USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Не коронавірусом єдиним: де в умовах пандемії волинян лікують від інших інфекцій

30 Листопада 2021 17:05
У той час коли всі новинні стрічки заполонили повідомлення про COVID-19, не варто забувати, що інші інфекції ніхто не відміняв. Так, коронавірус сьогодні у всіх на слуху, проте це не означає, що зникли кишкові, дерматологічні інфекції, інфекції дихальних шляхів та інші.

Тож де таких пацієнтів сьогодні лікують і як надають медичну допомогу третього рівня у найважчих випадках таким хворим, якщо обласна інфекційна лікарня перепрофільована у ковідну, – у матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини.

Інфекційна лікарня – ковідна

Виконувачка обов’язків директора КП «Волинська обласна інфекційна лікарня Галина Морочковська зауважує: їхній заклад сьогодні в основному надає медичну допомогу хворим на коронавірус.

«Наразі наш заклад повністю перепрофільований у ковідний. В літній період ми брали хворих з іншими інфекційними захворюваннями і вони в ізоляторі лікувалися. Там їх можна було ізолювати від коронавірусних пацієнтів, щоб вони не були в контакті. Наразі такі пацієнти лікуються в закладах за місцем проживання», – пояснює вона.
Заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук, своєю чергою, повідомила, що в районних лікарнях є по кілька інфекційних ліжок для надання допомоги таким хворим.

«У обласній інфекційній лікарні тільки коронавірусна патологія. В нас у всіх районних лікарнях є інфекційні відділення. Наразі вистачає і ліжкового фонду, і медичного персоналу. Нині серед респіраторних інфекційних хвороб переважає коронавірус, бо він є домінантним. Кишкові інфекції є, і вони (пацієнти, – ВН) поступають у ті заклади, які визначені. А в районних лікарнях є відділення, які не перепрофільовані під коронавірусні. По кілька ліжок, але лишили», – запевнила вона.

Зауважимо, наразі на Волині визначено 22 заклади охорони здоров’я, які надають допомогу коронавірусним хворим. Усього в області 2 513 ліжок для таких пацієнтів, з них 2 130 з доступом до кисню.Станом на ранок 29 листопада в лікарнях області перебувало 1 160 ковідних пацієнтів.

Що стало з третинним рівнем

Волинська обласна інфекційна лікарня – заклад третинного рівня медичної допомоги. Тож в деяких випадках, особливо важких, надати допомогу пацієнтам можуть лише в таких закладах.

Галина Морочковська пояснює: на жаль, усіх хворих з іншими, не коронавірусними патологіями заклад прийняти не може. Єдине – у виключних випадках, коли пацієнти в надважкому стані, або ж не транспортабельні, їх таки тут лікують. Для цього облаштували спеціальні палати в ізоляторі.

«Ми заклад третього рівня, але в нас поки що немає такої можливості до себе брати й ізолювати пацієнтів, за винятком окремих хворих. Беремо тих, яким треба надати реанімаційну допомогу чи специфічну. Наприклад, з ботулізмом, який не могли вилікувати в інших лікарнях. Тому для таких хворих ми знаходимо місце, щоб ізолювати їх і лікувати в себе. Тож виходимо з ситуації індивідуально», – пояснює вона.

Зі слів директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги Володимира Шмаля, під час викликів до інфекційних хворих медики екстреної допомоги керуються внутрішніми наказами щодо маршруту пацієнта.
«У нас є інші лікувальні заклади (крім обласної інфекційної лікарні, – ВН), районні лікарні. В нас є наказ управління, у якому розписано, кого куди везти. Бригада дзвонить старшому лікареві і той скеровує, куди цього пацієнта везти», – пояснює він.

Де лікують дітей

Щороку в обласній інфекційній лікарні від різних інфекцій лікувалося чимало дітей, адже дитячий організм надзвичайно вразливий. Тож серед діток різного віку не рідкість кишкові, ротавірусні, ентеровірусні, гострі респіраторні та інші інфекції. Не менш небезпечний поліомієліт, випадки інфікування яким було виявлено на сусідній Рівненщині. Керівниця закладу переконує: дітей сюди приймають на лікування.

«Дитячих ліжок у нас 80. Діток ми госпіталізовуємо. Якщо з температурою, діареєю, ми їх приймали. І ціле літо приймали, і зараз приймаємо. Дітям не відмовляємо, кладемо на лікування», – повідомила Галина Морочковська. З її слів, станом на 29 листопада в закладі перебувало 12 діток у відділенні, 10 з них з коронавірусом, а інші з температурою.

Натомість, зі слів Людмили Тимощук, дітей в основному скеровують до Луцької районної лікарні (нині її засновником є Підгайцівська сільська рада): «Для дітей інфекційного генезу є Луцька районна лікарня».
Якраз-таки на цей заклад припадає чимале навантаження. Тоді як у інфекційній лікарні з 80 дитячих ліжок заповнені 12, то тут – аншлаг. Лише у жовтні на стаціонарі пролікували 140 дітей.

Очільник Луцької районної лікарні Сергій Коновал розповідає: дітей у лікарні справді почали лікувати більше, аніж раніше. В умовах медичної реформи, коли гроші йдуть за пацієнтом, це, звичайно, сприяє розвитку закладу.

«Ми маємо пакет надання стаціонарної нехірургічної допомоги і дорослим, і дітям, в тому числі й інфекційної патології. Надаємо послуги всім, хто до нас звернеться, якщо в нас незаповнені ліжка. Те, що ми багато дітей лікуємо, – це факт. У кожному районі, коли відкривали ковідні відділення, вони самі визначалися, які ліжка перекваліфіковувати на ковідні, а які залишити, і кожен район діяв по-різному. Рік тому такий наказ справді було видано (про те, що дітей, яких мали везти в обласну інфекційну лікарню, слід спрямовувати у Луцьку районну, – ВН) і тоді ми старалися надавати такі медичні послуги. Хоч насправді ми і не могли виконувати функції третього рівня, але надавали медичну допомогу пацієнтам з цією патологією. Приємно, що у нас не померла жодна дитина, хоча були важкі випадки», – зазначає він.
Пацієнтів сюди приймають, коли є вільні місця. Однак, зізнається медик, усім охочим не завжди вистачає місць.

«Зараз не можу сказати, що тільки ми лікуємо. Знаю, що були відділення і в Ківерцях, і в Рожищі. Просто у нас багато дітей. Тільки у жовтні проліковано 140 діток в нашому відділенні, ще близько 60 надано амбулаторну медичну допомогу на приймальному відділенні. На сьогодні маємо проблему з тим, що не можемо всіх охочих дітей прийняти до себе. У дитячому відділенні наразі в нас 30 пацієнтів. Буває таке, що кладемо не тільки в дитячому відділенні, але й в іншому. Працюємо як можемо, допомагаємо в міру можливостей, якщо до нас звертаються. І коли від нас виходять задоволені лікуванням, ми дуже раді», – резюмує Сергій Коновал.

Іноді дітей з інфекціями таки потрібно лікувати в обласних лікарнях

Проте бувають випадки, коли до інфекційних хвороб додаються й супутні захворювання, тоді пацієнти потребують висококваліфікованої допомоги. Таких діток скеровують уже в обласну дитячу клінічну лікарню, пояснює генеральна директорка КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства» Ірина Горавська.

«Є офіційний маршрут пацієнта, розроблений управлінням охорони здоров’я, де чітко вказано, що всі дітки, які не хворі на коронавірус, з інфекційною патологією лікуються в Луцькій районній лікарні. Якщо в дітей, крім інфекційних захворювань, ще є якась супутня патологія, яка потребує спеціалізованого лікування, наприклад, хірургічного втручання, і якась інфекція, тоді їх привозять до нас в дитячу лікарню. Те саме й з коронавірусними хворими, наприклад, якщо у дитини апендицит і коронавірус, то вона лікується у нас. Ми забираємо діток, які мають супутню важку патологію, або тих, кому потрібна дихальна підтримка чи хірургічне втручання. Цього місяця в нас було 12 діток з коронавірусом, які потребували високоспеціалізованої допомоги. Постійно в нас є й інші патології, інші інфекції. В четвер з районної лікарні привезли нам дитину з плевритом», – зауважує вона.
Водночас нинішня ситуація вчергове порушила проблему добудови інфекційного корпусу в дитячій лікарні, оскільки нині діти з інфекціями і супутніми патологіями перебувають не у спеціально облаштованих за всіма вимогами інфекційних боксах, а в пристосованих палатах.

«На жаль, прийняти всіх діток ми не можемо, хоча напевне це було б правильно, щоб всі діти лікувалися в одному місці. Ми зараз якраз і ставимо питання в світлі Великого будівництва про добудову інфекційного корпусу, щоб діти отримували не тільки лікування інфекційного захворювання, а й паралельно лікували супутні хвороби. На жаль, такого інфекційного відділення у нас немає. Є десять боксів у приймальному відділенні, та й то це пристосовані приміщення, вони не мають жовтої, червоної, зеленої зони, як це має бути. Такий по-справжньому бокс лише один. Тому це вимушені заходи, діти перебувають окремо, ми пристосували приміщення, але для персоналу це не дуже добре, бо немає можливостей дотриматися всіх вимог», – пояснює Ірина Горавська.
***

Як інформують науковці, під час пандемії COVID-19 зник один з чотирьох найпоширеніших штамів грипу – В/Yamagata. Однак це не привід вважати, що грипу вже не існує: у 2021–2022 роках епідемічний сезон прогнозують нарівні з минулим. Наразі у МОЗ очікують на циркуляцію трьох штамів: B/Washington, H1N1 та H3N2. Так само нікуди не зникли й інші інфекції, які не менш небезпечні.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 30 Листопада 2021 17:18
всі інші інфекції лікуються в гаразджі
Анонім Показати IP 30 Листопада 2021 17:26
Навіть сифіліс зник,бо з'явився коронавірус.
Тимощук Показати IP 30 Листопада 2021 17:53
А що,є інші хвороби???? Не чула....ковід один в голові і на язиці,і в зомбоящику
дідо Показати IP 30 Листопада 2021 17:57
Найбільша смертність та найдовше лікуванні від ковіду в інфекційній лікакарні, через непрофесійність лікарів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus