USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Поляки готові платити величезні гроші фахівцям однієї з робочих професій

5 Грудня 2017 15:15
Гостра нестача зварювальників на польському ринку праці — фірми різних сфер і спеціалізацій б’ють на сполох, як і агентства з пошуку працівників. А загалом фактом уже стало тотальне зникнення кваліфікованих фізичних працівників, пише nashapolsha з посиланням на dziennik.pl.

Фахівці ствреджують, що сьогодні не без причини мова йде про серйозний відтік спеціалізованої робочої сили з польського ринку праці. Як наголошує Агнєшка Дейнека, менеджер з пошуку працівників агентства Work Service, відсутність зварювальників, а ще й, наприклад, працівників технічного обслуговування та операторів машин вже зараз сигналізує великому сектору економіки. І незабаром фірми можуть постати перед дуже серйозними проблемами.

Чому так сталося і що спричинилося до того, що зварювальник став у Польщі одним із найбільш потрібних працівників? По-перше, клопіт виникає з пошуком людини, котра власне має відповідну кваліфікацію, а по-друге — важко задовольнити її фінансові очікування. Виявляється, що зварювальник зазвичай хоче у двічі більше, ніж пропонує майбутній роботодавець. Здебільшого останній пропонує винагороду в розмірі 3-4 тисячі злотих брутто на місяць, в той час як робітник розраховує на заробітки в межах 4,5-7 тисяч злотих. Як приклад експерт з агентства Work Service наводить Німеччину, де за таку саму роботу можна заробити 2 тисячі, але вже євро. У перерахунку на злоті: понад 8 тисяч і до того ж чистими на руки.

Тож різниця більш ніж суттєва. Інша

справа, що рідко коли зварювальник ціле життя працює за своїм фахом. То важка праця та шкідливі умови. Окрім того, ту справу треба любити та мати до неї хист. А відтак, найкращі в цій царині, до того ж зі знанням кількох технік зварювання, доволі часто хочуть працювати виключно на окремих проектах, а не, наприклад, 20 років в одній фірмі. А це означає, що вони шукають цікавих завдань, за які ще й добре їм заплатять.

Третя причина проблеми полягає у відсутності охочих до навчання, і то попри те, що після закінчення курсів і підготовки з пошуком роботи не було б проблеми. Зварювальники працюють зазвичай у судно будівництві (сточні), газовій промисловості (монтаж газо- та нафтопроводів), а також енергетичній і автомобільній галузях (електростанції, теплоелектростанції та автомобільні заводи).

Відповідальний за підготовку зварювальників у фірмі

Inspecta Polska Кшиштоф Віцех розповідає, що навіть якщо звертаються до нього охочі навчатися, то скеровані вони управліннями праці або ж безпосередньо фірмами. Але відбувається це періодично. У минулому ж значно частіше навчали своїх працівників, не боялися інвестувати 5-10 тисяч злотих тільки в одну особу.

Натомість тепер, власники фірм воліли б аби до них приходили з відповідними навичками, бо пізніше їх важко буде втримати. Іншими словами немає гарантії, що коли людина буде навчена, то через 2-3 місяці не подякує їм за все і не звільниться. А до прикладу, повний курс навчання зварювання за технологією TIG, однією з найпопулярніших, обійдеться замовнику в 6,5 тисяч злотих. У випадку зварювання напівавтоматом

у 8 тисяч. Підготовка триває від 30 до 45 днів.

Проводиться 5 днів на тиждень, від понеділка до п’ятниці. По вісім годин на день. Заняття проводяться індивідуально — кожен має своє робоче місце та інструктора.

Фірми, що стикнулися з відсутністю необхідної кількості зварювальників вирішують свої проблеми в різний спосіб. Одні домовляються про співпрацю з професійними училищами про платну практику та стаж, натомість інші залучають працівників із-за кордону.

Як наголошує Агнєшка Дейнека, стандартною є ситуація працевлаштування особи з України, котрій додатково пропонується допомога в оренді житла або ж навіть так званий пакет допомоги в переїзді. На тих фірмах, де не можуть собі дозволити на простій, пропонують вже працевлаштованим зварювальникам особисті бонусні програми. Окрім, спортивних абонентів, медичної опіки, додаткового страхування, дофінансування відпочинкових виїздів, може то бути їдальня при підприємстві або ж навіть дитячий садок.

Поступово стандартом стає навіть премія за систематичну присутність на роботі або ж малу кількість помилок — все залежить від специфіки фірми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Та Показати IP 5 Грудня 2017 15:26
скоро всюди залишаться одні "креативні, ініціативні, успішні з переспектиою кар"єрного зросту, генератори ідей", а роботу робити нікому буде, вже й практично зараз нікому.
АНАТОЛЬ_ Показати IP 5 Грудня 2017 15:29
Був би я молодшим, тоб уїхав я з України не роздумувуя, і мав би зараз і вілу, і гроші і добру пенсію. Отако брати мої!
пеу до АНАТОЛЬ_ Показати IP 5 Грудня 2017 15:55
вілу))))
ашо до пеу Показати IP 5 Грудня 2017 16:21
Да, вілу... лопату і косу в сараї.
Ілля Показати IP 5 Грудня 2017 15:48
Хто може роботу таку робити то вже поспивалися , а всі інші вчаться хоч мізків у всіх явно немає. На посадах в більшості люди тупіші але всі хочуть сидіти в компютерах а не мазати руки.
Вовчик Показати IP 6 Грудня 2017 11:05
Професія зварювальника дуже шкідлива. Вдихання випарів від зварки може спричинити онкологічні захворювання. На мому підприємстві зварник іде на пенсію в 55 років.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus