USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Відсьогодні заборонено ходити без масок, більше двох та без документів. Роз’яснення

6 Квітня 2020 07:00
Кабінет міністрів України в суботу, 4 квітня, опублікував роз’яснення нових карантинних обмежень, які почнуть діяти з понеділка, 6 квітня. У цих роз’ясненнях уряд пояснив, що в Україні вважається громадськими місцями, чому в громадських місцях обов’язково треба ходити в масках і уточнив, для чого на час карантину люди повинні мати з собою документи.

Про це пише Zaxid.net.

Чому запровадили правило носити з собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Чи можна ходити по вулиці без маски?

В постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі.

Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні й медичні установи та інше).

Однак місцева влада може розширити цей перелік. Наприклад, у Києві до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія; тощо.

Тому уряд наполегливо рекомендує перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент ви можете опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».

Навіщо запроваджується обов’язковий масковий режим?

Це потрібно заради безпеки всіх нас. Враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані.

Ви можете не знати, що є переносником вірусу, проте можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується.

Яка відповідальність за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?

Можуть. За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн. А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність.

Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Водночас уряд закликає всіх українців залишатися вдома на період карантину.

Хто контролюватиме дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах в парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

В якому випадку людям віком понад 60 років можна тепер виходити на вулицю?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома. Вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак – потребують самоізоляції. Що це означає? По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають.

А якщо вони не мають близьких людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися?

Люди, котрі перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися масочного режиму.

Окрім того, уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких осіб та осіб, які одиноко проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

Чи можна буде гуляти навколо будинку?

Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. У постанові вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях.

Але, як сказано вище, навіть під’їзд та територія навколо вашого будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. Тому рекомендуємо дітям не покидати домівку без супроводу дорослих.

Чи можна ходити в парк або сквер?

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

Як тепер вигулювати домашніх тварин?

Як і раніше ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше ніж вдвох. Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

Коли діти знову підуть у школу?

Заходи карантину наразі діють до 24 квітня, а тому всі освітні заклади переведені в онлайн. За ініціативи президента починає працювати проект «Всеукраїнська школа онлайн». Старт трансляції – 6 квітня.

Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували у будівлях та на території закладів виключно в масках та респіраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладається на відвідувачів.

Нагадаємо, карантин в Україні почався 12 березня і діятиме до 24 квітня. Якщо ситуація з захворюванням на коронавірус Covid-19 не буде погіршуватися, то з 24 квітня карантин поетапно почнуть послаблювати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
Мама Показати IP 6 Квітня 2020 07:14
Цікаво, автошколи закриють??? Чи знову мою дитину будуть витягувати з дому на навчання,бо їм дозволено все!???
Анонім до Мама Показати IP 6 Квітня 2020 08:47
Це вас довідкове бюро, що таке питання тут задаєте? :)
мама до Мама Показати IP 6 Квітня 2020 09:19
автошколи закриті
Цук до Мама Показати IP 6 Квітня 2020 12:21
Ні не закриють , ходіть і не задавайте своє дурне питання під кожною такою новиною.
Glover Показати IP 6 Квітня 2020 07:41
А як іде один, він може бути без маски? Я думаю, що, може.
Луч Показати IP 6 Квітня 2020 07:59
Вітаю ! Час божевілля прийшов !
Айболить до Луч Показати IP 6 Квітня 2020 08:35
О дають!!!! Собачкам в парку гуляти можна, а дітям нільзя... Оце маразм повний......
Семен до Айболить Показати IP 6 Квітня 2020 09:06
То Ви своїх дітей у один з ряд собачками ставите, і їх життя однаково цінуєте. А взагалі то держава турбується про нормальних громадян, а не про д....ів.
Айболить до Семен Показати IP 6 Квітня 2020 09:39
Ну звичайно, на вулиці вигулювати дитину можна в супроводі дорослих, а в парк-зона....Держава турбується-не смішно навіть, ми не Грузія, де на 3 місяці народ звільнили від сплати ЖКХ...
Луч до Айболить Показати IP 6 Квітня 2020 09:25
Цікаво кому це вигідно?
Орест до Луч Показати IP 6 Квітня 2020 11:16
Китайцям.
Орест до Луч Показати IP 6 Квітня 2020 11:20
Китайцям.
Луч до Орест Показати IP 6 Квітня 2020 13:43
А нашим керівникам країни офіційним і тіньових хіба ні?
Грінпіс до Айболить Показати IP 6 Квітня 2020 09:31
Цікаво, а хто за собачками какашки прибирати буде?????? Ні жодного пакету в хозяїв собачок не бачив
ти шо до Айболить Показати IP 6 Квітня 2020 21:50
для дітей є горшок
факт до Луч Показати IP 6 Квітня 2020 08:46
Божевілля у вашій голові! :)
Лучанин Показати IP 6 Квітня 2020 09:21
Читаючи коментарі, вкотре переконуюсь що до наших людей досі не дійшла серйозність ситуації.Мабуть треба починати як в Індії, палками заганяти по хатам...
Фіма до Лучанин Показати IP 6 Квітня 2020 09:41
В Індії короновірусом НЕМА
о Показати IP 6 Квітня 2020 09:24
а якщо картоплю садити на полі? чи не можна?
І до о Показати IP 6 Квітня 2020 10:17
Можна садити картоплю, якщо ви і одна картопля. Якщо картоплі більше як одна шт. то заборонено.)
Луцьк до о Показати IP 6 Квітня 2020 10:54
Посадити може і посадимо, але з таким рівнем безпечності наших громадян, не відомо чи врожаї буде кому збирати! Майже щодня в Україну прибуває по кілька тисяч заробітчан! Вони свідомо уникають обсервації (бувають винятки). Так заробітчани привозять гроші вкладають в освіту дітей, в нерухомість, але якщо будуть (не дай Боже !!!!) вимирати сім*ями (лікування на сьогодні не має!!!) що тоді? Всі громадяни України будуть безкінечно сидіти на двотижневому карантині, поки щоденно в країну будуть впускати несвідомих заробітчан або не буде знайдено дієвого лікування
Я до о Показати IP 7 Квітня 2020 09:00
В будь-якому випадку поле чи город має власника. Якщо це не сільська рада, а власник приватна особа - посилайте всіх нах... Це приватна власність, а не громадське місце. Вибачте, але хоч раком до верху можна ходити.
Лучанин Показати IP 6 Квітня 2020 10:10
"Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною." - Взагалі-то, вигул собак у парках та скверах заборонений. Вигулювати собак можна лише у спеціальних місцях. Наші собаководи-любителі - це ще ті поросята: їхній песик, розміром з теля, накладе купу, а воно і не думає прибирати. Тільки один раз бачив, коли молоді люди прибрали за своїм собакою. Я думаю, що варто таким собаководам допомогати: брати ті кавалки і під поріг їм приносити... Я думав, що це людина дресерує собаку, а виявляється навпаки...
луцький до Лучанин Показати IP 6 Квітня 2020 11:17
Про який парк та сквер мова коли на площі перед ОДА повним ходом вигулюють собак з прилеглих будинків і їх ні разу не шрафонули і палицею не вгріли - про що мова... :)
За Зеленського Показати IP 6 Квітня 2020 10:11
Казали, що гірше не буде...
ГПЗ до За Зеленського Показати IP 6 Квітня 2020 12:24
Люди про шо можна говорити, якщо в місті подвійні стандарти. Всі люди мають ходити в масках на вулицях, а підприємства де виявили хворих навіть не перевіряють і все далі працює. Минулого тижня на СКФ дві жінки захворіли, підтвердили коронавірус, і завод не закривають. А уявіть скількох людей вони заразили, роздівалка одна, туалет, замкнене приміщення, в масках ніхто не ходить, тільки прохідну треба пройти в масці і все... Через тиждень цей завод буде розплідник, більшість працівників там старше 50.
Анонім до ГПЗ Показати IP 6 Квітня 2020 13:33
Це правда. Мама боїться йти на роботу
Анонім Показати IP 6 Квітня 2020 10:36
Наступил тот день, когда ходить пешком по улице дороже, чем ездить пьяным за рулём.
Шуберт Показати IP 6 Квітня 2020 13:05
А уявіть якщо на Шуберті хтось захворів що буде, нікого це не хвилює, а там іноземні замовлення, контракти на міліони, фури на іноземній реєстрації привозять сировину, люди з всієї області
Мешканка ДПЗ Показати IP 6 Квітня 2020 14:17
На ДПЗ маса людей без масок, ходять по 5, 6 чоловік, сидять на лавках, розпивають спиртне. Де поліція? Де дотримання законів? Люди, схаменіться.
Джек Показати IP 6 Квітня 2020 15:19
Здаю на прокат собаку,оплата погодинна) ще малого маю,10 років.також кому треба-звертайтесь)
ти шо до Джек Показати IP 6 Квітня 2020 21:54
В Італії так само жартували а потім сотнями в день трупи на вантажних машинах вивозили
Сеня Ідіотенко Показати IP 6 Квітня 2020 16:53
Хай себе заборонять. Краще я здохну чім буду стадом яке пасуть менти. Пряме порушення Конституції на яку вже давно більшість ложила.
ти шо до Сеня Ідіотенко Показати IP 6 Квітня 2020 22:07
Познаходиись розумні. Забудь про конституцію, можеш з неї масок наробити. Треба за такі коментарі теж штрафувати на 34т. Хворіють всі, не тільки старі, то ще в нас більш менш нема вибуху кількості хворих, а в світі багато молодих на ШВЛ, в Америці медики не мають часу поїсти, в НуЙорк армію ввели, на Філіпінах дали наказ стріляти не розбираючись. Зараз є вже нові дані що вірус вражає не тільки легені але й інші органи. БУдеш мати тиждень легкі симптоми, потім різке погіршання, швл, реанімація, далі як повезе навіть якщо тобі 30.
тато Показати IP 7 Квітня 2020 00:14
а автошколи закриють я хвилююсь
Народна прокуратура Показати IP 7 Квітня 2020 14:00
До Ти шо. А-а-а-а-а-!!!! Все пропало!!!! Зомбі-апокаліпсис!!!! Терміново замуруватись, виставити з вікна кулемет і стріляти по всіх навколо!!!! Випите нарешті заспокійливе чи викличте швидку з психлікарні, не все так трагічно, як Ви собі нафантазували. Оце торкнули Вас карантинні обмеження!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus