USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Польща вирішила масово заманювати українців: чим приваблюють заробітчан

27 Жовтня 2020 11:31
У Польщі збираються спростити процедуру отримання офіційного дозволу на роботу. За новими правилами не потрібно буде мати стабільне джерело доходу та постійне місце проживання. Легше буде влаштуватися і в стратегічні підприємства, де зараз є обмеження для іноземців.

Про це йдеться в уже зареєстрованому законопроєкті, передає «Обозреватель».

Нові рішення дозволять швидко отримати дозвіл на легальну роботу та проживання у Польщі. Зокрема:

– скоротять розміри зборів за видачу або обмін документів, що видаються іноземцям;

– відмовляться від вимоги особистої явки під час епідемії у питаннях надання посвідки на проживання;

– розширять сфери доступу на так звану «інтервенційну сезонну роботу» під час карантину;

– скасують положення, які продовжують терміни виїзду з території Польщі, й дати добровільного повернення, зазначені в рішеннях, які зобов’язують іноземця повернутися;

– скоротять терміни, протягом яких іноземець повинен мати стабільне й регулярне джерело доходу в процесі видачі дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС.

Нові рішення дозволять швидко отримати дозвіл на легальну роботу і проживання в Польщі. Влаштуватися на роботу буде простіше.

Скільки українців працює в Польщі

Із 689 тис. застрахованих іноземців 507 тис. – українці. Це 75% усіх заробітчан, йдеться в даних польського соцстраху. «Такого масштабу в нашій історії не було», – заявила глава відомства Гертруда Усьцинська.

Головна причина такої тенденції – карантин, розповідає експерт у питаннях працевлаштування за кордоном Ярослав Мазур. Інші країни посилили вимоги й перестали приймати таку кількість заробітчан. А ось Польща приймає українців.

«Інтерес до Польщі зріс за останні вісім місяців. Більшість країн, куди їздили українці працювати нелегально або легально, вже закриті. Ті, хто не може знайти гідну роботу в Україні, їдуть до Польщі. Пандемія дала сплеск збільшенню офіційного працевлаштування в Польщі», – розповідає Мазур.

Потрібно враховувати, що пів мільйона – це тільки ті, хто застрахований, насправді в західного сусіда офіційно працює один мільйон осіб і нелегально – близько двох мільйонів, додає ексміністр соцполітики Андрій Рева.

«Масової міграції зараз просто немає. Ті, хто перебуває в Польщі, вони легалізуються. Особливо на тлі розповідей Шмигаля, що пенсій через 15 років не буде», – розповів експерт.

Скільки заробляють і на які умови погоджуються

Українські заробітчани після приїзду до Польщі повинні почекати 10-денний карантин, пояснює Мазур. Роботи там багато: від прибиральника до інженера. Але якщо проблем із переїздом для зварювальника, пакувальника не буде, то бухгалтери, юристи, медики повинні не просто знати польську, а й пройти процедуру підтвердження своїх дипломів, знати місцеве законодавство – це довго й дорого.

Зарплати можуть бути від мінімальної – трохи більше ніж 17 тисяч гривень – до кількох тисяч доларів. Різноробочі можуть заробляти близько 35 тисяч.

До речі, карантин вніс свої корективи в ринок праці і в Польщі. У квітні-травні кількість вакансій для українських заробітчан скоротилася удвічі, розповідає керівниця напряму з роботи з партнерами Jooble Олена Кирильєвніна.

Зростання пропозицій почалося в червні – кількість вакансій повернулася до рівня березня, і з кожним місяцем спостерігається істотний приріст. «Станом на середину жовтня в Польщі для українців відкрито понад 3600 вакансій. Найчастіше роботодавці шукають людей на виконання фізичної роботи, що не вимагає вищої або спеціалізованої освіти – пакувальників, різноробочих на будівництво і працівників на склади», – говорить Кирильєвніна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Гіднюк Показати IP 27 Жовтня 2020 13:12
Операторів вантусів, програмістів йоршиків і спеціалістів плантаційних робіт широкого профілю. Про лікарів-вчителів мова не йде!
Міщанка до Гіднюк Показати IP 28 Жовтня 2020 10:19
І навіщо таке писати? Маєте диплом - вчіть мову, підтверджуйте свою освіту і вперед! Якраз зараз лікарі на розхват!
Олександр до Гіднюк Показати IP 28 Жовтня 2020 21:39
Операторы вантусов работают в Омске или Томске за 150 дол США. В Донецке же, на зарплату 150 у е мыть толчки очередь с высшим образованием.
Остап Вакарчук Показати IP 27 Жовтня 2020 13:15
Так дешева сила із числа українців для Польщі це - рай. Де ще знайдуть поляки таких придурків та таку бідноту. Наші готові за 15 тисяч грн. у Польщі.
До попередніх комент Показати IP 27 Жовтня 2020 14:24
Завжди є альтернатива- вам подобається працювати за українську мінімалку(5000грн), проти польської 17000грн, не проблема, ви своє обрали.
Я до До попередніх комент Показати IP 27 Жовтня 2020 14:49
Про гідність зколінвставших не пам'ятаєш? Де мітинги проти влади із-за поганих законів?
Анонім Показати IP 27 Жовтня 2020 16:51
всі в эвропу хотіли от і виїжаєм по-трохи тільки не на каву а на поля (((((
а Показати IP 27 Жовтня 2020 17:11
Поглощение Украины
Константинович Показати IP 27 Жовтня 2020 19:42
Більшість поляків працює на 2600 зл.в місяць, це при 8 год. в день. Наші вкалують по 10-12 годин з суботами. Часом житло безкоштовне, рідше, ще їжа...Тому і виходить до 800 зл. Але яким коштом. Коштом здоров'я! Все інше казки і байки. А ще кошти посередникам, перевізникам, карантин. То одну зарплату даруємо. А дві ділимо на три місяця дозволених по безвізу, то вже все реально і не так рожево....
Ахмед до Константинович Показати IP 2 Листопада 2020 11:00
Работаю на складе в Польше за 700 злотых в неделю, я из Марокко. У меня 2800 злотых в месяц. Кроме того, социальное пособие на двоих детей дополнительно 1000 злотых в месяц. И я не жалуюсь, жена присматривает за детьми дома.
Олег Показати IP 28 Жовтня 2020 07:47
Пандемія тут не основна причина. Люди послухали запрошення харанта, повернулись, сподівались на краще. Чекали, поки одне чудо не заявило, що 5 тис - це класно, а друге, що пенсій не буде. А інше - що їй 30 тис. мало. А сім'ї годувати треба, дітей вирощувати, вчити., батьків доглядати.
Дідо до Олег Показати IP 29 Жовтня 2020 08:13
Ви самі на майдані їх обрали. Скачучи.
Юрій Показати IP 26 Грудня 2020 13:10
Ну одразу видно що це наші друзі, усе зроблено щоб створити відтік працеспроможного населення з України, щоб наші дешеві раби піднімали їхню економіку! P.S.: Не страшно бути бідним, страшно бути дешевим. (Невзгода Ю.В.)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus