USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Поляки вибачались за образи в адресу українок

22 Червня 2012 15:15
Двох відомих польських журналістів Кубу Воєвудського та Міхала Фігурського хотіли судити за висловлені ними в ефірі радіостанції Eska Rock непристойні жарти про українок.

Про це інформує ТСН з посиланням на УНІАН.

Кілька неурядових польських та українських організацій у Польщі 21 червня передали до прокуратури матеріали про порушення журналістами законодавства, котре забороняє ксенофобські висловлювання, та передбачає за такі вчинки позбавлення волі до 3 років. Автори подання зазначили, що вислови журналістів, котрі прозвучали у програмі «Wojewodzki Figurski Poranny WF» 12 червня після матчу Швеції з Україною «не лише перейшли межу доброго смаку, особистої культури чи сатиричного формату», але повинні стати предметом розслідування польських державних органів влади.
У поданні автори наводять розшифровку частини запису цієї програми:

«Воєвудський: А знаєш, що я вчора зробив після матчу з Україною?
Фігурський: Що?
Воєвудський: Я вчинив як справжній поляк...
Фігурський: Ти копнув собаку?
Воєвудський: Ні, я вигнав свою українку (сміх)
Фігурський (сміх): А то добра ідея (сміх). Мені це ще не прийшло в голову. Знаєш що? Я зі злості сьогодні їй не заплачу.
Воєвудський: Знаєш що, а я заберу свою назад, заберу її гроші та знову вижену (сміх)
Фігурський: Скажу тобі, що якби моя була хоча б трохи симпатичніша, то я би її ще зґвалтував.
Воєвудський: Е-е.. я не знаю, як моя виглядає, бо вона весь час на колінах (сміх)».

«Вислови обох журналістів можуть мати наслідки як інциденти на етнічному ґрунті не лише в Польщі, а й в Україні, де переказування цієї програми через інтернет вже знаходиться в активній фазі. Тому важлива швидка та рішуча реакція прокуратури», - наголошується у документі.

Представник польсько-української фундації PAUCI, котра спільно із Об'єднанням українців у Польщі ініціювала подання матеріалів до прокуратури, Адам Сауер сказав , що це не перший випадок, коли згадані журналісти дозволяють собі ксенофобічні вислови. Він зауважив, що зараз один із судів Варшави розглядає справу за фактом публічної зневаги журналістом одного із польських чиновників.

Чоловіка, батько якого є індійцем, а він сам працює прес-секретарем одного із державних відомств, журналісти в цій же програмі називали «негром» та дозволяли собі інші непристойні жарти.

Зокрема, Міністерство закордонних справ вимагало публічних вибачень. Однак, у зворотній заяві голови правління Eska ROCK S.A. Богуслава Потоньца йдеться про те, що журналісти жартували не над українками, котрі часто працюють домогосподарками у Польщі, а висміювали стереотипи деяких «нечисленних» представників польського суспільства.

«Розмова ведучих не мала на меті образити та принизити жінок з України, а навпаки - мала на меті викрити та розкритикувати несправедливі стереотипи, котрі функціонують у свідомості частини (і – на щастя – лише невеликої частини) польського суспільства», - зазначив Потонєц. За словами керівника радіостанції, програма Куби Воєвудського та Міхала Фігурського «є сатиричною та не відображає їх особистих поглядів».

«Автори часто втілюються у різні ролі, аби показати та висміяти дріб'язковість деяких поляків та шкідливі схеми, якими вони керуються», - заявив Потонєц. Він звернув увагу, що програма, в якій прозвучали образливі для українок фрази, була присвячена виграшу матчу збірної України над Швецією та «була знущанням з ментальності деяких поляків», котрі «заздрять» українцям в цьому успіху.
Зокрема глава Eska ROCK заявив, що його радіостанція та більшість поляків уболівали за збірну України та сподівалися, що хоча б один співорганізатор цьогорічного Євро-2012 потрапить до півфіналу.
Вже 22 червня Міхал Фігурскій вибачився перед українками в ефірі радіостанції Eska Rock. Так, вибачення польською, англійською, російською і французькою мовами під звуки національного гімну України від імені радіостанції та працівників програми Poranny WF.

«Прагнемо висловити своє глибоке співчуття з приводу наших висловлювань щодо українських жінок», - почав він свою коротку заяву.

«Особисто вважаємо, що українські жінки мають виняткову красу, яка викликає у нас подив і повагу, що стосується також інших ваших представників прекрасної і братської, нам полякам, нації. Просимо у вас вибачення і висловлюємо повагу», - завершив Фігурскій.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Здрасте Показати IP 22 Червня 2012 15:58
Нехай засунуть свої вибачення разом з тупим спростувкнням собі в опу. Бидло розуміє лише мову сили. Так що ласкаво просимо в Україну двох жмуриків.
Stlantiy Показати IP 22 Червня 2012 16:07
А сколько националистических высказываний пропускает модератор "своїх новин ВН" вы знаете? За период с 15 января по 16 апреля почти четыреста.
Хатуль Мадан до Stlantiy Показати IP 23 Червня 2012 20:53
да ти калькулятор ходячий, дєдуля!
777 Показати IP 22 Червня 2012 17:21
ляхи прокляті
Міха до 777 Показати IP 23 Червня 2012 11:14
С...м писок начистити так, щоб в гризло тільки трубка з бульйончиком до скону влазила. Бидлота.
))) Показати IP 22 Червня 2012 21:19
фу. такі г....но бидляче в більшості, як і ми.
мимокрокодил Показати IP 23 Червня 2012 12:51
Эуропа такая Эуропа
lion Показати IP 23 Червня 2012 17:26
Ще раз переконався, що з 10-ти поляків 11-ть дурних
Володимир Данилюк Показати IP 23 Червня 2012 19:57
Цим двом "радіоактивним" польським хлопцям пора повісити мікрофон на цвях. Після цього я їх візьму на роботу копати буряки. Обіцяю заплатити... цукром.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus