свято є свято, і ніякий карантин цього не змінить, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Парафіяни зізнаються: пропустити богослужіння у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці просто не могли.

«Це для мене молитва до Бога. Зараз особливо треба просити в Бога допомоги. Дивіться, який час, яке страхіття, – ділиться прихожанка пані Галина. – Дуже важливо не відвернутися від Бога… Ми не повинні забувати про Бога – і Бог нам поможе».

Читати ще: Антисептики і маски: як під час карантину в храмах Луцька відбувались недільні богослужіння

Пані Галина переконана: до церкви треба ходити частіше, посилено молитися – тоді вірус не підхопиш. Лучанка запевняє: під час служби люди намагаються виконувати санітарні вимоги – одягають маски та дотримуються дистанції. А ті, хто раніше відвідував богослужіння цілою родиною, тепер ходять поодинці.

«Люди стараються. Треба і батюшок не підводити, бо вони для нас працюють, бо вони теж, як лікарі, вони лічать і нашу душу, і тіло, – продовжує пані Галина. – Я була на службі, є розмітка… Ходить менше людей. І батюшки просять, щоб багато не приходили, щоб було вільніше. По одному запускають в храм, решта стоять на вулиці. Зайшли, свічечку поставили і вийшли на вулицю».
Читати ще: «Є священнодійство, а є понти», – владика Михаїл про служби, сповідь, причастя під час карантину

Проте, аналізуючи статистику захворювань на COVID-19 в Україні, відвідини храмів не дуже й безпечні, адже коронавірусну хворобу українці вже неодноразово підхоплювали саме у церкві.

Жінка, яка була однією з перших інфікованих в Україні, а згодом від хвороби і померла, перед тим побувала на службі. На Рівненщині в один період захворіли дев’ятеро людей, які ходили в одну й ту ж церкву. Подібне було й на Закарпатті. Підхопили вірус і священники. Зокрема, на Тернопільщині від COVID-19 один священник навіть помер. А нещодавно коронавірус виявили і в настоятеля Києво-Печерської лаври.

Проте, хоча згідно з рішенням Кабміну будь-які масові заходи на території всієї країни заборонені, служби у церквах таки не припиняються. Деякі парафії на період карантину перейшли до онлайн-трансляції богослужінь.

До слова, Президент України Володимир Зеленський закликав підтримати таку практику і на Великдень. Та попри це, десятки, а подекуди й сотні парафіян, продовжують відвідувати церковні заходи.

Читати ще: Чи йти до церкви на Великдень? Думка волинських священників

«На сьогоднішній день до нашого храму (собор Всіх Святих землі Волинської, – ред.) стало людей ходити менше. Люди похилого віку, а це більше 60 років, не ходять до храму, бережуть своє здоров’я, – коментує отець Василь. – А люди середнього віку стараються, в основному це один член сім’ї, приходити на богослужіння, але з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм. Тобто люди приходять в масках, рукавицях, перед входом в храм у нас є антисептики, якими люди обробляють руки. В храмі є певні мітки, на які люди стають, це через три метри, щоб дотримувались дистанції, щоб інфекція не передавалась».

Хоч і кажуть, що за дотриманням санітарних норм слідкують, а людей старшого віку до церкви не пускають, проте журналісти побачили дещо протилежне. Зокрема, серед відвідувачів храму цього дня було чимало пенсіонерів. Та й без порушників не обійшлося. Поодинокі відвідувачі про маски та рукавички навіть не чули.

До слова, якщо не носити маску, можна отримати чималий штраф. Нагадаємо, з 6 квітня карантин в Україні посилили. Відтепер, якщо не одягнути маску в громадському місці, доведеться заплатити 17 тисяч гривень.

Але чи штрафують людей за порушення карантину? Бо, судячи зі скупчень прихожан біля церков та людей без масок, про штрафи вони або не чули, або ці суми їх не лякають.

Як пояснив начальник Управління патрульної поліції Волині Андрій Крутень, такі заходи втілюються не для обмежень свободи громадян, а перш за все задля того, аби уберегти їх від небезпеки.

«Патрульна поліція ніяким чином не обмежує, не впливає, не закриває здійснення певних релігійних обрядів. Але поліція закликає дотримуватися карантинних заходів», – наголосив він.

Також Андрій Крутень зауважив, що цього дня працівники поліції неодноразово виїжджали на виклики щодо порушень карантину саме під час богослужінь. На одного порушника навіть склали адміністративний протокол.

Хоча, правду кажучи, на вулицях обласного центру таких порушників ходить значно більше. Та чи можна з порушниками боротися одними лише приписами і попередженнями? Можливо, поліції треба починати діяти активніше й карати порушників гривнею, як і було обіцяно? Бо ж виходить, що поки свідомі люди дотримуються карантину, тижнями вкрай рідко виходячи зі своїх осель, їхні легковажні співгромадяни роблять все для того, аби цей карантин затягнувся надовго.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ВІРУС Показати IP 8 Квітня 2020 22:30
КРАЩЕ ХАЙ ПОМОЛЯЦЯ,ЩОБ БОГ ЗЕЛЕНСЬКОМУ РОЗУМУ ДАВ.
Микола Показати IP 8 Квітня 2020 23:17
Подивіться, як батюшка підсовує свою руку підлітку, щоб той поцілував її (3хв48сек.). Ось вам і "свідомий" священик. Дальше вже нікуди.
Лучанин до Микола Показати IP 9 Квітня 2020 21:22
Поштрафувати!
Лучанин до Лучанин Показати IP 9 Квітня 2020 21:34
Поштрафувати неадекватна!
Olden Показати IP 8 Квітня 2020 23:26
Природний відбір
Анонім Показати IP 9 Квітня 2020 00:13
Мда. Основні розповсюджувальники на відео - 3:46 задній фон.
До вірус Показати IP 9 Квітня 2020 00:15
заодно і їм
Анонім Показати IP 9 Квітня 2020 07:51
Цікаво чи настоятель Києво-Печерської Лаври владика Павло, понесе кару за те, що стількох людей наразив на небезпеку. Адже для нього апарат ШВЛ знайдеться, а для його пастви, для ченців?
Народна прокуратура Показати IP 9 Квітня 2020 16:33
Віра в Бога і Церква - речі не тотожні, чого прихожанка Галина, на жаль усвідомити не здатна. Вона чомусь вважає, що молитись можна конче в приміщенні, що має назву церква. Але виховувати в прихожан культуру і розуміння Біблії мають священники. Переважна більшість релігійних конфесій з відповідальністю ставляться до цієї своєї місії, крім однієї - московської
проктор Показати IP 9 Квітня 2020 17:43
чого депутати збираються на стадіонах і порушують вимоги карантину в т ч вікова категорія????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus