USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Помічник волинського нардепа пропіарився на поставці ліків зі США, які неефективні проти штаму «Дельта»

25 Жовтня 2021 14:11
Противірусні препарати, отримані Україною як гуманітарний вантаж від США, прибули на Волинь, про що одразу ж прозвітувалися місцеві політики. Однак цей препарат в США не рекомендують використовувати для лікування штаму «Дельта», який саме циркулює в Україні. Та й ефективний він, згідно з результатами досліджень, на ранніх стадіях захворювання.

Про надходження інноваційних ліків проти коронавірусу Bamlanivimab (460 флаконів) та Etesevimab (920 флаконів) до обласної інфекційної лікарні повідомив на своїй сторінці депутат Волинської облради від партії «Слуга народу» Олександр Сачук. Він, до слова, є помічником нардепа від СН Валерія Стернійчука.

«Представники Волинської обласної організації політичної партії «Слуга народу» сьогодні зустріли та проконтролювали передачу гуманітарного вантажу – ліків проти коронавірусу комунальному підприємству «Волинська обласна інфекційна лікарня»... Я особисто як помічник народного депутата України від «Слуги народу» Валерія Стернійчука зустрічав вантаж, контролював процес передачі ліків та їх кількість. Звіряв усі дані та умови транспортування», – написав він.
Проте препарат, який політики презентують в інфопросторі як панацею, має низку особливостей.

Нагадаємо, згадані ліки були доставлені в Україну 4 вересня за сприяння Посольства України в США як гуманітарний вантаж, наданий американською благодійною організацією Direct Relief. Останні домовленості щодо отримання цієї допомоги були узгоджені під час візиту Президента України Володимира Зеленського та міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка до США.

Подаровані США ліки належать до категорії препаратів біологічної терапії. У їхній основі лежить синтезований білок-антитіло, який здатний блокувати спайк-протеїн на поверхні вірусу. Тобто ці препарати запобігають розмноженню вірусу в організмі людини.

Спершу препарат Bamlanivimab був дозволений управлінням з продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration, FDA) для екстреного використання. У квітні 2021 року цей дозвіл відкликали, оскільки було доведено, що цей препарат ефективний лише з одночасним введенням препарату Etesevimab.

Пізніше, в червні 2021-го, пише УНН, FDA призупинило поширення для використання при лікуванні COVID-19 препаратів Bamlanivimab і Etesevimab. До цього поєднання препаратів було рекомендовано для використання у людей з середньою тяжкістю перебігу хвороби, у яких був ризик погіршення їхнього стану.

«Наразі не рекомендується використовувати Bamlanivimab і Etesevimab, оскільки в Сполучених Штатах циркулюють варіанти (VoC), що викликають занепокоєння, які знижують сприйнятливість до обох агентів», – йдеться у рекомендаціях з лікування COVID-19, виданих FDA наприкінці серпня цього року. До варіантів COVID-19, що викликають занепокоєння, належить і штам «Дельта», який саме циркулює в Україні.

Як зазначила виданню УНН заслужений лікар, інфекціоністка Ольга Голубовська, ці моноклональні антитіла практично не працюють на штами, що викликає занепокоєння.

«Тому, за останніми рекомендаціями США, їх Інститут національного здоров’я не рекомендує використовувати Bamlanivimab, оскільки в США циркулюють такі штами, а це і штам «Дельта». Ось тому виникає велике питання у застосуванні. І ми вже повинні звикнути, звикаємо до цього, що нам дають те, що іншим вже не треба», – вважає лікар.

На думку Голубовської, дані препарати не варто вважати панацеєю.

«Хочу сказати перше, що жодної панацеї, жодних диво-ліків для лікування від коронавірусної інфекції в світі, на жаль, немає. Друге, усі ці препарати повинні бути використані на амбулаторному етапі. Це найважливіше і найбільш принципове, що треба розуміти. Якщо ці препарати призначати пацієнтам у пізню стадію хвороби, починаючи з другого тижня в імунопатологічну фазу, найтяжчу, то тим самим можна навпаки посилити тяжкість перебігу захворювання», – пояснила Голубовська.

Ці препарати показані пацієнтам з легким та середнім перебігом хвороби на початкових етапах, при підозрах, що стан пацієнта в подальшому може погіршиться.

З таким висновком погоджується й інший медик – доказовий лікар-терапевт медичної мережі «Добробут» Руслан Буяновський. В коментарі виданню LIGA.Life він зазначив, що обидва препарати не панацея. А з огляду на те, що їхню клінічну ефективність ще не доведено, наразі їх можна вважати експериментальними, додав він. Лікар підкреслив, що ці ліки призначені для профілактики важкого перебігу захворювання. Отже, вони діють як «пасивна імунізація».

Лікар зазначив: якщо людина вже перебуває в стадії важкого перебігу коронавірусної хвороби, то подаровані США препарати їй не допоможуть. Також ці ліки не стануть у пригоді у разі лікування коронавірусного запалення легенів. Обидва препарати спрямовані винятково на вірус і його розмноження в організмі.

За словами Буяновського, бамланівімаб і етесевімаб рекомендовані особам, що перебувають у групі ризику, й тим, що хворіють на коронавірус не більш як 10 діб. Йдеться про людей похилого віку з важкими супутніми захворюваннями. Лікар наголосив, що найголовніша умова – це введення препаратів не пізніше, ніж на десятий день від моменту появи перших симптомів. Якщо ввести їх пізніше, ліки, найімовірніше, не спрацюють, оскільки вірус активно поширюється клітинами тіла в перші 7-8 днів.

«Тобто, лікар повинен визначати рівень ризику і вчасно втручатися, буквально через кілька днів від початку захворювання. Це найважливіше, інакше хворому можна навіть нашкодити», – підкреслює й Ольга Голубовська.

За її словами, реалізувати це в українських реаліях досить складно, особливо зважаючи, що поставлено препарати, які вводяться внутрішньовенно.

Мар’яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Луцьк Показати IP 25 Жовтня 2021 14:58
Допоміг Стернійчук. Людей за людей не рахують. Нові зелені обличча
факт Показати IP 25 Жовтня 2021 15:23
Те ж саме і ЄСівці робили, Мирка з Парубієм зустрічали вантажі :) Всі так роБлять, недодепутати і їх кодло!
Василь Показати IP 25 Жовтня 2021 17:51
Головне-надути велику бульку!!!І на ній написати "Слуги народу!!!!!"Або отримати грант і щоб він десь подівся.Віддавати не потрібно.Навіть сформувалося нове кодло-грантоїди.
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2021 16:48
на тобі боже що собі не гоже

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus