USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Понад 900 шахрайств за десять місяців: як українцям не стати жертвами кіберзлочинців

23 Листопада 2022 17:32
За 10 місяців 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано майже 950 кримінальних проваджень за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 КК України – шахрайство.

Щодня на лінію 102 надходить по кілька повідомлень, коли громадяни стають жертвами шахраїв, повідомляє поліція Волині.

Спритники діють різними методами: представляються банківськими працівниками, пропонують зареєструватись для отримання соціальної допомоги, надсилають посилання на фішингові сайти, зламують сторінки в соціальних мережах і випрошують гроші, телефонують на стаціонарні номери людям похилого віку під приводом вимагання коштів, бо родич нібито в біді, тощо.

На всі такі повідомлення поліція оперативно реагує. І чим швидше потерпілі звернуться на 102, тим поліцейські швидше відреагують та вийдуть на слід зловмисників. Варто розуміти, що діють шахраї не поодинці, а групами: до прикладу, один може телефонувати і виманювати гроші, а інший вже стоятиме біля дверей в готовності їх забрати у вас.

Станом на початок листопада по таких злочинах вже оголошено підозру 59 особам, семеро затримувались в порядку ст. 208 КПК України, частині обирався запобіжний захід – тримання під вартою. Поліцейські продовжують роботу з виявлення шахраїв і документування вчинених ними злочинів.

Однак громадяни також мають бути більш свідомими і виконувати елементарні правила: у жодному разі не повідомляти персональні дані та дані банківських карток і паролі до них, не переходити на невідомі сайти, не відкривати незрозумілих посилань, здійснювати операції з купівлі-продажу лише на офіційному сайті, не оплачувати наперед за товари і послуги, перевіряти стан здоров’я рідних, зателефонувати їм перш, ніж віддавати кошти пройдисвітам на нібито операцію чи «вирішення питань», негайно звертатись на лінію 102, якщо отримали підозрілий дзвінок чи візит невідомих.

Більше детально про це розповів інспектор кіберполіції Роман Будчик у відео.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus