USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Померла актриса з серіалу «Чотири танкісти і собака» – донька головного архітектора Луцька міжвоєнного періоду

24 Січня 2022 21:43
23 січня в 93-річному віці померла Барбара Краффтувна – актриса театру та кіно, легенда польської сцени. У міжвоєнний період вона жила в Луцьку, де її батько Тадеуш Краффт був головним архітектором, пише Волинський монітор.

Народилася 5 грудня 1928 р. у Варшаві в сім’ї Юзефи Саришевської і Тадеуша Краффта. Батько був архітектором: до 1932 р. – у Ковелі, потім – у Луцьку, належав до Волинської організації Спілки архітекторів Речі Посполитої, а також до Товариства волинських техніків, співпрацював із журналом «Волинські технічні відомості». Матір займалася домом і доглядала за дітьми: у Барбари було два зведених брати й сестра.

Коли почалася Друга світова війна, Барбара та її батьки залишилися в Луцьку. У книжці «Краффтувна в країні чудес», яка побачила світ у 2016 р., вона згадувала, що сім’ю вигнали з будинку, відібраного радянськими військами, до бараку. До Генерал-губернаторства їм потрапити так і не вдалося.

У 1942 р. Тадеуш Краффт помер. Незабаром Барбара з матір’ю виїхали до Варшави, де юна артистка пов’язала своє життя з театром, відвідуючи підпільні заняття Драматичної студії Іво Галла. Вона виступала на сценах театрів Ґдині, Кракова, Вроцлава, Лодзі та Варшави.

Краффтувна знялася також у кількох десятках фільмів. Свої найвідоміші ролі вона зіграла у картинах Войцеха-Єжи Гаса, Казімежа Куца, Анджея Вайди, Януша Моргенштерна, Станіслава Бареї та серіалі «Чотири танкісти і собака» Конрада Наленцького.

«Акторка стала популярною не лише в театрі чи кіно, а й на радіо, естраді та на телебаченні, завдяки десяткам спектаклів Телевізійного театру, а також незабутньому «Кабаре літніх джентльменів» і масі чудових пісень, якими вона потішала, лякала і смішила. Як же часто ми використовуємо їх для опису повсякденного життя», – пише Спілка польських сценічних артистів, яка повідомила про смерть акторки.

У 1982–1998 рр. Барбара Краффтувна проживала в Сполучених Штатах Америки. Після повернення до Польщі виступила в численних спектаклях, серіалах та фільмах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus