USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Понаднормові повні, затемнення, комети та «Вифлеємська зірка»: якими астрономічними явищами потішив волинян 2020 рік

30 Грудня 2020 08:00
Цей рік же майже минув, і ми всі затамували подих: «А що ж для нас готує новий, 2021 рік?» Але не варто ставитися до 2020-го року занадто суворо – незважаючи на багато труднощів, це був чудовий рік для всіх любителів астрономії. Більше того, непростий 2020-й заохотив велику кількість людей розпочати свою подорож до зоряних висот та таємниць. Погодьтеся, карантин дещо змусив нас уповільнитися на певний час, переоцінити цінності та звести погляд до неба.

А тепер, напередодні нового року, Інформаційне агенство Волинські Новини підсумовує значущі астрономічні події 2020-го.

Беззаперечною астрономічною подією 2020 року стала королева серед комет – C / 2020 F3 (NEOWISE). З моменту її відкриття в березні 2020 року все більше і більше спостерігачів зацікавилися кометою, оскільки вона ставала яскравішою та ближчою до Землі. Протягом трьох місяців вона сяяла у діапазоні від 17 до 1 зоряної величини і була добре помітною неозброєним оком. В результаті комета NEOWISE, мабуть, стала однією з найбільш фотографуваних комет в історії. Журналісту ІА Волинські Новини Вікторії Семенюк вдалось її сфотографувати над Луцьком. Якщо вам також вдалося зафільмувати це небесне тіло, похваліть себе і посміхніться, оскільки NEOWISE не повернеться майже 7000 років.
ЧИТАТИ ЩЕ: НОВОВИЯВЛЕНУ КОМЕТУ SWAN, ЯКА «ГОТУЄТЬСЯ» ВИБУХНУТИ, ВИДНО І З ВОЛИНІ. ЯК І КОЛИ ВЕСТИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Тож, 2020 рік розпочався з серії Супермісяців. Звісно, то не є відверто астрономічним терміном (його придумав астролог Річард Нолле). В основному Супермісяць – це повний або молодий місяць, який відбувається, коли Місяць наближається до Землі найближче. Таким чином, наш природний супутник здається трохи більшим, ніж зазвичай. Найбільшим і найяскравішим був Рожевий Місяць, який відбувся 7 квітня.
Наступна астрономічна подія – «Вогняне сонячне кільце» 21 червня. Хоча це щорічне явище, але затемнення 2020 було особливим, оскільки «з’їло» понад 99% сонячного диску . І хоча Україну сонячне затемнення зачепило зовсім-зовсім трішки, ми показали, як саме виглядало воно із обласного центру Волині.
ЧИТАТИ ЩЕ: "ВОГНЯНЕ КІЛЬЦЕ, СХОЖЕ НА НАДКУШЕНЕ ЯБЛУКО«: ЯК ВИГЛЯДАЛО СОНЯЧНЕ ЗАТЕМНЕННЯ 21 ЧЕРВНЯ НА ВОЛИНІ

Через декілька тижнів після затемнення, 4 липня, сталася ще одна унікальна подія – парад планет. Усі планети Сонячної системи вишикувалися з одного боку Сонця одночасно. Останній подібний парад планет відбувся в 1982 році, а наступний очікується в 2161 році.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГАЗОВИЙ ГІГАНТ, ОКІЛЬЦЬОВАНИЙ КРАСЕНЬ ТА ЧЕРВОНИЙ ВОЇН: ЛУЧАНИ СПОСТЕРІГАЛИ МІНІ-ПАРАД ПЛАНЕТ
Яскраво-червоний Марс досяг опозиції 13 жовтня і до потіхи астролюбителів став прекрасним видовищем у нічному небі. Планета була найяскравішою і найбільшою, її дуже легко було спостерігати неозброєним оком. Цьогоріч Марс знаходився на дуже близькій відстані від Землі – близько 62 мільйонів кілометрів. Наступного разу ми побачимо Червону планету того ж явища у 2035 році.
Метеорний дощ Гемінідів 2020-го створив надзвичайно потужні зоряні «салюти» у небі.

Остання епічна подія 2020-го року відбулася 21 грудня. Це – велике наближення Юпітера і Сатурна. Дві планети сяяли як одна «Різдвяна зірка». Ця подія, швидше за все, одна з найрідкісніших у році (таке явище спостерігали ще у часи Середньовіччя, у 1226 році).
Тож, ІА Волинські Новини бажає читачам, оповитого веселим настроєм та душевним теплом святкового сезону. Пам’ятайте. що щастя – у дрібничках, та іноді відволікайтесь від повсякденних клопотів та підводьте очі до неба – там гарно!
Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нео Показати IP 30 Грудня 2020 10:54
Оуууєє!!! Було круто! Завдяки вам полюбив астрономію! З новим роком!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus