USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Померла найстаріша представниця роду Радзивіллів

21 Липня 2021 23:45
Померла найстаріша представниця роду Радзивіллів – Ельжбета Радзивілл Томашевська. Княгиня відійшла у засвіти 20 липня.

Про це повідомив родич Ельжбети та польський меценат Мацей Радзивілл у Фейсбуці, пише Район.Історія.

«Свідок кількох епох. Остання людина, для якої замок Радзивіллів у Несвіжі був просто домом», – написав Мацей Радзивілл.

Читати ще: Про англійського генерала, Радзивіллів та полювання на Поліссі 100 років тому

Ельжбета – єдина дитина Альбрехта Антонія Вільгельма Радзивілла і його дружини-англійки Дороті Паркер Дикан. Вона народилася 21 листопада 1917 року в Лондоні. Коли батьки розійшлися, Ельжбета певний час проживала з матір'ю у Відні, з батьком у Несвіжі. Свої останні роки жінка провела у Варшаві, про це повідомляє Zerkalo.
Ельжбета Радзивілл з батьком в Несвіжі

Ельжбета неодноразово відвідувала Білорусь. Найбільш відомий візит 92-річної княгині разом з іншими представниками роду Радзивіллів відбувся у 2009 році.

Читати ще: Найдовший будинок у світі, замок Радзивіллів та недоторкана природа: цікаві туристичні локації Волині

Як пише «Наша ніва», під час нього Радзивілли завітали в Національний історичний архів, Національну бібліотеку, Національний художній музей, а також відвідали населені пункти, якими колись володіли – Несвіж, Мир, Полонечку та Ішколдь.
Ельжбета біля руїн Ружанського палацу

Довідка

Радзивілли - старий і найбагатший литовській рід у Великому Князівстві Литовському, згодом у Речі Посполитій, а у 18-20 ст. у Російської Імперії й Пруссії, який першим у державі 1547 р. отримав князівський титул Священної Римської Імперії, а потім був посвоячений з Ягеллонами, Гогенцолернами та іншими європейськими династіями.

Радзивілли були власниками земельних латифундій, замків, міст та містечок, зокрема в Україні (Волинь, Київщина), Литві, Польщі, Білорусі, колишні палаци родини Радзивіллів перебувають на території 10 нинішніх держав. Родовий маєток був у містечку Несвіж на теренах нинішньої Білорусі.

Представники родини мали свої надвірні війська й займали найвищі урядові посади у Речі Посполитій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучани Показати IP 22 Липня 2021 07:46
Біда чорна.
Читач до Лучани Показати IP 22 Липня 2021 11:07
Б*длу "какая разніца".
Дідо до Читач Показати IP 23 Липня 2021 01:54
Певно думаєш що теж їв би булку, а не батогами на стайні обходили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus