USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Помер нобелівський лауреат з фізики Леон Ледерман, який продав свою медаль

4 Жовтня 2018 08:15
Вчений, лауреат Нобелівської премії з фізики Леон Ледерман помер 3 жовтня у віці 96 років.

Про це повідомляється на сайті Національної прискорювальної лабораторії імені Енріко Фермі, яку він очолював з 1978 по 1989 рік, передає УНН.

“Леон Ледерман, дослідник-новатор з пристрастю до наукової освіти... помер в спокої 3 жовтня в місті Рексберге в штаті Айдахо. Йому було 96 років”, — йдеться в повідомленні.

Вчений відкрив низку елементарних частинок: мюонні нейтрино і антинейтрино, мюони, антидейтрон, іпсилон-мезон і інші.

Як інформує Newsru.co.il, Ледерман Леон Ледерман народився 15 липня 1922 року в Нью-Йорку в родині єврейських мігрантів, його батьки були родом з Одеси і Києва. Закінчив Сіті-коледж Нью-Йорка. У 1943 отримав ступінь бакалавра і відправився на фронти Другої світової. Після війни, в 1946 році, вступив на навчання на фізичний факультет Колумбійського університету, де захистив дисертацію і в 1951 році став доктором наук.

Був удостоєний Нобелівської премії з фізики в 1988 році (разом з двома колегами) за відкриття одного з типів частинок нейтрино.

Був популяризатором науки, в 1993 році вийшла його книга про бозон Хіггса "Частка Бога", написана в співавторстві з журналістом Діком Терезі.

У 2015 році Ледерман продав свою Нобелівську медаль за 765.000 доларів. На той час Леон страждав від прогресуючої деменції. Його дружина Елен Ледерман говорила, що таке рішення було логічним, оскільки медаль багато років валялася на полиці, з нею гралися і фотографувалися онуки Леона, а на виручені з її продажу гроші можна було купити ліки, необхідні для того, щоб уповільнити процес втрати пам'яті.

Еллен тоді розповідала, що після виходу на пенсію її чоловік, який працював до 2012 року в Національній прискорювальній лабораторії ім. Енріко Фермі ("Фермілабі"), був забезпеченою людиною - вони жили за містом в оточенні собак, кішок і коней. Однак пізніше медичні рахунки поглинули левову частку їхніх заощаджень, і у подружжя Ледерман не залишилося іншого виходу, крім продажу медалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus