USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Поліцейські готові до виконання завдань в умовах карантину», – начальник ГУНП у Волинській області

21 Березня 2020 16:18
2 березня Волинь отримала нового очільника Головного управління Національної поліції в області. Ним став Юрій Крошко. Про те, які завдання поставив перед собою, а також про проблеми та можливі шляхи їх розв’язання він розповів в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс».

Пане Юрію, яка нині ситуація в поліції? Які завдання вже бачите перед собою? За що будете братися?

Якщо говорити про карантин, то ситуація в поліції контрольована, поліцейські готові до виконання завдань, кожен забезпечений чи комплектом масок, чи респіраторів, кому це потрібно по службі, мають і комплекти захисних костюмів, окулярів, гумових рукавичок. Якщо ситуація набуде загрозливих масштабів і буде оголошено надзвичайний стан у країні, усі поліцейські зможуть вийти на вулиці та виконувати службові обов’язки.

Чи є паніка серед наших правоохоронців?

Паніки немає, кожен з правоохоронців готовий нести службу. Застосовуємо всім відомі й доступні засоби безпеки.

Минулого тижня на кордоні з Польщею затримали контрабанду медичних масок. Чи відомо вам щось про цю ситуацію і як співпрацювали з прикордонниками?

Так, прикордонники на митному посту «Ягодин» виявили партію масок респіраторних, як записано в документах, уже після того, як у дію вступила постанова Кабінету Міністрів про заборону вивезення такого товару за митний кордон України. Нас про це повідомили, виїхала слідчо-оперативна група. Цей факт було задокументовано, маски вилучено. Є звернення в суд з клопотанням про накладення арешту на цю партію масок. Засідання суду відбудеться найближчим часом, після цього будемо ухвалювати рішення щодо кримінального провадження.

Тобто є надія, що цей вантаж буде розконсервовано і маски зможуть надійти туди, куди потрібно?

Ми зробимо для цього все можливе.

На жаль, непоодинокі випадки, коли спритники хочуть нажитися на людській біді. Що можете сказати тим, хто придумав собі таку версію заробітку? Яку відповідальність це може тягнути за собою, кримінальну зокрема?

В Україні є випадки, пов’язані не із незаконним вивезенням товарів за кордон, а з крадіжками великих партій масок. Хочу нагадати, що це є злочином, кожен такий випадок буде розглянуто окремо. Будемо вживати всіх заходів, щоби не допустити таких випадків, а в разі, якщо їх буде допущено, встановити винних та притягнути їх до відповідальності за законом.

Від 16 березня рішенням Луцької міської ради введено обмеження на роботу різних магазинів, які продають будь-що, окрім продуктів харчування. Як гадаєте, може бути таке, що хтось спокуситься на той товар, що закритий у крамницях? Тут теж велика надія на правоохоронців.

Якщо буде введено надзвичайний стан, або ж на Волині виникне ситуація, що вимагатиме від нас радикальних дій, ми зможемо вивести на вулиці всіх поліцейських – не лише тих, у кого патрулювання вулиць є щоденною роботою, а й тих, хто не задіяний на патрулюваннях. Ми будемо вживати заходів, щоб убезпечити майно підприємств, організацій і громадян.

Чи достатня матеріальна база для швидкого реагування працівників?

Звісно, казати, що все є, не можна, бо завжди чогось бракує. Але той мінімум, який потрібен для виконання службових обов’язків, є. Останніми роками нас забезпечили новими автомобілями, паливно-мастильними матеріалами, більшість поліцейських забезпечені одностроєм та обладнанням, яке дозволяє правильно працювати на місцях, де трапилися пригоди.

На досвід якої країни ви хотіли б, щоб рівнялася наша поліція?

Про досвід якоїсь однієї країни говорити неправильно. Напрацьовані позитивні моменти є в поліції багатьох країн світу. І якби ми це все могли зібрати в себе, було б чудово. Наприклад, на Волині поки що немає ситуаційного центру. Його вже почали будувати, тобто обладнувати в приміщенні ГУНП. У цьому центрі буде сконцентрована вся інформація з вулиць, з місць пригоди, там зможуть працювати зведені групи людей. Ситуаційний центр зможе забезпечити інформацією не лише поліцію, а коли виникає потреба, в тому числі й під час карантину, надзвичайних ситуацій його послугами можуть скористатися не тільки правоохоронні органи, а й ДСНС. Разом з правоохоронцями й рятувальниками там можуть збиратися органи місцевого самоврядування задля ухвалення спільних рішень. Ми наразі працюємо на базі ГУНП. Але ситуаційний центр допоміг би більш оперативно реагувати на ті загрози, які виникають сьогодні. Адже такий центр – це приміщення, де працюють і оператори служби 102, і аналітики, які опрацьовують інформацію від операторів та камер відеоспостереження по всій області, не лише в Луцьку, а також ті, хто цю інформацію обробляє й ухвалює управлінські рішення.


Під час сесії обласної ради йшлося про виділення з обласного бюджету коштів на ситуаційний центр. Яким було рішення?

Рішення було позитивним. Виділили не всю суму, яку ми просили, але в межах можливостей обласного бюджету допомогли.

Чи є додаткове фінансування з державного бюджету?

Вже освоєно 1 млн 400 тис. грн з держбюджету, є рішення про виділення ще 1,5 млн грн на цей ситуаційний центр. Обласна рада поки що виділила 500 тис. грн. Сподіваємося й на співпрацю з органами місцевого самоврядування. Хочу зазначити, що ситуаційний центр потрібен не ГУНП, а області. Якщо його використовувати щодня, він допомагатиме в розкритті злочинів, встановленні учасників ДТП, осіб, які вчинили вуличні злочини тощо.

У нас поки що немає камер відеофіксації на дорогах, але в рамках реформи їх можуть встановити. Що це дасть?

Це дасть можливість запобігти порушенням правил дорожнього руху, а в разі порушення зафіксувати його, вчасно на нього відреагувати, а також встановити всіх учасників подій на дорогах. На жаль, часто водії покидають місце пригоди, доводиться вживати заходів, щоби встановити, хто це скоїв, які обставини були. Камера ж дасть можливість побачити ці обставини об’єктивно. Слідчий буде долучати запис до матеріалів кримінального провадження й керуватися під час ухвалення рішень.

Скільки камер потрібно на область і зокрема на Луцьк як обласний центр?

Звісно, що більше – то краще. Ну, орієнтовно 100-150 камер на автошляхах загального значення має бути. Щодо населених пунктів, то тут уже прохання до органів місцевого самоврядування вжити заходів щодо обладнання своїх вулиць камерами. Адже це – безпека громадян. По області вже стоїть понад 400 таких камер, 319 з них підключені до серверів ГУНП і ми маємо можливість аналізувати інформацію з них. В тому числі працює 21 розумна камера, що дає можливість встановити номер автомобіля та побачити, хто в ньому перебуває.

Це вплине на поведінку водіїв?

Думаю, так. Сама наявність камери – це й превентивний захід, адже ніхто не хоче платити той штраф і потрапляти в базу штрафників.

Ви працювали в Житомирській області, а близько двох років – на Волині в управлінні з боротьби з економічною злочинністю, коли його розформували у вересні 2019 року, керували управлінням стратегічних розслідувань. Що вдалося зробити й чому запобігти?

За той короткий час, що я керував цим управлінням, вдалося виявити кілька організованих злочинних груп. Одна з них – це телефонні шахраї, жителі Волинської області, які обманювали людей шляхом подання неправдивих оголошень в сервіси OLX та AUTO.RIA про продаж автомобілів. Люди їм телефонували, відтак перераховували солідний завдаток. І все – шахраї телефон відключали та зникали. Наразі кільком учасникам групи оголошено про підозру. Найближчим часом ця справа буде в суді.

Дуже часто телефонні шахраї видурюють гроші, повідомляючи людям, найчастіше пенсіонерам, про те, що хтось із їхніх родичів щось скоїв і перебуває в поліції.

Є кілька видів обману людей телефоном. Один з них – повідомлення на кшталт «Ваш син у поліції». У разі такого дзвінка обов’язково попросіть людину представитися, після цього покладіть слухавку й зателефонуйте тому родичу, про якого вам повідомляли, буцімто він у поліції. Спитайте, де він, що робить і в якому стані. Не поспішайте переказувати кудись гроші. Передусім перевірте інформацію. І ви переконаєтеся, що ваш родич у безпеці і з ним усе гаразд. Другий вид шахрайства – коли під виглядом банківських працівників телефонують і просять назвати якусь персональну інформацію, зокрема пін-коди від карток. Або ж просять назвати номер картки, потім на телефон людини надходить sms із кодом, який також просять назвати. У жодному разі не можна незнайомій особі повідомляти ці коди. Співробітники банку їх не питають! Якщо вам надійшов такий дзвінок, одразу кладіть слухавку та повідомляйте в поліцію. Також дуже часто надходять повідомлення про виграш автомобіля чи ще якоїсь цінної речі. Коли людина телефонує на вказаний номер, найчастіше її просять переказати 10-20-30 тисяч гривень, щоб отримати виграш. Не вірте! Ніхто просто так не роздає автомобілів.

Хто може потрапити на такий гачок?

На різні способи шахрайства наражаються різні категорії людей. Люди поважного віку найчастіше реагують на повідомлення «Ваш син у поліції» та на банківських шахраїв. Багато хто втрапляє у халепу під час купівлі якогось дорогого товару в інтернеті.

Як швидко поліція реагує на повідомлення про шахрайства?

На такі повідомлення відреагувати миттєво неможливо. Тут потрібна кропітка покрокова робота через кримінальне провадження, процедури, прописані Кримінально-процесуальним кодексом. Це тривале документування, і люди часто зневірюються. Але не потрібно зневірюватися, треба, по-перше, не реагувати на ці повідомлення. Але якщо ви вже стали жертвою шахраїв, звертайтеся до правоохоронців, і вони будуть вживати заходів, щоб досягти результату й притягнути шахраїв до відповідальності.

Нещодавно відбулася відеоселекторна нарада, в якій узяли участь представники ГУНП усіх областей. Пан Клименко говорив про співпрацю з журналістами. Наскільки дієвою ви бачите цю співпрацю? Зокрема йшлося й про введення відповідальності за розслідування злочинів проти журналістів.

Ми намагатимемося співпрацювати з журналістами. Ми відкриті до спілкування, готові надати будь-яку інформацію в межах законодавства та здорового глузду. Щодо справ стосовно журналістів, то на Волині наразі розслідують два кримінальні провадження, одне з них надійшло з іншої області, а інше – про перешкоджання журналістській діяльності працівників одного з волинських ЗМІ. Рішення щодо нього поки не ухвалено, триває слідство, правоохоронці вживають заходів щодо притягнення винних до відповідальності. Такі злочини однозначно на контролі і в керівництва МВС, і в керівництва Національної поліції, і, звісно, будуть у мене на особистому контролі, якщо, не дай Боже, з’являтимуться такі факти.

Із вашого досвіду багато таких справ пригадаєте?

У моєму досвіді небагато таких справ. Частину з них було розкрито, винних притягнуто до відповідальності, частину, на жаль, розкрити не вдалося. Якщо відверто, то сто відсотків злочинів не можна розкрити через об’єктивні та суб’єктивні обставини.

Як гадаєте, вам вдасться заслужити довіру волинян?

Можу сказати, що докладу до цього всіх зусиль. Думаю, і колектив зробить усе для того, аби цю довіру підвищити і завоювати там, де її нема.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Готовченко Показати IP 21 Березня 2020 17:22
І зможуть як в Італії похоронними командами бути? Не вірю!
уважний до Готовченко Показати IP 21 Березня 2020 22:25
В Італії військові, а не поліція це роблять! Читати і відрізняти навчиться!
Марія Показати IP 21 Березня 2020 18:34
Це дуже добре, що поліцію забезпечили медичними масками, респіраторами і рукавичками. А як же ми, прості люди?Де нам придбати захист від вірусу?В аптеках немає цих «необхідних» речей в період пандемії. Держава дбає про народ як може :) Нагнали паніки, ввели карантин. І ізолюйтесь вдома.., і буде все добре- проблема вирішина. Показово демонструються кроки по боротьбі з корона-вірусом. А по факту для людей нічого не зробили! Миють вони вулиці хлоркою - мізки собі промийте! І не забутьте по закінченню операції «пандемія» фонтан в центрі зробити, бо він вкрай необхідний для покращення життя лучан! У нас все ж для людей! У буде вам + при місцевих виборах :)
до МаріЇ до Марія Показати IP 21 Березня 2020 22:27
А вам - сидіти вдома і не вештатись!!! Поліція буде захищати від різних бандито-мародерів які будуть з'являтись під час ЧС!
Марія до до МаріЇ Показати IP 21 Березня 2020 23:02
А я Вільна людина і це суто моя особиста справа чи сидіти вдома чи за вашими словами « вештатися». Буде прийнятий закон про « заборону покидати дім» буду його дотримуватись. А поки маю намір насолоджуватись весною: прогулянками. Це позитивно впливає на імунітет.А поліція нас уміє захищати: пам’ятаю Майдан!
Бреше Показати IP 21 Березня 2020 18:46
Дали по одній масці і одніц парі перчаток на зміну. А це нічого що викликів може бути і 10 за зміну. Що скрізь одними перчатками з однієї адреси заразу розносити по інших.
гроно -маркет Показати IP 21 Березня 2020 21:59
А ДЕ ЦІ МАШИНИ ЯКІ МАЛИ їздити і в рупор повідомляти про небезпечність збиратись до купи в ночі по 20 чоловік ЗА моїми столиками на вулиці і в серидині
знайко до гроно -маркет Показати IP 21 Березня 2020 22:28
Не за адресою! Це не поліція мала робити, а МЧСники! Чулі дзвін да не ... Все на купу... Що за люди...
цікавить Показати IP 21 Березня 2020 22:24
А чи готові в умовах ЧС який можуть з понеділка ввести?!
ВАсиль Показати IP 22 Березня 2020 07:19
Він , м’яко кажучи , брехун
Досить. Показати IP 22 Березня 2020 10:07
Нехай лад наведе у Ковелі,там "косарі"рублять бабло по чорному.Особливо біля залізничного вокзалу,в вечірній час,бо освітлення майже не має,розмітки не має.Один раз нас врятував відеореєстратор,а ось з розміткою не пощастило,"косар"доводив,що розмітка там завжди була,а ,що її не видно ,то наші проблеми.Так,що в реформовану поліцію,я НЕ ВІРЮ!!!
Анонім Показати IP 22 Березня 2020 14:04
Поліція не забезпечена ні масками, ні тим більше респіратори, ні рукавичками, ні окулярами. Це все брехня для галочки, як завжди. Поліцейські будуть розносити вірус, як і усі хто працю з людьми

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus